Katowice/Auschwitz: Etter å ha ankommet Polen søndag kveld, fikk Brann-spillerne endelig en velfortjent pause etter fullt program hver dag. Onsdag slo de bulgarske Lokomotiv Stara Zagora ut av Champions League-kvalifiseringen, som gjør dem klare til gruppefinale mot belgiske Anderlecht lørdag klokken 20.

Fridagen torsdag brukte damene på veldig forskjellige måter. Noen dro til sentrum for å ta det med ro og utforske byen, mens fire andre dro til Auschwitz.

Historieinteresserte spillere

– Jeg synes det er viktig å besøke plassen om man har muligheten. Man ser hvor grusomt folk har blitt behandlet, og det er så langt ifra vår virkelighet nå som man kommer, sier Marthine Østenstad.

Hun besøkte også Anne Frank-huset i Amsterdam i sommer.

Sammen med Nora Eide Lie, Marit Bratberg Lund og Rakel Engesvik, dro hun til den tidligere konsentrasjonsleiren hvor 1,3 millioner mennesker, 1,1 millioner av dem jøder, ble sendt mellom 1940 og 1945. Rundt 1,1 millioner mennesker ble drept i Auschwitz, som var den største av utryddingsleirene nazistene brukte under 2. verdenskrig.

Østenstad forteller om turen, at de besøkte både den eldre og nyeste delen av leiren, og at de gikk forbi brakkene hvor fangene ble stuet inn, tett i tett.

– Det var viktig for meg å bruke muligheten når jeg hadde den, sier hun.

De tre andre er enige i viktigheten av å orientere seg om verdenshistorien, selv om de tross alt er i Polen av en spesifikk grunn.

– Kjenner seg takknemlig

– Det var utrolig sterkt. Man kjenner seg mer takknemlig for livet som vi har nå, og for min del at jeg får holde på med det jeg er mest glad i; fotball. Det handler ikke om liv og død, men er heller noe jeg bare synes er gøy, og jeg er heldig som får leve slik, sier Eide Lie.

Det var ikke et enkelt besøk, synes de fire, men er glade de grep muligheten når de hadde den. Samtidig ser de at det ikke er for alle å besøke en så historietung plass hvor mye tragedie har utspilt seg, når de få dager senere skal prestere på topp som fotballspillere.

Av Branns 19 spillere i troppen var det altså fire av dem som ønsket å besøke Auschwitz, uten at det ville påvirke dem negativt inn mot kampen på lørdag.

– Det viser litt hvor individuelt det er, vi vurderte at vi skulle greie å være klare til å spille om noen dager, men det er kanskje ikke slik for alle, sier Eide Lie.

– Det skal nok gå fint å forberede oss til kamp, men å være der ga absolutt inntrykk, sier Bratberg Lund.