Trond Juvik er sjef i Ferde, som eies av fem fylkeskommuner, og krever inn bompenger over store deler av Vestlandet.

Nå skriver NRK at Ferde har tatt deler av regningen for programvare som var bestilt av selskapet BTS Norway, et konsulentselskap som Juvik selv har jobbet for og er medeier i.

NRK skriver også at Juvik skal ha godkjent at ansatte i Ferde kunne jobbe for BTS Norway på si.

Programvarekjøpet skal ha hatt en sluttfaktura som kostet Ferde 273.000 kroner. Ferde vedgår overfor NRK at prosessen rundt kjøpet har vært problematisk, og at de ble betalt med bilistenes bompenger.

Habiliteten til de som utførte kjøpet er ikke vurdert.

Juvik selv har ikke latt seg intervjue av NRK, men har sendt dem en e-post hvor han hevder at han ikke har tjent noe på lisenskjøpet, eller at de ansatte har jobbet for begge selskapene. Han skal heller ikke ha mottatt lønn eller utbytte fra BTS Norway etter 2017.

Programvaren som er kjøpt inn er kostbare datalisenser fra Appian. Dette er programvare som både Ferde og konsulentselskapet benytter.

Konsulentselskapet skal ha handlet for mange lisenser, og leid dem ut til Ferde.

Senere skal Juvik ha vært direkte involvert i en handel der Appian sa seg villige til å fire på avtalen med BTS Norway, men da krevde de at Ferde forpliktet seg til å signere en ny kjøpsordre fra Appian. Dette havnet på Juviks bord.

Styret i Ferde var ikke orientert om kjøpet, og det hele får kritikk av eksperter på anbud, som kaller handelen håpløs overfor statskanalen.