Tjuvstart i potta

Det trengs bare noen centimeter med jord over løkene, for de kan plantes dypere enn de står i potten når de settes på friland.

Det trengs bare noen centimeter med jord over løkene, for de kan plantes dypere enn de står i potten når de settes på friland. Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Sommerblomstrende løk og knollvekster har godt av en tjuvstart i en potte inne.

DEL

Det vil forlenge blomstringen ute. De fleste av dem vil rekke å komme i blomst om de plantes direkte på friland, men drives de noen uker inne først, vil blomstringen starte tidligere.

Dermed får du glede av de fargerike blomstene i lengre tid.

Kjøp knoller nå

Kjøp knollene så snart de kommer i butikken.

Knollene har ikke godt av å ligge lenge i tørre butikklokaler. Venter du for lenge, risikerer du også at akkurat den arten du var på utkikk etter er utsolgt.

Prøv å undersøke knollene gjennom plasten i posene. Ikke kjøp knoller som er mugne eller viser tegn på råte.

Når du får løkene og knollene bør du oppbevare dem på et kjølig sted. Helst under 10 grader og ikke for tørt. Har du ikke andre valg, er grønnsakskuffen i kjøleskapet et alternativ. Men pakk løkene godt inn, så du ikke får jord på matvarene.

Har du flere hagespørsmål? Svarene får du her.

Tilgang til lys

Hvor tidlig du starter drivingen kommer an på tilgang til lys.

Utelyset er som regel ikke sterkt nok for plantene før i april, og altfor tidlig start av fordrivingen kan resultere i lange, strantete planter.

Driving av begonia kan begynne i begynnelsen av mars, da den har en lengre utviklingstid enn mange av de andre løk- og knollvekstene. De fleste andre plantene kan du vente med til slutten av mars eller begynnelsen av april.

Plastpotter

Plastpotter er lette og holder bedre på fuktigheten enn leirpotter. Velg en potte som er stor nok for knollene.

Hver løk/knoll skal ha litt plass rundt seg, de skal ikke ligge helt inntil hverandre. Legg et drenerende lag av isoporbiter eller leca-kuler i bunnen, og dekk dette med en duk eller papir slik at jorda ikke siger ned i dreneringsmaterialet og ødelegger dreneringen.

Bruk vanlig jord som du kjøper i hagesenteret. Den er løs og lett for de nye røttene å trenge igjennom. Legg løken/knollene grunt i potten så de får så mye jord som mulig under seg.

Det trengs bare noen centimeter med jord over løkene, for de kan plantes dypere enn de står i potten når de settes på friland. Vann godt før pottene settes bort, men ikke la jorda bli gjennomvåt. Jorda skal være fuktig.

Les også «Slik Lykkes du med sommerblomstrende løk og knoller»

Kjølig

Sett pottene med løk på et kjølig sted.

Pottene skal også ha om lag 10 grader for å fremme rotdannelsen. De kan gjerne stå mørkt, men så snart skuddene viser seg over jorda, må de ha mer lys. Hold pottene jevnt fuktig, og gi ekstra næring.

Plantene kan ikke settes ut før faren for nattefrost er over.

Når faren for nattefrost er borte, må plantene likevel herdes, det vil si at de gradvis tilvennes utelivet, før de kan plantes på den endelige vokseplassen. På denne måten kan du få fargerik blomstring fra dine dahlia og begonia fra tidlig sommer til frosten kommer.

Andre sommerblomstrende løk og knollvekster som kan drives inne:

fresia, iris, lykkegjøksyre (Oxalis), kala (Zantedescia), brodiea, praktlys (Eucomis), kapphyasint (Galtonia candicans).

Denne saken er levert av Hageselskapet.

Artikkeltags