Det er ikke vanskelig å finne ting å sette fingeren på etter styremøtet som endte med at Roald Bruun-Hanssen måtte trekke seg natt til tirsdag, ikke minst så fredet man mannen som hadde størst skyld i nedrykket, Rikard Norling. Likevel; i mine øyne var det rett at Bruun-Hanssens tid i Brann var omme. Men ingen som kjenner den avgåtte daglige lederen tror på at han trakk seg sånn helt uten videre. For da møtet startet ville han fortsette.

Det er heller ingen tvil om at styreleder Rolf Barmen gikk på «tap» i dette møtet. Det er naturlig å tro at han stiller plassen sin til disposisjon ved årsmøtet etter dette nederlaget.

En slags redningspakke ble lagt frem på natten sammen med budskapet om Bruun-Hanssen og Norling. Brann skal ansette sportssjef, speider og kanskje styrke trenerteamet rundt mannen som fikk fortsette. Hvordan man skal ha råd til det uten å kutte ytterligere på eksisterende stillinger i klubben, ble det ikke sagt noe om. Tanken er god, og burde vært gjennomført for lenge siden, men tilsier den økonomiske hverdagen at man kan klare det?

Alt dette er ting man kan spekulere i, men la oss heller se fremover. Hvilke valg og utfordringer står klubben overfor? Og hvem er disse såkalte «rette personene» for jobbene?

Hvis vi begynner med erstatteren til han som måtte gå: Når Brann nå skal hente en ny daglig leder har man flere retninger man kan gå i. I Strømsgodset har man hatt suksess med Erik Espeseth. Han kom inn i en klubb i fremgang, og gjorde en mer markedsrettet jobb med fokus på å øke inntektene. Hvis man søker en slik daglig leder kunne klubbens egen markedssjef, Vibeke Johannesen, vært en kandidat.

Problemet er bare at Brann ikke er en klubb i fremgang. Selv om man har fått ned gjelden og levert greie økonomiske resultater har dette vært én manns fortjeneste, Trond Mohn. Det har vært «gaver» klarert på forhånd, og sånn sett ikke feil å ta med når man snakker om økonomi. Likevel har Brann skapt en økonomisk hverdag der man ikke holder seg flytende for egen maskin. Hva om gavene stopper opp? Det er derfor alle nå lurer på hva Mohn sier om Bruun-Hanssen avskjed.

Slik situasjonen er nå må klubben få inn en daglig leder med fokus på økonomisk kontroll. Mange navn er nevnt, men en må også være realistiske. Da klubben skulle ansette daglig leder sommeren 2010, lanserte jeg daværende Odd-direktør Hans Erik Utne som en kandidat. Jeg tror fortsatt 52-åringen fra Ulvik kunne vært en god kandidat.

Han startet som Odd-direktør 1. januar 2007. En sesong som endte med nedrykk, men allerede før det var et faktum hadde klubben en plan for å få seg fort opp igjen. Før 2008 kjørte han og den daværende styrelederen en lang prosess med å finne ny trener, som ble Dag-Eilev Fagermo. De BA har snakket med mener at Utne gjorde en god jobb frem til han sluttet av personlige årsaker midt i 2010-sesongen. Jobben hadde rett og slett tatt for mye tid.

Utne er vokst opp som Brann-fan og kjenner klubben. Han er tidligere politimann, men var sjef for Telemark idrettskrets da han ble hentet til Odd. De siste årene har han jobbet som rådmann i Sauherad kommune. Han er i mine øyne en god og kvalifisert person til denne jobben, som vil styre økonomien og ikke blande seg inn i mye annet enn det når det gjelder det sportslige.

Brann skal også hente en sportssjef. Når en skal gjøre det, må de først finne ut hva oppgaven til en sportssjef skal være. For å bedre spillerlogistikken må Brann vite hvilke roller spillerne på laget skal utfylle. Først da kan en begynne å få en spillerjakt som ikke er preget av tilfeldigheter. Det gjør også jobben med å finne de rette spillerne enklere, og sannsynligvis til en billigere pris. Det er mange spillere som ikke ville fått bære Brann-drakten om dette var tilfellet.

Svante Samuelsson, Per-Ove Ludvigsen og vikaren Rune Soltvedt har allerede kommet på blokken. Jeg vil utfordre Brann-ledelsen til å tenke mer nyskapende enn som så. Ta et steg inn i den moderne fotballverden, der agenter og folk uten bakgrunn som toppspillere eller trenere selv kan være kandidater. Om en gjør det er det spesielt ett navn som peker seg ut.

Tor-Kristian Karlsen er populær blant garden av yngre fotballfolk. De litt eldre er nok mer av den skeptiske sorten. Jeg var et sted midt imellom, før noen av mine yngre kollegaer begynte å messe om denne karen. Det første inntrykket jeg hadde fra ham var fra Fredriksstad. Fra en spiller som støtte Anders Grønhagen, i konflikten som gjorde at Karlsen til slutt forsvant ut som sportslig leder. Den «gamle» fotballen krasjet med den «moderne», og spillerne på den tiden likte helt klart Grønhagens metoder best.

Det er likevel ikke uten grunn at Karlsen får oppdrag av mange av de store klubbene i Europa. Han har vært sjefsspeider i klubber som Zenit og Bayer Leverkusen. Han var også sportsdirektør i Monaco da klubben hadde fotballens største pengesekk. Nå hjelper han klubber på trenerjakt til å finne passende kandidater. Til sammen har han mer enn 20 års erfaring i bransjen.

Brann er ikke Monaco, men Norling er heller ikke Grønhagen. Han er en mer moderne fotballtype enn det. Jeg tror de to kunne samarbeidet godt, men treneren måtte fått en assistent med pondus og erfaring fra norsk fotball til å lede ham i rett retning i det han foretar seg ute på banen.

Jeg vet ikke om Karlsen i det hele tatt ville være interessert i en slik jobb, men det hadde ikks skadet å spørre. Selv om «lekegrinden» hans normalt sett er større. Hvis Karlsen hadde fått møte Norling, tror jeg interessen kunne bli vekket.

Karlsen har kritisert Brann for evalueringen av Norling. Han er en av få som har våget å snakke. Kanskje det er fordi han ikke er interessert i jobben, men jeg tror 39-åringen hadde stått for sine meninger uansett. Brann-historien er full av folk som holder kjeft for å få en posisjon i klubben. Noen av dem har fått det.

Jeg syns det er en av kulturen man må komme bort fra i det «nye Brann». Ta steget inn i fremtiden.