Maaemo beholdt sine to stjerner, mens Ylajali, Fauna og Statholdergaarden beholdt sin ene stjerne, alle i Oslo. Ingen inspektører valgte å ta turen over fjellet. Kjøkkensjefen, Christopher Haatuft, ved Lysverket er ikke særlig skuffet.

– Vi på Lysverket jobber for å bli mest mulig. Mange har trodd og ønsket at vi skulle få en stjerne i Michelinguiden, men det har ikke vært i våre tanker.

Kjøkkensjefen mener heller at det er sunt for Bergen at ikke byen fikk en slik anerkjennelse.

– Nå er det sunn og god konkurranse. En restaurant med en slik stjerne kunne muligens ha skapt et klasseskille. Nivået på restauranter i Bergen er høyt nok. Nå er det naboen som anbefaler en god restaurant, ikke en guide, sier han.

Bergen, et kulinarisk reisemål

Kjøkkensjefen tror ikke at mengden på stjerner avgjør kvaliteten på restauranter i byene. Han har tro på Bergen som et kulinarisk reisemål.

– Nivået er som aldri før. Det har endret seg drastisk med steder som Colonialen og Bare. Det jeg stusser mer over er at det ikke finnes en trestjerners restaurant i Norden. Det kunne ha løftet regionen, påstår Haatuft.

«Bare» satser på kvalitet

Bare Restaurant på Hotell Norge synes det hadde vært stas om de skulle få tildelt en stjerne, men satser mer på kvalitet og kontinuitet.

Restaurantsjef Elisabeth Stokkereit kan se seg enig i uttalelsene til Lysverket-sjefen.

– Miljøet i bransjen er veldig godt-vi er gode venner her i byen. Det hender jeg anbefaler Colonialen og Lysverket til gjester dersom vi ikke har plass, sier restaurantsjefen til BA.

Fem stjerner til Norge

Totalt fikk fire norske restauranter til sammen fem Michelin-stjerner i 2015. I tillegg til Maaemos to stjerner, beholder Statholdergaarden, Ylajali og Fauna én hver.

Dette er samme stjernefordeling som i fjor, men da fikk også nå nedlagte Bagatelle en stjerne. Som tidligere er det kun restauranter i Oslo som er tilgodesett med stjerne i den verdensberømte restaurantguiden.

Statholdergaarden beholdt sin ene stjerne for fjerde år på rad, mens Ylajali og Fauna ble belønnet med én stjerne hver for andre år på rad.

Oro Bar & Grill og Restaurant Eik belønnes som i fjor med «Bib Gourmand», nivået under stjerne. Dette indikerer at det er en bra restaurant som serverer god mat til rimelige priser. Lille B har i år falt ut av denne listen.

Danmark og Sverige best

Michelin-stjernene ble i år for første gang presentert i en egen nordisk guide – Guide Michelin Nordic Cities 2015.

Den nordiske guiden omfatter til sammen 30 «Bib Gourmand»-restauranter, sju restauranter med to stjerner og 38 med en stjerne, skriver nettstedet Horeca. Som tidligere ligger Norge altså et godt stykke bak Danmark og Sverige. Både i Stockholm og København har nå tre restauranter to Michelin-stjerner.

I Sverige er det åtte nye restauranter på stjernelisten, en av dem stockholmsrestauranten Oaxen Krog som får to. I Danmark er det fem nye restauranter som får stjerne i år.