Det kommer frem i et forslag de tre klubbene har sendt inn for behandling på Forbundstinget i 2023.

Det har vært mye bråk rundt sluttspillordningen i Toppserien. Topp fire etter 18 runder konkurrerer om seriegull og Champions League-plasser, mens bunn seks pluss de to beste i 1. divisjon blir satt til å kjempe om videre spill på øverste nivå.

Brann foreslår altså å fjerne sluttspillet i Toppserien, øke antall lag og se på mulighetene for en egen turnering for topplagene i Sverige, Danmark og Norge.

– Sluttspillet ga oss flere kamper på et noe høyere nivå, men det var manglende oppslutning rundt kampene, økt sportslig belastning i en tid der vi ønsker å spille i Europa og det ble en krevende uforutsigbarhet, sier styreleder i Brann Kvinner, Pål H. Thorsen.

Heller Rosengård eller Rosenborg

I herrefotballen forsøkte man med den skandinaviske turneringen Royal League. Det varte bare i tre sesonger (2004-07).

– Og nå vil dere ha et Royal League for kvinner?

– Royal League har blitt et belastet begrep, men Branns herrer hadde både sportslig og økonomisk gevinst derfra. Jeg vet at de skandinaviske forbundene har ønsket å børste støv av ideen, men Norge holder igjen, svarer Thorsen.

Han mener at Branns kvinner vil ha svært godt utbytte av å møte de skandinaviske toppklubbene for å få sportslige referansepunkt. Styrelederen tror også konseptet kan bli en pengesuksess.

– Sportslig og kommersielt er det bedre å møte Rosengård to ganger enn å møte Stabæk fem ganger, slik vi gjorde i år. Men hvordan en slik turnering skal se ut må fagfolkene få gruble på, sier han.

Den svenske seriemesteren Rosengård slo Brann i Champions League-kvalifiseringen i høst.

– Kan ikke en slik turnering være med å devaluere Toppserien?

– Jeg synes ikke det. Toppserien er den viktigste arenaen for norsk kvinnefotball. Derfor vil vi ha vekk sluttspillet, endre seriestrukturen, få flere kamper og løfte klubbenes satsing. Samtidig erkjenner vi at vi må søke mer matching mot de beste for å ta det siste steget ut i Europa, mener Thorsen.

Han påpeker også at nåløyet til Champions League – den eneste europeiske turneringen på kvinnesiden – er trangt. Rosengård er alene fra Skandinavia om å spille ute i Europa denne sesongen, mot syv på herresiden: FC København i Champions League, Bodø/Glimt, Malmö og Midtjylland i Europa League og Silkeborg, Djurgården og Molde i Conference League.

Tror bunnen løfter seg

Så vil også topptrioen Brann, Vålerenga og Rosenborg utvide Toppserien til tolv lag igjen. Til tross for at Brann tidvis har lekt seg med motstanden i år. Resultater som 5–2 (Røa), 7-0, 5-0, 6–0 (Arna-Bjørnar), 10–0 (Avaldsnes), 6–0 (LSK) og 6–1 (Kolbotn) vitner om stor nivåforskjell.

Men forskjellene kan bli mindre, i det minste økonomisk. Som BA tidligere har omtalt, øker utbetalingene til Toppserien-klubbene drastisk neste år. Formålet er å skape sterkere utviklingsmiljø og spisse den sportslige satsingen slik at norske klubber kan lykkes i Europa.

Branns utvikling er stor:

– Timingen er perfekt for å reformere turneringen, tror Thorsen.

«Klubbene utvikler seg ikke i et sportslig vakuum, men i samspillet mellom klubbene, supporterne, seriestrukturen, sportslig utviklingsarbeid, kommersielt produkt og felles entusiasme for norsk fotball hvor alt henger sammen med alt. [Vi] mener det er tilnærmet umulig å jobbe videre med en revidert sluttspillmodell med troverdighet og uten at det skaper kraftig motvilje og negativ støy», skriver klubbene i sitt forslag.