Gå til sidens hovedinnhold

Brann må be om utsettelse på låneavdrag

Artikkelen er over 7 år gammel

Sviktende inntekter på fem millioner i bedriftsmarkedet gjør at Brann må be kreditorer om hjelp.

Sportsklubben Brann og Brann Stadion AS har søkt Bergen kommune om å utsette betalingen av avdrag på to lån. Søknaden om utsettelse av avdragsbetalingen kom i august, og forespørselen gjelder ut 2015 på de to lansiktige lånene de har hos kommunen.

De er på henholdvis syv og 8,2 millioner kroner. Dette skjedde i forbindelse med omleggingen av gressbanen i 2008.

MÅ REDUSERE KOSTNADENE

Behandlingen av saken har vært utsatt til byrådsmøtet 25. september fordi styret i Brann skulle behandle halvårregnskapet i klubben.

– Likviditeten er presset og det må tas umiddelbare grep for å kutte kostnadene ned til et nivå som er tilpasset klubbens ordinære driftsinntekter. I denne fasen har klubben søkt hovedbankforbindelse og øvrige parter med lån til konsernet om avdragsfrihet i den perioden man trenger for å redusere de totale kostnadene, skriver klubben til kommunen.

Byrådets innstilling til bystyret er at søknaden blir godkjent. Utsettelsen vil også gjelde for to avdrag i juli. Utsettelsen vil bety et inntekssvikt på 562 319 kroner i perioden. Avdragstiden på lånene vil øke.

TAPER FEM MILLIONER I SPONSORINNTEKTER

Det har tidligere kommet frem at Brann må kutte mellom 15 og 20 millioner kroner på neste års budsjett om de holder seg i eliteserien. Klubben ligger an til å tape omkring seks millioner i billettinntekter, i forhold til 2014-budsjettet.

Disse tapte inntektene dekkes av Trond Mohn, men klubben har også en svikt i sponsorinntektene på fem millioner i forhold til budsjett. Klubben regner også med to millioner i sviktende salg av inntekter på kampdager, som kiosk- og effektsalg.

– Dette er en del av kuttprosessen, men jeg vil ikke si noe mer om den nå. Vi vil ha fokus på de kommende viktige kampene, så får vi jobbe i det stille med disse budsjettkuttene, sier Branns daglig leder, Roald Bruun-Hanssen, til BA.

I DIALOG MED FLERE KREDITORER

Brann er ikke bare i dialog med Bergen kommune av kreditorene. Den største kreditoren, Sparebanken Vest, er også i dialog med om likvidetsbehovet for resten av høsten og hele 2015.

Brann har søkt om en trekkrett på ti millioner kroner, samt avdragsfrihet i den samme perioden som de har bedt kommunen om. Dette vil gi en likviditetslettelse på 5,5 milloner.

Klubben er også i dialog med leasingleverandørene Nordea, der man har fått avdragsutsettelse ut 2014, og SG Finans. De hevder at dialogen med samtlige kreditorer er positiv.

SNAKKER MED MOHN

Selv om Trond Mohn har hjulpet Brann ved å dekke publikumssvikten i år, og Brann har en kontinuerlig dialog med Mohn, vil de lage et publikumsbudsjett som baserer seg på tallene fra i år, slik at man forhåpentligvis ikke går på en ny smell der.

– Det er allment kjent at vi har fått hjelp av Trond Mohn for de sviktende inntektene på publikumbudsjettet i 2014. Men for 2015 vil vi lage et budsjett som er basert på de erfaringene vi har gjort oss i 2014, sier Roald Bruun-Hanssen.

– Målet er å sy sammen en pakke som vil gjøre Brann-konsernet i stand tidsmessig, til å foretå justeringer av det totale kostnadsnivået. Målet er å matche en forventet lavere inntekssstrøm med et forventet kostnadsbilde i årene som kommer, skriver klubbens controller Terje Marthinsen i en e-post til kommunen.

Ifølge Bruun-Hanssen er målet å kunne betale avdragene til kommunen som normalt fra 2016.

Kommentarer til denne saken