Tore Fanebust ved 110-sentralen opplyste klokken 0650 lørdag at det var meldt om kraftig svart røyk fra en kjelleretasje i Grønnesmauet i Bergen sentrum.

Røykdykkere og andre styrker ble sendt inn.

– Det er midt i brannsmitteområdet. Fire stasjoner har rykket ut. Det er tett mellom husene, og vi må hindre videre spredning, uttalte Fanebust tidlig lørdag morgen.

Ved 0740-tiden ble det meldt kontroll på flammene, men brannvesenet holdt igjen mannskap for å sikre at det ikke skulle blusse opp igjen.

– Det er varme i konstruksjonen. Vi holder igjen to stasjoner.

Fanebust forteller at brannvesenet raskt fikk slått ned brannen.

– Vi har sannsynligvis tatt det ned, vi var der såpass tidlig. Det gikk veldig kjapt, vi var der på et par minutter, sa Fanebust til BA klokken 0740.

Politiet opplyser at ingen er savnet etter brannen. 12 er evakuert fra det aktuelle huset og nabohus, og er ivaretatt, opplyser de.

Se video:

Brannvesenet vurderte fortløpende om flere enheter skulle evakueres i området rundt.


Innsatsleder i politiet Christian Meyer opplyste til BA i morgentimene at det var opprettet såkalte branngater.

Dette uttalte politiet like etter klokken 0800:

Ble trolig morgenens helt

Jens Lorens lå i sengen med vinduet åpent, og kjente plutselig en rar lukt.

– Det var en slags gass- eller røyklukt, og jeg tok en titt ut av vinduet. Jeg så det var ganske mye røyk, og kastet meg rundt og ringte brannvesenet.

Så satte han i gang med å banke på dører og varsle naboene sine.

– Det var en voldsom start på dagen. Det kom ganske bra med røyk og flammer fra kjellerdøren. Han jeg bor med ringte de andre som bor i huset. Jeg tror ikke de var våken ennå, og jeg hørte ingen brannalarm, sier Lorens, som er preget etter morgenens dramatikk.

– Det var skummelt, veldig skummelt.

Skulle flytte i dag

Lukas Hoose og Lena Wulf Ågotnes bor vegg i vegg med brannstedet, og ble evakuert til en kafé i nærheten. De fikk en brå oppvåkning tidlig lørdag morgen.

– Jeg våknet opp av at noen banket på døren og ropte høyt, Da jeg åpnet døren, var det allerede masse røyk, forteller Hoose, som fikk meldt fra videre.

– Jeg våknet av at Lukas banket på og sa at det brenner, supplerer Wulf Ågotnes.

Hoose skulle flytte fra leiligheten i dag, og tingene hans stod klart i gangen.

– Håper jeg kommer meg tilbake snart.

– Det viktigste er at ingen er skadet, skyter Wulf Ågotnes inn.

De evakuerte ble klokken 0730 flyttet fra kafeen og over til rådhuset i Bergen, hvor de ivaretas av kommunens kriseteam.