Gå til sidens hovedinnhold

Boligprishopp i mai – spår nedkjøling i markedet i sommer

Med en boligprisvekst på 1 prosent i mai har prisene på boliger i Bergen steget med 10,6 prosent de siste tolv månedene.

Kun Oslo (12,4 prosent) kan skilte med høyere prisvekst enn Bergen det siste året. Til gjengjeld falt boligprisene i hovedstaden med 0,6 prosent i mai.

Nasjonalt steg boligprisene akkurat like mye som i Bergen forrige måned - med 1 prosent, viser tall fra Eiendom Norge.

– Gjennom mai har både salget av bruktboliger og antall nye boliger på markedet vokst kraftig, og det har aldri vært solgt så mange boliger i Norge etter årets første fem måneder.

Det sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge i forbindelse med at boligprisstatistikken ble lagt frem på en pressekonferanse torsdag formiddag.

Venter svakere utvikling

Eiendom Norge har tidligere spådd en svakere prisutvikling for de kommende sommermånedene, og står fast ved det.

– Selv om prisene steg i mai, er tolvmåneders-veksten i boligprisene på vei ned. Vi venter svakere utvikling i boligprisene fremover på grunn av det store utbudet av boliger, samt at en renteøkning er nært forestående. Dessuten ser vi nå at de strengeste smittevernstiltakene mot pandemien vil bli faset ut i løpet av 2021 på grunn av stadig økende vaksinasjonsgrad i befolkningen, fortsetter Lauridsen.

Varslet renteøkning til høsten spiller inn. Det gjør også den kraftige oppgangen i boligprisene det siste året og økningen i antall nybygg.

Også Norges Eiendomsmeglerforbund tror på en moderat prisreduksjon når samfunnet åpner mer opp etter koronapandemien og nye muligheter for forbruk melder seg.

Dette samsvarer med DNB Eiendoms forventninger.

Fremhever leiligheter nær sjøen

Markedet for leiligheter vil forbli godt også i månedene som kommer, mener Benedicte Tronstad, partner i Privatmegleren Vikebø & Jørgensen.

– For studenter som fra høsten skal i gang med tre til fem års studier i Bergen, vil det etter all sannsynlighet lønne seg å eie fremfor å leie bolig. Vi ser også at interessen for nyere leiligheter langs sjøen i bykjernen har skutt i været.

Hun løfter særlig området rundt Damsgårdssundet.

– Dette området har fått en ny vår, nå når store deler av utbyggingen begynner å bli ferdigstilt, melder Tronstad.

Større tilbud

I gjennomsnitt tok det 34 dager å selge en bolig i mai 2021, ned fra 39 dager i april.

Kortest salgstid hadde Oslo og Drammen med 17 dager, med Bergen hakk i hæl med 18 dager. Lengst salgstid hadde Ålesund med 42 dager.

Her er flere nøkkeltall fra Eiendom Norge:

  • I mai ble det solgt 10.340 boliger i Norge, noe som er 7,5 prosent flere enn i tilsvarende måned i 2020.
  • Så langt i år er det solgt 43.895 boliger i Norge, noe som er 15,7 prosent flere enn i samme periode i 2020.
  • I mai ble det lagt ut 11.681 boliger til salgs i Norge, noe som er 15,5 prosent flere enn i samme måned i 2020.
  • Så langt i år er det lagt ut 46.940 boliger i Norge, noe som er 8,4 prosent flere enn i samme periode i 2020.