Gå til sidens hovedinnhold

Brann er knallsterke på fremmed naturgress

Har ikke tapt på de siste 16 bortekampene på ekte gress i serien.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

(Mer om det overskrift og ingress lover lenger nede i saken)

Mange Brann-supportere har engasjert seg i kunstgressdebatten. Motstanden mot plastgress er stor. Jeg skrev selv en blogg om saken for vel ti dager siden. Og da var det nok ikke til å unngå at vi fikk kjeft fra dem som mener at supporterne bare ødelegger for Brann ved å blande seg inn - og at en medlemsstyrt klubb (vi er jo det formelt sett) ikke fører noe godt med seg. Vi har jo ikke peiling. Det er ikke vi som skal bruke spilleflatene.

Imidlertid er det ingen Brann-supportere jeg vet om som ikke vil at Brann skal ha gode treningsforhold.

Men det vi ønsker å få mer innsikt i, er om virkelig alle steiner er snudd i et forsøk på å få til et godt naturgress på treningsbanen. (Det skal være viktig å trene på samme type underlag som man spiller på i neste kamp - og naturgresset inne på Stadion tåler altså ikke å bli brukt særlig mye til trening). Det er vel ikke sånn at en god naturgressbane er en utopi i Bergens milde klima?

Ja vi skjønner at det på kort sikt kanskje kan lønne seg sportslig å legge kunstgress på Stadion, da det ikke vil bli ordnet noen god gressbane i umiddelbar nærhet til Stadions fasiliteter med det aller første. Brann er visstnok heller ikke fornøyde med kunstgresset de trener på nå, men kommunen skal vel kanskje bytte det ut før eller siden?

Problemet er at å legge kunstgress inne på Stadion nå, antagelig vil være et evig farvel til naturgress på Stadion. Og det kanskje kun fordi Brann ikke hadde tålmodighet til å vente på en skikkelig naturgress-treningsbane. For etter hva jeg har forstått, har man ennå ikke fått svar på om gresset på Nymark nærmest Haukelandshallen er mulig å få i god stand igjen. Ryktene sier at den kan være i orden allerede i april eller mai i år. Men det hadde ikke Brann tid til å vente på. Brann ville ha den klar i mars.

Så hvor har det blitt av tålmodigheten ledelsen etterlyser hos oss supportere i alle andre saker? Vi får jo stadig høre at det er VI som er utålmodige!

Jeg har i grunn ikke særlig tro på de forsøksvis beroligende påstandene fra Brann om at «vi kan bytte tilbake til gress om x antall år hvis gressproblemene løser seg på Nymark». For er det noen som ser for seg Brann-ledelsen jobbe videre med «Prosjekt gressbanene på Nymark» når kunstgresset først er lagt på Stadion? Da vil nok antagelig Nymarksbanen eller andre gress-alternativ bli kastet i bosset en gang for alle. Det blir i hvert fall liggende der til det må byttes ut om kanskje fem år. Og det angivelig fordi man ikke engang kunne vente noen måneder på et klart svar angående banen ved Haukelandshallen.

Mange mener selvsagt at hva som er best for Brann er noe ledelsen og trenerne vet best. Og ja; rent sportslig vet de sikkert det. Men så har de gjerne andre motiver også.

Jeg regner med at f.eks. Kåre Ingebrigtsen gir fullstendig f… i tradisjoner, følelser og identitet. Han er ny her og er her antagelig bare for en relativt kort periode. Han er naturlig nok kun opptatt av resultater - og det aller helst med en gang. Det er jobben hans.

Vi supportere skal være her resten av livet. Vi som mener at kunstgress må være absolutt siste utvei, klarer å vente til 2022 eller 2023 på at optimale treningsforhold skal gi oss bedre resultater.

Men Trønderen har ikke tid til det. Presterer ikke laget hans våren 2021, er det store muligheter for at han ikke engang er her om et halvt år, ett år eller to år når en god naturgressbane på Nymark eller et annet sted i Bergen eventuelt kan stå klar og fruktene kan høstes av den i form av poeng på banen.

Slik er det vel også med en del andre i Brann. Det er nok en del i ledelse og styre som er redd det fort vil brenne under føttene på dem hvis ikke resultatene kommer i år.

Er det absolutt helt umulig å få til gode treningsforhold på ekte gress i Bergen - noe jeg imidlertid tviler sterkt på at det er - så må gjerne kunstgress legges på Stadion. Men for å finne det ut, tror jeg vi må ha mer is i magen enn vi har hatt til nå.

For dette kunstgress-prosjektet virker som et veldig forhastet opplegg. Man kan snakke så mye om gode treningsforhold man bare vil, men tross alt er det naturgress som er A-varen og er foretrukket av de aller fleste spillere og klubber i verden. Da syns jeg vi skal strekke oss veldig langt for å få til nettopp naturgress. Det bør ligge en stolthet i å få til nettopp det i stedet for å gå for den enkle billigløsningen.

Jeg tror Brann ligger for langt bak til at vi har noen reell mulighet til medaljer allerede i 2021. Uansett om vi har prima treningsforhold eller ikke allerede i vår eller i år. Kunstgressbane på Stadion i mars blir neppe tungen på vektskålen for om vi tar medalje eller ikke i 2021.

Brann bruker nemlig de dårlige treningsforholdene på gress som en indirekte forklaring på hvorfor Brann presterer dårlig. Det er visstnok alfa og omega å trene på naturgress de siste dagene før en naturgresskamp. Og i og med at Brann spiller 19-20 naturgresskamper i serien på et år - og treningsforholdene på naturgress altså er dårlige, så mener man det vil hjelpe Brann å redusere antall seriekamper på gress til de fire-fem årlige bortekampene der dette er aktuelt.

Og jeg skjønner selvsagt logikken i den tankegangen. Det høres jo veldig fornuftig ut. Det er bare det at logikken og fornuften ikke passer helt med de faktiske resultatene. På bortebane i det minste. For hvis man ser på tallene, er det ikke slik at naturgresskampene ser ut til å ødelegge for oss.

Jo da, Brann er dårlige hjemme - på naturgress. Men om vi virkelig hadde vært så mye bedre med kunstgress på Stadion - siden vi tross alt trener mest og best på kunstgress, er veldig vanskelig å få svar på da vi ikke har noen kunstgresskamper på Stadion å sammenligne med.

På bortebane spiller vi imidlertid på begge typer underlag - noe som kan danne et sammenligningsgrunnlag. Og tar vi utgangspunkt i poengfangsten på fremmed grunn de siste fire årene, trenger vi i hvert fall ikke engste oss for at mangelen på naturgresstrening ødelegger for prestasjonene i naturgresskamper.

Man skulle gjerne tro at siden vi trener desidert mest på kunstgress, så presterte vi også klart best i kamper på kunstgress. Vel, det gjør vi ikke! Like bra på naturgress og kunstgress da? Nei ikke det heller. Litt bedre på naturgress? Nei heller ikke det…

Det riktige svaret er nemlig at vi presterer vanvittig mye bedre i bortekampene på naturgress enn i bortekampene på kunstgress!

Vi har faktisk ikke tapt en bortekamp i serien på naturgress siden Stabæk slo oss 2-0 på Nadderud 9. juli 2017! Vi har utrolig nok 16 strake gress-bortekamper i serien uten tap! (12 seire, 4 uavgjorte, 0 tap). Og dette altså på bortebane. På underlaget vi «aldri» trener på!


Se bare:

* I 2017 tok Brann 7 poeng på 9 kunstgresskamper borte. Altså et snitt på 0,78 pr kamp.

Samme år tok Brann 12 poeng på 6 naturgresskamper borte. Altså 2 poeng pr kamp.

* I 2018 tok Brann 14 poeng på 10 kunstgresskamper borte. Det gir et snitt på 1,4 pr kamp.

Det året tok Brann 13 poeng på 5 naturgresskamper borte. Poengsnitt; hele 2,6!

* I 2019 ble det 11 poeng på de 11 plastgresskampene borte. Sånt blir det 1 poeng i snitt av.

På levende gress det året tok Brann 8 poeng på de 4 kampene borte. Poengsnitt: 2.

* Og i den nylig avsluttede sesongen tok Brann 9 poeng på de 11 kunstgresskampene. Det ga et snitt på 0,82 pr kamp.

Men på gress ble det 10 poeng på 4 bortekamper og hele 2,5 poeng i snitt.

* Totalt disse fire sesongene har Brann tatt 41 poeng på 41 kunstgresskamper. Du klarer selv å regne ut snittet pr kamp.

På naturgress har vi tatt to poeng mer på under halvparten så mange kamper. På naturlig gressbane har det nemlig blitt 43 poeng på 19 bortekamper i perioden 2017-2020. Det gir et poengsnitt på 2,26.

Med andre ord: Branns poengsnitt på gress borte er uhyre sterkt og har vært omtrent på seriemesternivå alle de fire siste årene. Ikke en eneste av disse sesongene har våre borteresultater på kunstgress vært i nærheten av den på naturgress.

Dette er jo nærmest sensasjonelt! For dette er jo fullstendig motsatt av logikken om at kunstgresstreninger foran naturgresskamper er ødeleggende for prestasjonene i dem.

Så vil man kanskje innvende at dette må være fordi naturgresslagene rett og slett er dårligere lag. Men i snitt er de ikke det. Rosenborg er for det første ett av dem. Og ser man på den årlige poengfangsten til lagene, har Branns naturgressmotstandere i snitt tatt 40,2 poeng i hver av de aktuelle sesongene, mens kunstgresslagene vi har møtt i snitt har tatt 41 poeng pr sesong. På sin egen bane har de andre naturgresslagene i snitt tatt 23,7 poeng pr hjemmesesong de aktuelle årene, mens kunstgresslagene har tatt 25,8. (Og holder man deres hjemmekamper mot Brann utenfor, er det hhv 23,2 og 24,1). Med andre ord: Kvaliteten på kunstgress- og naturgresslagene vi har møtt er noenlunde lik.

Selvsagt ser jeg at dette kunne stilt seg annerledes hjemme på Brann Stadion. At et kunstgress-underlag på Stadion kanskje kan gi gi oss fordeler som ikke er like prekære på bortebane, som f.eks. muligheten til å kunne sette fart mot lavtliggende lag. Motstanderne er jo gjerne mer opptatt av å "parkere bussen" på Stadion enn på sin egen bane. Men hva da når vi møter lag som spiller raskere enn våre defensive spillere klarer henge med på? Vil ikke da kunstgress være en ulempe for oss? Kan dette være en grunn til at alle våre 19 siste bortetap i serien har kommet på kunstgress?

Tallene fra bortekampene gir i hvert fall ikke noen innertier for påstandene om at det hemmer oss veldig at vi ikke får trent på naturgress før naturgresskamper. Og i den grad det likevel skulle hemme oss, er det neppe verre enn at vi kan leve med det litt til mens vi fortsetter å jobbe med det ideelle som nesten alle egentlig vil ha: Gode kamp- og treningsforhold på ekte gress!

(Fortsetter under bildet)

-

TALLENE:


Branns gjennomsnittlige poengfangst pr seriekamp borte på hhv naturgress og kunstgress:

BRANN

Naturgr. borte

Kunstgr. borte

2017

2,00

0,78

2018

2,60

1,40

2019

2,00

1,00

2020

2,50

0,82

TOTALT

2,26

1,00

-

Våre motstanderes gjennomsnittlige poengfangst totalt for hele sesongen:

(Brann er ikke medregnet i naturgresslag-snittet).


Naturgresslagene

Kunstgresslagene

2017

39,3 p pr lag

42,0 p pr lag

2018

40,2 p pr lag

39,8 p pr lag

2019

40,5 p pr lag

40,5 p pr lag

2020

41,2 p pr lag

41,9 p pr lag

TOTALT

40,2 p pr lag

41,0 p pr lag

-

Branns bortekamper i serien 2017-2020 sortert etter underlag:

Tallene viser antall poeng til Brann pr kamp:Natur

Kunst

2017

Tromsø


1

2017

Kr.sund


0

2017

Lillestrøm

3


2017

Rosenborg

0


2017

Sogndal


3

2017

Odd


1

2017

S08


1

2017

Stabæk

0


2017

Aalesund


1

2017

Viking

3


2017

Sandefjord

3


2017

Vålerengen


0

2017

Molde


0

2017

Haugesund

3


2017

Godset


0

2018

Godset


1

2018

S08


3

2018

Ranheim


3

2018

Sandefjord

3


2018

Start


3

2018

Lillestrøm

1


2018

Rosenborg

3


2018

Odd


3

2018

Glimt


1

2018

Molde


0

2018

Vålerengen


0

2018

Haugesund

3


2018

Tromsø


0

2018

Stabæk

3


2018

Kr.sund


0

2019

Odd


0

2019

Viking


0

2019

Tromsø


3

2019

Stabæk

3


2019

Glimt


3

2019

Haugesund

1


2019

Molde


1

2019

Ranheim


3

2019

Mjøndalen


0

2019

Lillestrøm

3


2019

Kr.sund


0

2019

Rosenborg

1


2019

S08


1

2019

Vålerengen


0

2019

Godset


0

2020

Haugesund

3


2020

Aalesund


1

2020

S08


3

2020

Glimt


0

2020

Odd


0

2020

Godset


0

2020

Molde


3

2020

Stabæk

3


2020

Vålerengen


0

2020

Kr.sund


1

2020

Mjøndalen


0

2020

Sandefjord

1


2020

Rosenborg

3


2020

Viking


0

2020

Start


1

Totalt 19 naturgresskamper: 13-4-2 (43 poeng - 2,26 pr kamp)

Totalt 41 kunstgresskamper: 10-11-20 (41 poeng - 1,00 pr kamp)

Kommentarer til denne saken