Denne uken har Brann fem fellestreninger pluss kamp på søndag. Fredag har spillerne fri. I tillegg kommer frivillige egentreninger enten på feltet eller i treningsrommet. Treningsprogrammet til Brann ligger tilgjengelig for alle på lagets nettsider. Flere i Idretts-Bergen reagerer på byens stolthets treningsmengder.

– Det er sjokkerende å høre. Det er hårreisende at de ikke må stemple inn klokken ni og gå klokken tre, sier FyllingenBergen-spiller Andreas Gjeitrem.

Etter en kjapp gjennomgang, mener Gjeitrem at treningssnittet for Fyllingen-spillerne er på to timer hver dag hele uken.

– Jeg tror vi trener mer enn Brann. Jeg håper i alle fall det er tilnærmet likt. Så har vi jobb og skole utenom, sier han.

PROFF

Håndballspilleren vet hvordan det er å leve av idretten. Han har vært profesjonell spiller en sesong i Danmark.

– Jeg var gjennom to trenere i min tid der. Under den første hadde vi omtrent like mye trening som i Norge, men i tillegg hadde vi ekstremt fokus på loggført egentrening sammen med en fysioterapeut. I den andre perioden hadde vi åtte fellesøkter i uken, sier Gjeitrem.

– På den tiden var det kun håndball som sto i hodet mitt. Jeg trente mer enn i dag, men jeg hadde mulighet til det også.

– EGET ANSVAR

Gjeitrem presiserer at det er klubbens ansvar å bestemme treningsmengden til spillerne. Likevel har også spillerne et ansvar for sin egen utvikling.

– Dette gjelder ikke bare for Brann, det er norsk fotball. Det er økonomi og apparat som kan tilrettelegges for toppidrett, men da må også spillerne bruke muligheten. Jeg kan forstå at en 18-åring som kommer opp på seniornivå fort kan tro at det skal være slik, forklarer han.

– TRENER MEST

Den mest rettferdige sammenligningen for Brann er mot andre fotballklubber. I 2. divisjonsklubben Fana, hvor ingen av spillerne er profesjonelle, trener spillerne seks faste treninger i uken. I tillegg kommer tilbud om to morgentreninger tirsdag og torsdag.

– Jeg tror vi er et av de fotballagene som trener mest i denne byen. Det har vært en strategi fra ledelsen i flere år. Det er fordi vi er opptatt av spillerutvikling. Vi har sett det igjen på spillere vi har sendt videre. De har en veldig god treningsforståelse, forteller Fana-trener Rune Vindheim.

Vindheim er også far til Brann-spiller Andreas Vindheim. Han er klokkeklar på at det er treningsgrunnlaget til sønnen, som har gitt ham gjennombruddet denne sesongen.

– Jeg skal passe meg for å sammenligne oss med Brann. De er på et annet nivå med en annen kampbelastning, men Andreas hadde aldri lyktes hvis han ikke hadde trent så mye på egen hånd før han ble tatt opp i A-stallen, sier Vindheim.

SULTEN

Fana-treneren drar også frem poenget til Gjeitrem med at unge spillere som kommer opp på seniornivå, plutselig får en annen treningshverdag.

– Det kan fort skli ut. Andreas er like sulten som da han var 13 år, men jeg pusher ham hver dag når han har fri, sier han.

Verken Vindheim eller Gjeitrem kjøper poenget om at fotballspillere må passe seg for skader.

– Er man godt nok trent unngår man skader, sier Vindheim.

– Det er en grunn til at Cristiano Ronaldo er så lite skadet som han er, mener Gjeitrem.

11 MÅNEDER

– Husk at vi holder det gående i nesten elleve måneder, så hvile er også viktig, sier Rikard Norling.

– Hvorfor legger dere opp treningshverdagen som dere gjør, Norling?

– Vi har vår filosofi som vi jobber etter. Og den kan jeg ikke greie ut om på to minutter, det tar lengre tid, sier Norling.

– Kampbelastningen er en årsak til at dere modererer treningsmengden i sesongen, men hvorfor tar dere fri i fire dager når dere endelig får en landslagspause? Huseklepp sier jo at ekstratrening disse dagene gjorde underverker for hans fysisk form?

– Det handler om å ha en balansegang i det vi gjør: Når skal vi trene hardt, og når trenger vi å hente oss inn igjen? Hvile er også viktig for en fotballspiller for å kunne prestere over tid. Vi holder det gående nesten elleve måneder i året, påpeker Brann-treneren

Han peker på at det felles treningsprogrammet som ligger tilgjengelig på klubbens hjemmeside ikke nødvendigvis viser hele bildet. Spillerne har også individuelle treningsprogram som de kan følge på egen hånd.

– Det ligger et individuelt opplegg i det kollektive. Vi prøver å kombinere kollektivets behov og individets behov så godt som mulig. Da må vi til dels se på spillernes fysiske forutsetning, og dels deres kampbelastning.

Erik Huseklepp har spilt i Brann under fire ulike trenere, samtidig som han har utenlandsopphold i England og Italia bak seg.

– Treningshverdagen i Brann er veldig lik den jeg hadde i England. I Italia derimot, trenes det mye mer. Der hadde vi mye lengre økter, sier Huseklepp.

Han er fornøyd med treningshverdagen i Brann.

– Vi trener ikke noe mindre i Brann nå enn tidligere. Treningssyklusen er mye den samme under Norling som den var under Skarsfjord. Og som det var under Nilsen og Mjelde, forteller han.

Birkir Már Sævarsson har vært i Brann siden 2008.

– Vi trener kanskje litt annerledes nå. Vi prøver å styre hvordan belastningen er. Trenerne våre har god peiling på hva de driver med, og jeg tror vi er veldig godt trent, sier islendingen.

– Deltidsspillere i ishockey og håndball trener mye mer enn dere, og reagerer på treningsmengden deres?

– De får reagere som de vil. Det er forskjellige idretter. I fotballen er det flere lange løp enn i håndball, for eksempel. De trener nok mer styrke og spenst. Hvis vi hadde gjort det samme, hadde vi vært helt ferdig i helgene. Håndballspillere løper sikkert mye mindre enn oss i kamp. Det samme med hockeyspillere, vil jeg tro. De er jo ikke så lenge på isen om gangen, hevder Sævarsson.

– Dere er heltidsspillere med mye tid til rådighet. Kunne dere trent mer?

– Jeg føler at vi gjør det vi trenger å gjøre. Alle spillerne tar mange økter i gymmen, økter som dere ikke ser. Alle er der nesten daglig og jobber ekstra, forteller Sævarsson.

MENER UNGE KAN KJØRES HARDERE

– Unge spillere kan trene ekstremt mye, men vi er kanskje ikke flinke nok til å opprettholde denne treningen når de slår gjennom på A-laget.

Sogndal assistenttrener Tom Mangersnes, har trent en rekke unge spillere både i Sogndal og i Løv-Ham. Bergenseren hadde blant annet unge talenter som Fredrik Haugen og Kevin Duré i stallen da Løv-Ham var i 1. divisjon.

– De trente ekstremt mye. På dagen trente de på toppidrettsgymnaset, mens de trente med laget på kvelden. Det var ikke uvanlig at de trente seks timer om dagen, forteller Tom Mangersnes.

Han forteller at det gjerne bekymret ham.

– Vi ville jo ha dem «freshe» til helgen, men Stein Arve Lone (fra toppidrettsgymnaset jour. anm.) var beinhard: Det er ikke på søndag de skal være på sitt best, men i fremtiden. Det måtte vi akseptere, innser Mangersnes.

– Det er noe vi kanskje ikke er flinke nok til å gjøre i hverdagen. Vi er kanskje litt for utålmodig i Norge. Med engang et talent spiller en god kamp, forventer vi at han skal gjøre det hver uke. Men se på den såkalte «class of 92» i Manchester United. De spilte ikke hver kamp. De fikk prøve seg, men så fikk du de gjerne ikke se dem på flere uker, fordi de var i hardtrening, påpeker Mangersnes.

Sogndals timeplan viser at de trener litt mer enn Brann, men forskjellen er minimal når det kommer til fellesøkter.

– INGEN GRUNN TIL IKKE Å TRENE MER

– Brann har den samme treningsmengden som vi hadde som deltidsspillere for 30 år siden, sier Kjell Rune Pedersen.

«Kjellien» som vi kjenner ham som, er BAs Offsiden-ekspert, og får som vanlig vann på møllen når temaet er hans kjære SK Brann.

– I mitt hode trener ikke Brann nok. De bør kunne kjøre to økter om dagen minst to ganger i uken. Jeg sier ikke at de skal kjøre på med beinharde økter mitt i sesongen, men det er så mye de kan øve og terpe på. Jeg blir rett og slett forbauset over at de tør å trene så lite som de gjør når de ligger der de ligger, sier «Kjellien».

– Slik jeg ser det, henger ikke spillermønsteret sammen. Under Bill Elliott drev vi mye med noe som vi kalte «shadowkamp». Da spilte vi uten motstandere for å terpe på spillemønster og bevegelser. Og det funket. Vi visste hvor vi hadde hver andre til enhver tid. Det er et eksempel på ting en kan terpe på uten at det er fare for skader. Har de noe annet å bedrive tiden sin med, spør han syrlig.

– Er det spillerne som vil trene så lite som de gjør? Det har jeg svært vanskelig for å tro.