Røykvarslere i feil rom

I første halvår omkom 34 nordmenn i branner. Ett av de viktigste forebyggende tiltakene er røykvarslere, men de må være riktig plassert.

I første halvår omkom 34 nordmenn i branner. Ett av de viktigste forebyggende tiltakene er røykvarslere, men de må være riktig plassert. Foto:

Artikkelen er over 8 år gammel

Mange nordmenn monterer røykvarslerne i feil rom.

DEL

(Siste) Over halvparten av oss har for eksempel ikke varslere på soverommene.

Ifølge brannvernsforskrifter skal alle boliger være utstyrt med ha brannvarslere som gir en lyd på minst 60 desibel i alle sove- og oppholdsrom.

Slik er det ikke i praksis, avdekker en ny undersøkelse fra Storebrand.

Mange er usikre

– Mange nordmenn ser ut til å være usikre på hvor de skal plassere brannvarslingsutstyr, sier Tom Granquist, administrerende direktør i Storebrand Skadeforsikring.

Mens 85 prosent av oss har røykvarsler i gangen og 49 prosent i stuen, er det bare 44 prosent som har montert røykvarsler på ett eller flere soverom.

Galt plassert

Granquist forteller at mange har montert røykvarslere i flere rom i boligen, men mener det hjelper lite dersom de er galt plassert.

– Over 80 prosent av oss bor i boliger bestående av tre rom eller mer. Dette betyr at de fleste har flere soverom som kan ligge langt fra røykvarsleren, sier han.

Granquist mener derfor det er viktig å ha røykvarslere inne på soverommene.

– Du er som regel er våken når du sitter i stua, befinner deg i gangen, på kjøkkenet eller badet. Når du sover, er du derimot svært utsatt. I tillegg har mange både TV, mobilladere og andre elektriske artikler på soverommet, noe som øker risikoen for brann, sier han.

Utdatert

Sikkerhetskonsulent Ketil Branting i sikkerhetsbutikken Trygg og Sikker mener også at røykvarslere bør plasseres inne på alle soverom – i tillegg til i stuen og i nærheten av kjøkkenet. Røykvarsler på barnerommet bør uansett være obligatorisk, mener han.

– Forskriftene for bruk av røykvarsler kom i 1991 og er litt utdaterte i forhold til de fleste av dagens soverom, sier Branting.

– Vi anbefaler derfor alle å montere røykvarslere inne på soveromene i boligen. Røykvarslere er det eneste i huset som vekker deg, og det er når vi sover de farlige brannene starter. Det tar fem til åtte minutter fra en brann starter til rommet er overtent, og det hjelper lite med riktig slukkeutstyr hvis du ikke våkner.

Defekte varslere

Branting forteller at han ved flere tilfeller har inspisert borettslag der 40 prosent av boligene har hatt defekte røykvarslere.

– Mange har ikke skiftet varsler siden forskriften kom i 1991, for det er kun krav om å skifte batterier årlig. Mitt inntrykk er at folk kjøper ny flatskjerm oftere enn de bytter røykvarsler. Har du en 20 år gammel røykvarsler, er den mest sannsynlig defekt, sier han. (ANB)

Artikkeltags