Gå til sidens hovedinnhold

Rift om 70-tallskåk

Artikkelen er over 9 år gammel

Selv ikke Norsk Folkemuseum har noe lignende. Ble solgt for 400 000 kroner over takst.

I en leilighet i Øyjordsveien i Bergen har tiden stått stille. Interiøret er uforandret siden starten av 70-tallet. Eventuelle kjøpere måtte hanskes med blant annet:

  • Psykedeliske mønster på alle vegger
  • Et soverom som «aldeles ikke» er godkjent.
  • Dusj i et kott på gangen.

Men Norsk Folkemuseum, som samler norske interiør fra ulike tiår, skulle gjerne slått kloen i den – om det hadde vært praktisk mulig.

– Min første innskytelse var «Søren, vi burde jo lagt inn bud!», sier informasjonsleder Paal Mork ved Norsk Folkemuseum og ler.

– En sånn leilighet burde vi fått tak i. Veldig synd om den blir solgt til noen som vil endre på alt. Den bør bevares på rot!

NESTEN 50 PROSENT OVER TAKST

Tirsdag ble leiligheten solgt. De 33 kvadratmeterne gikk for 1,3 millioner kroner. Det er 400 000 kroner mer enn prisantydning og takst. I tillegg kommer fellesgjeld på 27 000 kroner.

Hva de nye eierne vil med leiligheten, vites ikke. Alt megler Sjur Breistein vil si, er at kjøperne var «unge mennesker».

Det var 15-20 personer på gårsdagens visning. Fem av dem ble med i budkrigen.

– Det var en veldig hyggelig visning. Folk lo og smilte. Det går ikke an å bli sur når en går inn i en slik leilighet, sier Breistein.

– Tilbakemeldingen var at folk visste hva de kom til. Jevnt over var de positivt overrasket over at den ikke var mer slitt enn den var, alder på leiligheten tatt i betraktning.

– ELSKER STILEN

Etter hva interessentene fortalte ham, er det nok trolig at leiligheten nå vil miste noe av 70-tallspreget:

– Flere var opptatt av det rent tekniske. For eksempel å flytte dusjen inn på badet, eller sette inn flere vinduer for å få mer lys, sier Breistein

Det er det ikke alle som blir glad for å høre.

Birte Sandvik, etnolog og konservator ved Norsk Folkemuseum, skulle ønske kåken fikk beholde stilen:

– Jeg vil jo håpe det. Leiligheten er jo fantastisk. Jeg elsker denne stilen selv, sier hun til BA.no.

DENNE MANGLER DE

Norsk Folkemuseum har innredet en bygård med leiligheter fra forskjellige tiår. Bygården har også en leilighet fra 70-tallet.

Men denne er faktisk mindre 70-tallsk enn den i Øyjordsveien, skal vi tro eksperten:

– Det er jo mange ulike 70-tall, interiørmessig. Den vi har, er en nøyaktig kopi av en leilighet som ble innredet litt senere, i 1976-1979. Da var man litt ferdig med stilen fra leiligheten i Bergen, sier Sandvik.

– I vårt 70-tallshjem bodde det et interiørarkitektpar. Så den er veldig stilren, med hvite flater, grønn nålefilt og mye Ikea-møbler, som begynte å bli moderne da.

– Så leiligheten i Bergen er mer autentisk?

– Den er i alle fall mer typisk.

VEGG-TIL-VEGG PÅ BADET

Sandvik er 70-tallseksperten på Norsk Folkemuseum. Hun sier interiøret i bergensleiligheten virker til å være helt urørt siden tidlig i tiåret, muligens med unntak av WC og servant, som gjerne var alt annet enn hvite på den tiden.

– På museet sitter vi på en stor tapetsamling. Vi ser at dette begynte forsiktig på 60-tallet, med geometriske mønstre i duse fager. Men det var tidlig på 70-tallet vi fikk disse voldsomme tapetene, med store blomster i knall oransj og grønt, sier Sandvik.

– Den oransje fargen på kjøkkenet, for eksempel, er noe som går igjen. Det var ikke alle som hadde det sånn, men dette er veldig typisk 70-tall.

– Et annet eksempel er våtromstapeten. På 80-tallet begynte man å legge fliser på badet, men på 70-tallet var det gjerne tapet – og ikke sjelden vegg-til-vegg-teppe på badet også.

– PÅ VEI TILBAKE

Ifølge Sandvik er den fargeglade 70-tallsstilen på full fart tilbake.

– Folk spør oss om vi vet hvor man kan kjøpe tapeter. Og det er mange retrokolleksjoner i produksjon. Men da er det gjerne sånn at man ønsker å ha én vegg i denne stilen – ikke alle fire.

– NOE VOLDSOMT TOTALINNTRYKK

Det bekrefter Janicke Remme, som driver interiørbutikken Hjem Kjære Hjem i Bergen sammen med ektemannen og datteren Henriette.

– Jeg hadde nå jammen beholdt i alle fall sofaen og stolene. De var nydelige, sier Remme.

– Datteren min og jeg smilte begge to da vi så bildene. Jeg synes alltid det er veldig kjekt med sånne autentiske bilder, sier Remme.

Hun tviler likevel litt på at stilen vil bli beholdt fullt ut.

– Totalinntrykket blir gjerne noe voldsomt for de fleste av oss. Samtidig ser vi at trendene i dag henter mye inspirasjon fra denne epoken, men i en ny, renere utgave, som viser at vi lever i 2012.