Fra jubel til lidelse på Marienlyst

Artikkelen er over 4 år gammel

Brann hadde «balletak» på Strømsgodset på Marienlyst. Så fikk «Gamle gress» kunstgress og Ronny Deila ble Godset-trener.

DEL

27. juli 1975 reiste rødtrøyene til Drammen for å møte Strømsgodset i serien. Egil Austbø, Neil MacLeod, Bjørn Tronstad, Helge Karlsen og Steinar Aase og de andre spillere på Brann-laget visste det ikke da.

Men de var med å skape en statistikk med Brann-seirer på «Gamle gress», som ikke skulle bli brutt før i 2008.

HOLDT STATISTIKKEN

Brann vant 5–2 i 1975. Austbø scoret ett av målene, mens Tronstad (2), Aase og Atle Hellesø scoret de andre. Sesongen endte også med den første seriemedaljen for klubben siden gullet i 1963.

Året etter var laget tilbake Marienlyst. Tronstad scoret to mål igjen, Hellesø visste også hvordan man scoret på Marienlyst, mens Ingvald Huseklepp scoret det siste i 4-2-seieren. Sønnen til sistnevnte, Erik, har for øvrig ennå til gode å score i Drammen.

Både Brann og Strømsgodset var ikke akkurat stabile lag i øverste divisjon i årene etter. Drammenserne måtte klare seg uten spill i den øverste divisjonen i flere sesonger. Rødtrøyene har holdt seg på øverste nivå siden de rykket opp før 1987-sesongen.

I 1990 var Strømsgodset igjen oppe i det beste selskap, og selvfølgelig kunne Per Egil Ahlsen og hans lagkamerater hente tre poeng der. Det samme skjedde året etterpå.

DET GLADE 90-TALLET

–Det var såpass lang tid mellom disse kampene at vi ikke tenkte på statistikken den gang. Jeg kan ikke peke på noe annet enn at vi var bedre enn dem i de kampene, sier Ahlsen.

Mons Ivar Mjelde scoret kampens eneste mål i serieåpningen i 1990. Året etter var det Sten Glenn Håbergs tur til å score det eneste målet i oppgjøret mellom de to lagene på Marienlyst.

Roger Helland spilte mot Strømsgodset i 1994 da lagene igjen møttes i Drammen. Trond Egil Soltvedt og Frank Strandli sørget for 2-0-seier. Strilen var også med å vinne der i 1996-, 1997-, 1998- og 1999-sesongen.

–Etter hvert ble vi klar over at statistikken vår var veldig god der borte, og det tror jeg vi hadde i underbevisstheten, forteller Helland.

HELSTAD-MAGI

Thorstein Helstad scoret fem mål og ble kronet med 10 på BA-børsen etter 6-2-seieren i 2001.

Da Strømsgodset igjen var tilbake i eliteserien, i Branns gullår 2007, var Helstad igjen i storform. Han scoret tre mål i 4-2-seieren.

–Vi dro til Marienlyst med et smil om munnen. Vi visste at det ville bli en kamp der begge lag ville angripe, og det ga store rom bakover, mimrer Helstad.

Det mener bakromsspissen er forklaringen på sine åtte mål på to kamper for Brann i Drammen.

DELIA OG KUNSTRESS

Vinteren 2007 bestemte ledelsen i Strømsgodset seg for å legge om til kunstgress på Marienlyst. Fra 2008 har Brann kun tatt ett poeng på banen der de en gang var sikret tre poeng bare de møtte opp. Rødtrøyens gode hjemmestatistikk mot drammenserne er også bli ødelagt siden den tid. I dagens Brann-tropp er det bare Erlend Hanstveit og Erik Huseklepp som har opplevd å slå Strømsgodset.

–Hovedforklaringen på at Brann ikke har vunnet der skyldes nok først og fremst Ronny Deila. Forsvarsarbeidet ble bedre, og de har de siste sesongene presset motstanderne så lavt at de ikke får mulighet til å utnytte bakrommet, tror Helstad.

–Strømsgodset har hatt en helt fantastisk hjemmestatistikk også. Da Vålerenga slo dem i juli denne sesongen, hadde de spilt 46 kamper i serien på rad uten hjemmetap, supplerer Ahlsen.

Helland deler synet til de to tidligere Brann-spillerne.

–Strømsgodset er blitt et mye bedre fotballag siden statistikken var på Branns side, og dessuten har de lagt om til kunstgress. Brann har ikke akkurat en god statistikk på det underlaget, slår han fast.

–Men jeg tror de har muligheten nå. Strømsgodset har ikke vært like gode denne sesongen, som tidligere, legger han til.

Artikkeltags