Salget av nye boliger fortsetter å falle

Prosjektet 1912 i Damsgårdssundet er populært tross nedgangen i nyboligsalg.

Prosjektet 1912 i Damsgårdssundet er populært tross nedgangen i nyboligsalg. Foto:

Hittil i år er det solgt 21 prosent færre nye boliger enn på samme tid i fjor.

DEL

Nyboligstatistikken for oktober viser at det hittil år på landsbasis var solgt 21 prosent færre nye boliger enn i samme tidsrom i fjor.

Sammenlignet med oktober i fjor, ble det solgt 28 prosent færre boliger forrige måned.

Salget av nye boliger har nå falt syv måneder på rad, viser tall som Boligprodusentenes Forening la frem tirsdag formiddag.

Størst fall har det vært i salget av nye leiligheter. Det ligger 35 prosent under fjoråret. Samtidig er det solgt 12 prosent færre eneboliger hittil i år enn i fjor.

Småhus er det derimot solgt 13 prosent flere av hittil i år sammenlignet med i fjor.

Sammenligner man de siste 12 månedene med de foregående 12 månedene, ligger nyboligsalget 13 prosent lavere.

Stort fall i igangsetting

Igangsettingen av nye boliger ligger hittil i år tre prosent under fjoråret, og én prosent under de siste 12 månedene sammenlignet med de foregående 12 månedene.

Igangsettingen falt med hele 44 prosent i oktober i år sammenlignet med samme måned i fjor.

Per Jæger, administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening, er urolig over utviklingen.

– Vi er bekymret over nedgangen vi nå opplever i igangsetting av boliger. Boligbygging er en stor bransje som er viktig for norsk økonomi, sier Jæger i en pressemelding.

Han råder politikerne til blant annet å droppe den midlertidige boliglånsforskriften fra sommeren, å gjøre det billigere å bygge ved å fjerne noen pålegg og å vurdere Husbankens rolle.

Jæger mener også det er viktig at kommunene ikke slutter med å regulere nye tomter til boliger, da det vil føre til for lav nyboligbygging om noen år.

Nedgang også i Hordaland

Tall for Hordaland for årets første tre kvartal, altså frem til og med september, viser at salget falt med 11 prosent i perioden sammenlignet med samme periode i fjor.

Samtidig steg igangsettingen av nye boliger med hele 32 prosent.

Ifølge prognosene for boligbehov de neste fem årene, ligger årstakten for igangsetting av nye boliger i Hordaland nå litt over behovet.

– Tok seg opp

Kari Berland, avdelingsleder for nybygg i Eiendomsmegler 1 i Bergen, forteller at de har opplevd et oppsving i nyboligsalget forrige måned.

– Vi solgte veldig godt i forrige måned. Vi hadde 14 nybyggsalg i forrige måned. Det er mye i forhold til hva vi har hatt den siste tiden, sier hun til BA.

Eiendomsmegler 1 selger mye for BOB i Damsgårdssundet. Berland forteller at det har vært roligere etter sommeren i år enn i fjor.

– I fjor var salget formidabelt på denne tiden. Men etter en rolig periode, kom altså oktober med et oppsving for oss. Vi har hatt salg både i Damsgårdssundet, Meland, Bjørge og i Rosendal, sier eiendomsmegleren.

– Mye roligere

Yngve Fløisand, daglig leder i Privatmegleren Nyboliger Bergen, sier at de merker at markedet er roligere enn det var på samme tid i fjor og i vår.

– Markedet er vel tilbake til en litt roligere tilstand enn normalt. Sammenlignet med i fjor høst og i vår er det mye roligere, men det kunne ikke fortsette slik som i vår da det gikk veldig unna, sier han til BA.

Fløisand forteller at prosjekter med god og sentral beliggenhet fortsatt selger greit.

– Prosjekter med litt dårligere beliggenhet går dårligere. Spesielt blokkprosjekter i kommuner rundt Bergen og utenfor sentrale strøk går tregt, sier han, og legger til:

– Det vi har sett med to-tre rolige måneder nå er ikke så unormalt. Det er et større problem for oss at det er for få folk som flytter til Bergen for tiden.

Artikkeltags