Slik bor de aller rikeste

Artikkelen er over 15 år gammel

Skipsreder Tom Christopher Steckmest (39) har en fredet plett i Erviken. Bokstavelig talt. Han er en av byens aller rikeste. Likevel krever han fritak for fem og et halvt tusen eiendomsskatt.

DEL

Det er kjente bergensnavn som dominerer formuetoppen i Bergen. Ligningstallene fra i fjor viste at 16 bergensere har en formue på over 100 millioner kroner. For de fleste har pengebingen bare vokset over tid.

Sammenlignet med andre norske storbyer er Bergen en rikingby.

Da Kapital nylig offentliggjorde navnene på Norges 400 rikeste var Bergen og Os kommune representert med 34 navn. Tallet for Trondheim var fem.

SØKTE FRITAK

De aller rikeste viser ikke frem pengene med prangende villaer. Det er boliger med diskret luksus på solide adresser som gjelder. BA kan i dag presentere hvordan byens aller rikeste bor.

Skipsreder Tom Christopher Steckmest hadde en formue på hele 217 millioner i fjor. Det gjorde ham til byens sjette rikeste person.

Kapital anslår at formuen i år er økt med over 50 prosent, og at 39-åringen i virkeligheten er på rundt 600 millioner kroner.

Steckmest holder til i Erviken, en prakteiendom der hovedbygningen er fredet. 39-åringen har overtatt eiendommen etter sin far, og tok i 2001 selv kontakt med Bergen kommune for å be om fritak for eiendomsskatt for den fredede hovedbygningen.

Eiendomsskatten Steckmest ba seg fritatt for utgjør 5698 kroner i året, og han fikk søknaden innvilget i bystyret mot RV og SV sine stemmer.

Vilkårene for å søke fritak for eiendomsskatt er at bygningen er fredet, har historisk verdi eller at den brukes til et ideelt formål. Bystyret behandler i gjennomsnitt 28 slike søknader i året.

BILGAVER

Det betyr ikke at Steckmest er gniten. BA kjenner til at skipsrederen ved to anledninger de siste årene har gitt biler i gave. Skipsrederen ga en betrodd medarbeider en splitter ny Saab 9.3. cabriolet ved en spesiell anledning. En annen nær venn har fått en Jaguar til rundt 800 000 kroner.

Eiendommen hans i Erviken har ofte hatt celebert besøk. Familien har blant annet gode forbindelser til det norske kongehuset. På eiendommen finnes «Prinsehytten», oppkalt etter vårt nåværende kongepar.

Steckmest selv er helt taus.

– Jeg vil ikke kommentere noe som helst. Jeg er på ferie. Det må dere respektere. Gjelder det spørsmål om firmaet kan dere ringe kontoret mitt, sier Tom Christopher Steckmest til BA.

BRENTE NED

Den tidligere automatkongen, nå forretningsmannen Bjørn Hanevik, er en av to som har nådd opp blant de aller rikeste, uten et kjent bergensnavn.

Han bor godt med familien sin på Våganeset i en praktvilla på nær 700 kvadratmeter, som blant annet inkluderer en vinkjeller på tolv kvadratmeter.

Den arkitekttegnede villaen ble bygd for få år siden, etter at Hanevik brente ned boligen som sto på eiendommen fra før. For å sikre seg en usjenert tilværelse har Hanevik også kjøpt flere av nabotomtene.

Bergens første milliardær, Trond Mohn, holder hus i dannet strøk på Paradis med stor garasjeplass. Det har han hatt i mange år.

Rieber-familien er sterkt representert blant de rikeste. Formuen er tuftet på gamle penger. Bjarne Rieber bor på Hordnes når han ikke er i leiligheten sin i London eller i sin praktfulle fritidseiendom i Frankrike.

Grieg-familien har også tre personer med formuer på over 100 millioner kroner. To av dem er Elna-Kathrine Grieg og Camilla Marianne Grieg, som begge holder seg vekke fra offentligheten.

Artikkeltags