Betent sko-streik

For seks år siden hadde Brann utstyrsavtale med Umbro, men mange av profilene brukte andre sko, med pålimte Umbro-merker.

For seks år siden hadde Brann utstyrsavtale med Umbro, men mange av profilene brukte andre sko, med pålimte Umbro-merker. Foto:

Artikkelen er over 7 år gammel

For seks år siden hadde Brann utstyrsavtale med Umbro, men mange av profilene brukte andre sko, med pålimte Umbro-merker.

DEL

– Det er på høy tid med en skikkelig diskusjon på dette, sier Cato Guntveit.

Brann er en av klubbene som nå er tatt ut i streik, etter at spillerorganisasjonen NISO og arbeidsgivernes NHO ikke ble enige i natt.

Et helt sentralt punkt er spillernes krav om å velge eget arbeidsutstyr, i fotballspillernes tilfelle fotballsko (og hansker for keepere). Diskusjonen om skovalg er langt fra ny, den var opphetet allerede i 2005.

Da skrev både BA og BT mye om Brann-spillernes sko, etter at det ble avslørt at Martin Andresen, Bengt Sæternes, Cato Guntveit og Erlend Hanstveit ikke brukte Umbro-sko - selv om Brann hadde utstyrsavtale med nettopp Umbro.

I stedet plukket spillerne merkene av andre sko, og limte på Umbro-merker. Og allerede i 2003 skyldte Raymond Kvisvik på Umbro-skoene, som han ble tvunget til å bruke, etter et cuptap for Tromsø.

– Jeg får vondt i ryggen av andre sko enn Nike. Og nå har jeg vondt i ryggen igjen, sa Kvisvik til VG for åtte år siden.

- Dette har ingenting med kvaliteten på Umbro eller andre leverandører å gjøre. Men føttene er en fotballspillers viktigste arbeidsredskap, og føtter er veldig individuelle. Vi "mekket" ikke på skoene for å omgå regler, men fordi det føltes som den rette løsningen den gangen, sier Guntveit.

I dag, som midtbanemotor på Øystese i 3. divisjon, er han ikke plaget av bindende skoavtaler, men tidligere har dette vært et problem. Den gamle Brann-kapteinen har vært mye skadet opp gjennom karrieren, og kunne kanskje unngått noen avbrekk om han hadde fått velge fritt i skohyllene.

– Jeg kan ikke si noe 100 prosent sikkert, men jeg tror nok at det var perioder der mine plager kunne relateres til skoene, sier han til BA.

Brann er i dag en av klubbene der spillerne faktisk får velge sko selv, de må altså ikke lenger bruke skoene fra utstyrsleverandøren.

Men mange klubber har fortsatt bindende avtaler også for sko, og det er dette spillerne og NISO nå vil ha slutt på.

For det er nok av eksempler på at feil sko gir skader. Bent Sæternes fikk kjøttsår på hælen av Umbro-skoene, og Bård Borgersen i Start fikk et lengre avbrekk med betent akilles da han ble tvunget inn i feil sko våren 2005. Start-stopperen mistet mange kamper, i en sesong der sørlendingene til slutt tapte seriegullet til VIF med ett fattig poeng...

- Som fotballspiller bedriver man såpass aggressivt misbruk av føttene sine at riktige sko er helt vesentlig. Hvorvidt det er noe å streike for, får min gode venn Joachim Walltin (gammel Brann spiller, nå NISO-leder, red.anm.) avgjøre. Selv har jeg funnet riktig belastningsmengde for beina mine, smiler Øysteses Cato Guntveit.

Artikkeltags