Vi er redd for brann

Dette synet vekker sterkest følelser hos nordmenn flest.

Dette synet vekker sterkest følelser hos nordmenn flest. Foto:

Artikkelen er over 10 år gammel

Nordmenn er mest redd for brann, og aller reddest er folk i Nord-Norge.

DEL

(Siste) I en undersøkelse fra TNS Gallup, svarer 57 prosent at brann vekker mest bekymring av farlige ting som kan skje hjemmet.

15 prosent mener innbrudd er det verste som kan skje, mens vann- eller kloakklekkasje kommer på tredjeplass.

Undersøkelsen er gjennomført på oppdrag fra If Skadeforsikring.

Voldsomt inntrykk

– Selv om de færreste rammes, gjør brann et voldsomt inntrykk når vi ser flammene på TV eller i virkeligheten, sier konserndirektør Line M. Hestvik i If Skadeforsikring til nyhetsbyrået Newswire*.

Engstelsen er størst i nord, der 64 prosent svarer at de er mest redd for brann.

I Oslo og Akershus er andelen nede i 52 prosent. Her er derimot flere enn ellers i landet redd for innbrudd.

Vær din egen brannmann

– At folk i Oslo-området er minst redd for brann, kan skyldes at folk i byene i større grad stoler på at brannvesenet er raskt på pletten, sier administrerende direktør Dagfinn Kalheim i Norsk brannvernforening.

– Men enten man bor i by eller land, må man være sin egen brannmann. En bolig kan være overtent på tre til sju minutter, mens brannvesenet ofte trenger over ti minutter på å rykke ut, sier han.

Enkle forholdsregler

– Tar du forholdsregler, er det ingen grunn til å gå rundt og være redd for brann, sier risikoingeniør Tore Aarnes i If Skadeforsikring.

– Ha røykvarsler og brannslukkingsapparat i hver etasje. Kontroller utstyret jevnlig. Et pulverapparat skal kontrolleres hvert femte år og på service hvert tiende år.

Bommer på tiden

If-undersøkelsen viser også at de fleste overvurderer hvor lang slukketid de har med et brannslukkingsapparat. 68 prosent, eller to av tre, tror de har mer enn 15 sekunder til rådighet før apparatet er tømt.

Et vanlig sekskilos pulverapparat er tomt på 10-15 sekunder.

– De fleste har ikke prøvd et brannslukkingsapparat, og det er nok forklaringen på de urealistiske forventningene. Det smarteste er å teste et apparat under kontrollerte forhold, slik at du erfarer at det går an å starte og stoppe i stedet for å tømme alt på én gang, sier Tore Aarnes i If.

Nesten halvparten av de som bommer på tiden, mener at de har mer enn 30 sekunder på seg.

Husbrannslange

Også Norsk brannvernforening mener det er så som så med kunnskapene i håndtering av slukkeapparat her i landet.

– Derfor slår vi ofte heller et slag for husbrannslangen som et alternativ eller tillegg til pulverapparatet. Husbrannslangen er enklere å håndtere og har ubegrenset slukketid så lenge man har vann. Men den skal selvsagt ikke brukes mot olje- og frityrbranner, sier Dagfinn Kalheim. (ANB)

* Newswire er et oppdragsfinansiert nyhetsbyrå, og IF Skadeforsikring er en av kundene.

Artikkeltags