Gå til sidens hovedinnhold

Rekordmange studenter, men bare en av tre blir megler

Artikkelen er over 7 år gammel

Bare de beste studentene får jobb som eiendomsmeglere. Og de må regne med tolvtimers arbeidsdager, ifølge meglere selv. – Vi er ikke skremt, sier Tonje og Benedicte.

– Det er ikke behov for alle som starter på eiendomsmeglerstudiet blir eiendomsmeglere, men det er likevel store og varierte muligheter, forsikrer administrerende direktør Carl Greving i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF).

Han står foran et halvfullt auditorium på Handelshøyskolen BI i Bergen. I salen sitter om lag halvparten av de 148 studentene som er tatt opp på førsteåret ved eiendomsmeglerstudiet.

De skal overbevises om at de bør bli medlemmer i NEF allerede nå. Og får vite hva som skal til for å lykkes som eiendomsmegler. Det er ikke lite, skal vi tro foredragsholderne.

– LITE FRITID

For eiendomsmegleryrket er ikke bare en jobb, men en livsstil, ifølge foredragsholder Marthe Brenden (25), eiendomsmegler i DNB Eiendom.

–Som eiendomsmegler har jeg lite fritid. Man må ta hensyn til andres behov. Samtidig er det viktig å sette grenser, sier hun til studentene.

Så forteller hun om varierte og givende arbeidsdager.

REKORDMANGE

Konkurransen om å få jobb som eiendomsmegler er tøffere enn noensinne.

Antallet studenter som har blitt tatt opp ved eiendomsmeglerstudiet på BI Bergen har økt jevnt og trutt siden 2011. Da begynte 95 håpefulle på den treårige bachelorgraden. I år er det altså 148 studenter som håper å kunne leve av boligsalg.

På landsbasis har BI så langt tatt opp 638 eiendomsmeglerstudenter i år fordelt på studiestedene Oslo, Stavanger, Trondheim og Bergen.

IKKE SKREMT

Jard Berg, leder i Vestlandet eiendomsmeglerforening og fagansvarlig i Krogsveen, anslår at rundt 50 av de ferske studentene i Bergen ender opp som eiendomsmeglere.

– Det er muligheter for de beste, og da tenker jeg ikke bare på de skoleflinke. Vi ser etter egenskaper som åpenhet, engasjement, lærevillighet og erfaring. Det å skaffe seg en god CV og deltidsjobb i studietiden er viktig, sier han.

De ferske studentene Tonje Helvig (21) og Benedicte Evensen (27) lar seg ikke avskrekke fra drømmen om å bli eiendomsmeglere.

–Nei, jeg ble motivert, sier Benedicte.

– Ja, det virker variert og spennende, sier Tonje.

– SKAL KLARE DET

De to studentene er overbeviste om at de vil bli blant dem som ender opp som eiendomsmeglere etter studiene.

–Jeg skal stå på og prøve å skaffe meg en deltidsjobb som visningsassistent, for eksempel, sier Tonje. Hun har allerede fulgt eiendomsmegler Brendens råd om å engasjere seg.

– Jeg er tillitsvalgt for eiendomsmeglerstudentene, sier Tonje.

– Det var jeg også, sier Brenden.

– EN GOD UTDANNING

Professor i forretningsjus Tore Bråthen ved Handelshøyskolen BI sier at verken nå eller tidligere har alle som starter på eiendomsmeglerstudiet endt opp som eiendomsmeglere. Men de får likevel jobb.

–Mange av kandidatene ender i banker, forsikringsselskaper og innen eiendomsforvaltning- og investering. Dette er en ganske anvendelig bachelorutdannelse, sier Bråthen.

Professoren mener det allerede i starten av studiet blir fremhevet at ikke alle kan regne med å bli eiendomsmeglere.

–Vi ser ikke noe behov for å nedjustere antallet plasser på studiet opp mot behovet for meglere i og med at studentene får en utdannelse som også kan brukes på andre områder.

FÅ LEDIGE

Ifølge assisterende fylkesdirektør Tommy Johansen i Nav Hordaland er det få arbeidsledige med bakgrunn som eiendomsmeglere.

– Fra 2012 til nå utgjør den gruppen i snitt åtte til ti personer hver måned i Hordaland av en total mengde arbeidsledige på 5000, sier han.

Det har kun vært utlyst i snitt to til tre stillinger i måneden som eiendomsmeglere i Hordaland fra 2012, men Johansen tror det i realiteten er flere ledige stillinger enn de utlyste.

–Eiendomsmeglerbransjen bruker nok mye andre rekrutteringsveier, som å oppsøke BI og gjennom studenter som selv oppsøker dem, sier han.

Kommentarer til denne saken