Brann-supportere raser mot NFF

James Ritchie (innfelt) har tapt rundt 1500 kroner i flybilletter på grunn av at NFF har flyttet kampen mellom Odd og Brann fra søndag 26. august til fredag 24. august. Mannen som holder skjerfet har forøvrig ingenting med saken å gjøre.

James Ritchie (innfelt) har tapt rundt 1500 kroner i flybilletter på grunn av at NFF har flyttet kampen mellom Odd og Brann fra søndag 26. august til fredag 24. august. Mannen som holder skjerfet har forøvrig ingenting med saken å gjøre. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Skotske Brann-supportere kommer ens ærend for å se Brann. Det setter derimot NFF en stopper for.

DEL

Søndag 26. august skulle Brann etter planen spille borte mot Odd i Skien. Fredag meldte derimot Norges fotballforbund (NFF) at kampen flyttes frem til fredag 24. august.

NFF forklarer flyttingen - som varsles nå kun to uker før kampstart - med Moldes deltakelse i kvalifiseringen til Europaligaen.

Molde røk som kjent ut av Mesterliga-kvalifiseringen mot Basel, og skal derfor spille Europaliga-kvalifisering på torsdag 23. august.

Etter planen skulle Molde spille mot Vålerenga lørdag, mindre enn to døgn etter europacupkampen, men NFF mente at det ble for knapt med tid.

– Da MAX sin TV-kamp Molde-Vålerenga røk, ba de om en ny TV-kamp. Da var deres soleklare førstevalg Brann. Vi var i dialog med klubbene og Norsk toppfotball, og gjennom en total vurdering med hensyn til TV-kontrakten, valgte vi da å flytte frem kampen, sier Are Hogstad, fagansvarlig for kampadministrasjonen i NFF.

–FULLSTENDIG SKANDALE

Det får supporterne til å rase.

– Dette er helt borte i natten. En fullstendig skandale. Dette er den tredje kampen som har blitt flyttet på kort varsel i år. Noen må stilles til ansvar, de kan ikke holde på slik. Dette vitner om at NFF, i en tid der man sliter med publikumstilstrømningen, tar supporterne fullstendig forgitt. De forstår ikke alvoret av hvilke situasjon norsk fotball er i, sier nestleder i Bataljonen, Morten Talhaug.

Han forteller at mange brannsupporterne nå brenner inne med flybilletter og andre utgifter på grunn av den svært sene kampflyttingen.

BRANNSUPPORTERE FRA SKOTTLAND

En av de som blir rammet er brødreparet James og Martin fra Skottland. De hadde tenkt å komme ens ærend for å se sitt kjære Brann.

De bodde noen år i Bergen når han var yngre, og etter å knyttet kontakt med noen bergensere på en Skottland-Norge-kamp, har han og broren tatt turen over Nordsjøen én gang i året for å se de røde.

– I år hadde vi valgt oss ut Odd-Brann og vi ventet i det lengste før vi bestilte flybilletter, sier James Ritchie til BA.no.

For to uker siden ble kampen fastsatt, og brødrene trodde derfor at det var trygt å bestille. Der tok de feil.

– Vi har bestilt billetter til Bergen på fredagen og hadde tenkt å fly fra Bergen til Oslo på søndagen for å se kampen, forklarer James.

Trolig tar de turen til Bergen som planlagt, men flybillettene til Oslo går nå i vasken.

– Vi skal se på muligheten for å reise over til Oslo på fredagen, men det kan bli vanskelig. Det blir nok for knapt med tid, sier James.

Cirka 1500 kroner i flybilletter har de nå tapt på grunn av NFF.

– Det er utrolig frustrerende. Her ventet jo vi i det lengste nettopp for å unngå denne situasjonen. Dette er så typisk. Slike ting går igjen både i norsk og skotsk fotball. Forbundene bryr seg ikke om supporterne. TV-kanalene har all makt, sier James.

FLERTALL PÅ FOTBALLTINGET

Sene kampflyttingen var tema både på Branns årsmøte i februar og på Fotballtinget i mars. Et forslag, fremmet av bergenslaget Hasunds hund, gikk ut på at alle kamper måtte fastsettes innen seks uker før kampstart. Dette forslaget fikk flertall på Fotballtinget, men for å få en lovendring gjennom, måtte man ha 2/3 flertall. Det hadde man ikke.

Ifølge Are Hogstad er NFF forpliktet til gjennom TV-avtalen å kunne flytte TV-kamper frem til inntil tre uker før kampstart.

Men denne gangen ble kampen altså flyttet kun to uker før kamp.

Alt dette på grunn av at Molde røk ut av mesterligaen mot Basel.

– Når Molde trakk Basel i Mesterligaen, Basel som slo ut Manchester United i fjor, skjønte til og med min mor at det var store sjanser for at Molde ville ryke. Dette burde NFF forutsett, sier Talhaug.

– KOMMERSIELLE HENSYN

NFF tar selvkritikk.

– Jeg har full forståelse for supporternes frustrasjon. Her er det mange uheldige omstendigheter som har slått ut, og supporterne har blitt skadelidende. Det er bare å beklage. Samtidig er det slik at vi har forpliktelser overfor større rettighetshavere, sier Are Hogstad.

– Men burde dere ikke forutse at det var store sjanser for at Molde kunne havne i Europaligaen. Kunne ikke dette vært løst ved at Molde aldri ble satt opp som MAX-kamp?

– Dette kunne ha vært unngått, ja, svarer Hogstad.

– Du sier at dere har vært i dialog med klubbene, MAX og Norsk toppfotball. Hva med supporterne?

– Dette har gått veldig fort og vi sto i fare for at dette kunne drøye til etter helgen. Vi prøvde å komme i kontakt med Norsk supporterallianse uten å lyktes, uten at vi overhode skal legge noe som helst skyld på dem, sier Hogstad.

– Når er det trygt for norske fotballsupportere å bestille reiser til kamper?

– I forhold til avtalene som ligger der skal man i utgangspunktet være trygg når de er fastsatt inntil tre uker før kamp, slev om det er fælt å si det i denne saken. Nå har vi fastsatt en ny runde med TV-kamper, og disse skal normalt sett være trygge, selv om denne situasjonen beviser at de ikke alltid er det. Dette er ikke situasjoner som vi ønsker skal oppstå og vi legger oss fullstendig flat. Her er det kommersielle hensyn og hensynet til MAX som har vært tungtveiende.

Artikkeltags