• Ole Martin Kolskogen (21) er midtstopperen som ble Årets spiller i Brann i 2020, hadde et svakere år i 2021 og som mistet tillit hos Eirik Horneland.

Han er tilbake etter et utlån til Jerv, som endte med karrierenes fjerde nedrykk.

  • Filip Delaveris (22) ble hentet av Kåre Ingebrigtsen og satt på benken av Horneland. Fjorårets utlån til 1.-divisjonslaget KFUM startet lovende.

Så endte også han som benkesliter.

  • Moonga Simba (22) ble også hentet til Ingebrigtsens lag, men slet med å overbevise.

Utlånet til Allsvenskan-klubben Värnamo har vært preget av småskader og lite spilletid.

Horneland vil teste laget først

Melodien fra både trener Eirik Horneland og den nevnte trioen etter årets første treningsøkt er den samme:

De skal kjempe seg inn i laget på treningene, og bruke de første treningskampene på å bevise at de har en plass på Brann i 2023.

På lik linje med alle andre, fremholder Horneland.

– «Kol» har fått bra eliteserieerfaring. Simba og Filip har vært litt uheldige. Jeg kunne tenkt meg at de fikk spilt mer på sine utlån, oppsummerer Horneland, som likevel lover blanke ark.

– Jeg er ganske enkel, jeg ønsker å spille med det beste laget. De har muligheten, sier han.

Troppen teller 23 spillere, inkludert tre målvakter. Ingen spillere har blitt signert på 287 dager, da Niklas Castro kom inn.

– Er du komfortabel med å gå inn i eliteserien med denne troppen?

– Det får vi se på. De svarene får vi når vi har spilt de tre kampene på treningsleiren i Marbella, så får vi justere etter det, sier Horneland.

– Hva bør styrkes?

– La oss se på det når vi kommer inn i februar. Vi møter tøffere motstand enn i fjor, og da kan vi bli avslørt i enkelte faser både som lag og enkeltindivider. Vi får se i vinter hvor skoen trykker og hvor vi må ta ting videre, svarer Horneland.

Samtidig er det en dårlig skjult hemmelighet at Brann leter etter en midtstopper og en kantspiller, selv om de holder kortene tett til brystet selv.

Fikk stjernehjelp i Sverige

Den tilbakevendte trioen Simba, Kolskogen og Delaveris virker optimistiske, men realistiske, spurt om deres fremtid i Brann.

– Hvilke forventninger jeg har? Jeg har faktisk ingen forventninger. Jeg tar ting som det kommer. Jeg skal jobbe hardt og se hva som skjer. Det er opp til meg selv, sier Delaveris til BA.

Han slo gjennom med et brak en høstsesong i Odd i 2020 før han ble kjøpt til Vitesse og hentet tilbake til Norge av Brann. Spørsmålet er hvordan han skal gjenskape høsten han hadde i 2020.

– Det er viktig å slippe seg løs. Ikke tenke så mye. Det er da jeg er best. Jeg starter med blanke ark og skal peise på, smiler han.

Det sier også Simba.

– Det er her jeg vil være. Jeg kommer hit nå og får sjansen til å konkurrere meg inn i laget, sier den blide svensken, som svarer med et entusiastisk «å, ja!» på spørsmål om han er revansjelysten.

– Jeg lærte mye i Värnamo, og fikk utrolig god hjelp av Jonas Thern, sier Simba.

Den tidligere svenske landslagsspilleren har veiledet Brann-kanten.

– Han har vært bra for meg. Han har vært der for meg når det har vært tungt, og lært meg mye. Jeg er en bedre spiller nå, mener 22-åringen.

Flere overraskende comeback

Om noen av dem fortsatt er i troppen når sesongen er i gang, vites ikke. Det har sett mørkt ut for andre før, også.

– Det kan fort være at alle tre forsvinner ut igjen i vinter. Men historien er full av spillere som står opp igjen fra asken. En vet aldri i fotball. Robbie Winters var én av dem. Ruben Kristiansen har stått opp fra de døde både én og to og tre ganger, sa BAs sportsredaktør Tormod Bergersen i sendingen BA hadde før treningen mandag.