SSB bommer på husleiene

Husleiene øker mer enn det SSB har beregnet. Dermed er også den samlede prisstigningen trolig større enn det de offisielle tallene viser.

Husleiene øker mer enn det SSB har beregnet. Dermed er også den samlede prisstigningen trolig større enn det de offisielle tallene viser. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Statistisk sentralbyrå (SSB) klarer ikke å beregne prisstigningen på husleier korrekt.

DEL

Sykkel VM-tilbud: Få to uker med BA levert hjem gratis

Konsumprisindeksen (KPI) viser tilnærmet nullvekst i husleiene, mens andre SSB-undersøkelser – og andre analyser– viser en klar økning.

Derfor er inflasjonen i Norge er trolig høyere enn det SSB måler.

– Dette grenser til en skandale for å si det mildt, sier sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets til Finansavisen.

– I fjor var forskjellen mellom SSBs to målemetoder nesten 6 prosentpoeng. Det tilsvarer 0,5 prosent feilmåling av samlet inflasjon. Nivået ser ut til å ha vært feil hele tiden, og det betyr at man har undervurdert inflasjonen kraftig hele veien,

– Når man vet hvordan Norges Bank finsikter på inflasjonen ned på et tidels prosentpoeng fra måned til måned, er dette noe både Norges Bank og Statistisk sentralbyrå burde tatt tak i, sier Juel og peker på at husleien er den største enkeltkomponenten i KPI.

I augustmålingen viste konsumprisindeksen (KPI) at betalt og beregnet husleie hadde økt med bare 1,6 prosent det siste året, skriver Finansavisen.

Samtidig viser andre beregninger at husleien for hybler i Oslo har økt med 8,2 prosent, i Bergen, 8,6 prosent og i Trondheim 13,3 prosent.

En annen analyse viser en leieprisvekst i på 3,3 prosent bare fra første til andre kvartal i år. For leiligheter som fikk ny leietaker, var prisøkningen 9,8 prosent.

Seksjonssjef Randi Johannesen i seksjon for prisstatistikk i SSB peker på at tallene som inngår i KPI, korrigerer for kvalitetsforbedringer av boligene over tid. Samtidig medgir hun at det ligger en mulig feilkilde i KPI.

Rundt hver tredje utleiebolig får ny leietaker hvert år, og det er gjerne ved slike skifter at leien skrus opp. Denne gruppen sliter SSB med å måle. (ANB–NTB)

Artikkeltags