Selv om strømprisene er langt lavere nå enn på samme tid i fjor, kan du spare tusenlapper på å bytte leverandør og strømavtale.

  • Nyheter

Spotprisen på kraftbørsen NordPool var i oktober i år 52 prosent lavere enn på samme tid i fjor. Ekspertene spår at vi går en rimeligere strømvinter i møte enn fjorårets.

STORE FORSKJELLER

Likevel kan det være tusenlapper å spare på å skifte strømleverandør eller strømavtale, viser kraftprisoversikten til Konkurransetilsynet.

Har du standard variabel strømavtale og et forbruk på 20 000 kWh i året, kan du spare 4790 kroner i løpet av et år på å skifte fra dyreste leverandør på listen nå (Askøy Energi) til billigste (Telinet Energi AS) – forutsatt at prisforskjellen holder seg.

SJEKK PRISEN OVER TID

Velger du spotprisavtale, slik rundt 55 prosent av husholdningene i dag har, er spriket mindre.

Forskjellen mellom leverandøren med det laveste påslaget nå (Gudbrandsdal Energi – 0,47 øre/kWh) og den med høyest påslag (Rauma Energi Kraft AS – 4,63 øre/kWh), utgjør 831 kr ved et årsforbruk på 20 000 kWh.

Men at en leverandør er billigst her og nå, er ingen garanti for at de er billigst over tid (se tabell).

Likevel: Om du i fjor valgte standard variabel strømavtale fra Telinet Energi AS, ville du i løpet av det siste året spart 1988 kroner sammenlignet med om du valgte Askøy Energi.

– VERDT Å FØLGE MED

Regiondirektør i Forbrukerrådet, Pia Kleppe Marken, mener de færreste bytter leverandør med mindre de blir minnet på at de bør gjøre det.

–Vi ser også at det er færre som bytter når strømprisene er lave. Men det er verdt å være bevisst på prisene selv om de ikke er så høye nå, påpeker Marken.

NVEs tall for leverandørskifte bekrefter denne tendensen. I 4. kvartal 2010, da spotprisen i desember kom helt opp i 82,50 øre kWh, skiftet 66 900 husholdninger leverandør. Det var en økning på 47 prosent fra kvartalet før. Da lå prisene på et mer normalt nivå – mellom 45 og 50 øre per kWh.

  • Sjekk forskjellene hos de ulike leverandørene i dagens papirutgave av BA!