Dette feiler Brann

David Nielsen,  Roy Wassberg, Davy Wathne og Henning Berg er ikke helt enige om hva som feiler Brann.

David Nielsen, Roy Wassberg, Davy Wathne og Henning Berg er ikke helt enige om hva som feiler Brann. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Her er ekspertenes dom over serieåpningen

DEL

Sykkel VM-tilbud: Få to uker med BA levert hjem gratis

«Vi er blitt et lag for alle fotballelskere», står det skrevet i Branns langsiktige målplan for arbeidet frem til 2015.

  • Brannmagasinet

Men hva er status per i dag? Fem kamper er spilt. Bare 20 målsjanser er skapt. Tre poeng er tatt.

Og spillestildebatten er heftig.

– Et lag for fotballelskere er de ihvertfall ikke for øyeblikket. De kommer til noen sjanser, greit nok, men du føler jo at Brann ikke er helt med i kampene. De har ikke spilt veldig bra, og hvis de sier noe annet enn det så lyger de, sier BAs Brann-ekspert Roy Wassberg.

– Jeg kan ikke se en rød tråd i det så langt. Rune Skarsfjord har helt sikkert et mål, men han har ikke fått vist det. Spillerne viste litt mer innsats mot Haugesund, men det var en forferdelig fotballkamp å sitte å se på, fortsetter Wassberg.

– GAPER OVER FOR MYE

TV 2s nye fotballekspert, Henning Berg, synes ikke Brann har lykkes i å utvikle spillestilen siden fjorårssesongen.

– De har ikke klart det. Der hvor Brann i fjor var veldig tydelig på alt de gjorde, så har de i år prøvd å få inn noen flere momenter i sin spillestil. Det har gjort at de har blitt dårligere på det de gjorde bra i fjor, mens de fortsatt ikke er gode nok på å utvikle andre deler av spillet. Totalen blir at de er dårligere i de fleste fasene, mener Berg.

Men han er ikke enig med kritikerne som mener at rødtrøyene spiller destruktiv fotball.

– Jeg synes ikke de spiller kjip eller destruktiv fotball. De har kanskje vært litt for ambisiøse i forsøket på å utvikle spillet. Nå blir det litt midt i mellom, og jeg synes de må bestesmme seg for å kjøre én klar stil. De må forenkle, gi spillerne litt færre alternativer og være litt mer tydelig. Når man faller litt i prestasjonene, så faller man langt nedover på tabellen i eliteserien. Fordelen er at det kan snu fort for Brann, sier Berg.

– SKJØNNER RUNE

David Nielsen mener en diskusjon om spillestil nå er feil.

– Jeg ville valgt en annen måte å spille på, men jeg skjønner valget til Rune. Nå har de valgt den stilen, og den gjennomsyrer alt i klubben, også hvilke spillere de henter. Rune Skarsfjord ble årets trener i fjor, og Brann spilte på akkurat samme måte. De som kritiserer Branns spillestil burde kommet med kritikken i fjor høst når alt gikk godt, sier Nielsen.

– Men nå som Barcelona ikke vinner, så begynner jo alle å finne feil med deres spillestil også, fortsetter dansken.

– GIR IKKE OPP BRANN

MAX sin ekspert, Jan Erik Aalbu, lanserte Brann som en medaljekandidat etter å ha sett dem i aksjon i februar og mars.

– Det var harmoni og det var glede. Og Brann hadde fått inn fine spilletyper. Jeg tenkte «Fy faen, dette blir bra», sier Aalbu.

Etter fem kamper er han «veldig veldig overrasket» over at det bare har blitt tre poeng på hans medaljekandidat.

– Jeg skjønner at folk sier det er destruktiv og kjip fotball nå, men slik vil det se ut til de får litt flyt i laget og tar poeng. Alle lag kan se slik ut når de sliter. Jeg gir ihvertfall ikke opp Brann. Jeg synes de skal få litt mer tid før vi bedømmer, sier Aalbu.

DAVY WATHNE: – EN VARSLET KATASROFE

Davy Wathne er langt fra overrasket over Branns seriestart.

– Det har vært omtrent sånn som vi hadde regnet med, sier Davy Wathne om Branns første kamper i 2012.

– Jeg advarte i fjor, og sa som Rune Skarsfjord sier nå: Brann er et skjørt byggverk. De har ikke en veldig sterk stall, ikke en veldig solid kultur. Men på magisk vis fikk de med Carl-Erik Torp som makker for Austin og en katalysator for Guastavino i fjor. Det var en optimal sesong, men med mange nok skrekkopplevelser til at dere burde ha skjønt at det ikke var et bra nok byggverk, sier TV-profilen.

– MANGLER MYE

Med «dere» mener Davy bergenspressens sportsredaksjoner.

– I fjor hadde Brann en magiker i Guastavino og en åpenbaring av en spiss i Ojo. Så forsvant Guastavino. Da sier vi som kan fotball at «dette blir besværlig». Mens dere, som ikke kan noe om fotball, tror Brann kan ta medalje. Dere og BT har vært grenseløst naive. Med litt analytiske evner så hadde dere sett dette komme. Men vi som prøvde å si ifra i fjor ble latterliggjort fordi Brann var griseheldig med inngangen på sesongen. Dette er en varslet katastrofe, og de som kan fotball har sett det komme, sier Wathne.

Han mener bergenspressen har skapt forventninger til Brann som ikke står i stil med klubbens kvaliteter.

– Brann er edruelige og Skarsfjord gjør det beste ut av meget begrensede ressurser, men dere har valgt å kjøre propagandalinjen. Dere har skapt et inntrykk av at Brann har kvaliteter uten at de har det. Når Brann så plutselig er under streken, så er det akkurat som at hele byen her får elektrosjokk. Dere hausser opp og skaper enorme forventninger, så er dere helt nådeløse og skal henrette folk i «hue og rævva» med en gang det går dårlig. Det blir for meg like komisk hver gang dere møter dere selv i døren på grunn av en forventning dere har skapt selv, sier Davy Wathne.

Han tror hele Brann-sesongen kan bli vanskelig.

– Brann mangler så mye, de er i en tidlig fase i etableringen. De må prøve å holde seg foran Sandnes Ulf, Hønefoss og Sogndal, sier Wathne.

Artikkeltags