Vil ha 1.000 øko-hager

Sånn kan det gjøres: Kjøkkenhage i bakgård i Fredrikstad, bygget på dugnad.

Sånn kan det gjøres: Kjøkkenhage i bakgård i Fredrikstad, bygget på dugnad. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Folk over hele landet oppfordres nå til å stikke fingrene i jorda.

DEL

(Siste) Regjeringen har som mål at 15 prosent av matproduksjonen og matforbruket i 2020 skal være økologisk. Marianne Leisner i det bærekraftige nettverket Gaia Agenda, er bekymret for at regjeringen ikke vil nå dette målet.

– Det legges ikke nok til rette til at målet skal nås, men det ønsker vi å gjøre noe med, sier Leisner til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Ønsker du en grønnere samvittighet, har du nå en gylden sjanse. Prosjektet Majobo – «Mat og jord, der du bor» – etterlyser barn, unge, voksne og eldre i hele Norge som kan tenke seg på å være med på et realt grønt løft gjennom kjøkkenhagedyrking.

– Målet med Majobo er å skape et nettverk av 1.000 økologiske hager i løpet av året. Med dette vil vi vise myndighetene at det er mange her til lands som ønsker økologisk og kortreist mat og dermed vil bidra til en bærekraftig framtid, sier Leisner.

Gaia Agenda står bak dyrkeprosjektet i samarbeid med Grønn Hverdag, Kitchen Gardens International, Fremtiden i våre hender, Oikos Økologisk Norge og Norsk form.

Hvem som helst kan melde seg på Majobo og sette i gang med å dyrke grønn mat. Tanken er å bygge opp under lokalprodusert og økologisk mat, og at øko-hagene skal poppe fram over alt i norske byer og i distriktene: ved skoler, i parker, på gårder, balkonger, takterrasser, hager og i solfylte vinduskarmer.

– Det eneste kravet er at man må dyrke kjøkkenhagen etter økologiske prinsipper. Den enkleste måten å gjøre det på, er å la være å bruke kunstgjødsel og plantevernmidler, råder Leisner.

Terskelen for å bli med er lav. Man bestemmer selv i hvor stor skala man vi dyrke, og på hvilken måte. Her er det også lov til å bruke fantasien og la kreativiteten få fritt spillerom.

– I et husholdningsregnskap utgjør mat en stor del av miljøbelastningen. Du kan absolutt få mye bedre miljøsamvittighet ved å dyrke litt egne vekster, sier Leisner.

Dessverre viser undersøkelser at nordmenns interesse for økologisk mat er dalende. 47 prosent av de spurte i en undersøkelse laget for Nationen tidligere i år, sier det ikke er viktig for dem at maten de kjøper og spiser er økologisk. Bare 13 prosent svarte at økomat var viktig for dem.

Leisner påpeker at det å dyrke sine egne grønnsaker kan ha flere positive fordeler.

– Det er mye glede og mange helsemessige gevinster ved å knytte seg til matproduksjon, natur og aktivitet, understreker Leisner. (ANB)

Artikkeltags