Sjekk forsikringen

Ta bilder! Da kan du dokumentere hva du faktisk har eid om uhellet skulle være ute.

Ta bilder! Da kan du dokumentere hva du faktisk har eid om uhellet skulle være ute. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

En av fire har aldri gått gjennom verdien på klær, elektriske artikler, møbler og annet innbo for å oppdatere innboforsikringen.

DEL

Sykkel VM-tilbud: Få to uker med BA levert hjem gratis

Dermed kan mange stå i fare for å få betydelig mindre i erstatning enn den reelle verdien om uhellet skulle være ute.

En fersk undersøkelse fra meningsmålingsbyrået Ipsos MMI viser at nesten alle har en innboforsikring.

– Men det nytter ikke å ha en forsikring hvis erstatningssummen som blir utbetalt, ikke er dekker utgiftene, sier skadeleder Anne Stine Eger Mollestad i DNB Skadeforsikring, som står bak undersøkelsen.

– Alt for mange slurver med å dokumentere verdiene sine, slik at forsikringssummen som blir utbetalt ikke vil reflekterer de virkelige verdiene.

62 prosent av de spurte i undersøkelsen tror likevel de ville få igjen verdiene sine dersom boligen de bor i skulle bli totalskadet.

20 prosent tror de er underdekket, mens 18 svarer at de ikke vet om forsikringen vil dekke verdiene sine.

Eger Mollestad mener alt for mange står i fare for å ha for lav dekning på innboforsikringen.

– Det er ikke alle som er like bevisst på hva de faktisk har av verdier, og over tid kan det ofte oppstå et sprik mellom den reelle verdien på innbo og løsøre og summen man er forsikret for, sier hun.

– Hvis man skal erstatte en hel garderobe fra grunnen, blir dette svært kostbart. Bare tenk på hva det vil koste om man skulle erstatte sko, sportsutstyr, undertøy, jeans, skjorter, vinterjakker, bunad og finklær. I tillegg til dette, skal innboforsikringen dekke blant annet møbler, elektrisk utstyr, kunst, planter og alt annet stort og smått som man har oppervervet seg opp i gjennom livet.

Ifølge skadelederen blir mange blir ofte overrasket over hva totalkostnaden blir når alt legges sammen.

Hvis det er mer enn tre år siden sist du oppdaterte innboforsikringen, eller nylig har gått til innkjøpt dyre gjenstander, er sjansen stor for at du vil være underdekket hvis hjemmet ditt skulle bli totalskadet.

Undersøkelsen viser at om lag halvparten av oss ikke har oppdatert innboforsikring på fire år, og én av fire har altså aldri gått over verdiene i boligen.

Om man er forsikret for 300.000 eller 500.000 kroner kan bety mye hvis uhellet først er ute, men forsikringspremien blir faktisk ikke så mye høyere hvis man øker summen med én million.

Er du fagorganisert og har en kollektiv hjemforsikring gjennom et LO-forbund, er du heldigere enn de fleste. Dette er nemlig den eneste innboforsikringen i Norge uten en øvre forsikringssum.

Men selv om det ikke er en øvre kronegrense, er det viktig å kunne dokumentere hva du hadde av innbo dersom uhellet skulle være ut. Og det er vi heller ikke særlig flinke til.

Ifølge DNB-undersøkelsen har under halvparten av dem med innboforsikring dokumentert sine verdier.

Av dem som har dokumentert verdier, svarer 27 prosent at de har tatt bilder av gjenstander, 20 prosent sparer på kvitteringer, 15 prosent har gjort en egen verdivurdering, og 2 prosent har hentet inn eksterne hjelp til å vurdere sine verdier.

– Nesten alle har i dag tilgang til digitalkamera enten via mobil eller fotoapparat. Da er det fort gjort å dokumentere verdiene og lett å gå tilbake i ettertid å vurdere verdien av gjenstandene, sier Eger Mollestad.

– Forsikringsselskapene har også innbokalkulatorer som gjør det enkelt å gjøre erstatningsberegningen. Alle bør gjøre en verdivurdering av sine eierandeler både i hjemmet og fritidsboligen. Jeg har aldri møtt på en kunde som har angret på at de har oppdatert sin innboforsikring når uhellet først har vært ute. (ANB)

Artikkeltags