Brann-trener Rune Skarsfjord mener Erik Mjelde burde forstått før jul at det ikke er noen vits for ham i å fortsette i Brann.

Erik Mjelde er den eneste av Branns spiller som ikke har fått ett eneste spilleminutt i treningskamp denne vinteren.

Kontrasten er unektelig. Siden han kom tilbake til Brann i forkant av 2010-sesongen, har han spilt fast.

I 2011 var han klubbens kaptein under Rune Skarsfjord.

I 2012 spilte han i 25 av 30 seriekamper. 18 av dem fra start. I flere av dem var han også kaptein.

I 2013 er han ikke engang verdig et innhopp i treningskamp.

BETALER PRISEN

270 minutter med fotball har Brann spilt i vinter, mot Vard Haugesund i Vestlandshallen, og mot Las Palmas og Estrella på Gran Canaria.

Ingen av dem har vært med Erik Mjelde på banen. Det gjør ham til den eneste spilleren i Brann som ikke har spilt kamp i år.

Det skjer etter en knalltøff evalueringsprosess i høst, der Mjelde har innrømmet at han var en av mange som luftet kritikk mot Rune Skarsfjord.

Under tre uker senere ble det kjent at arnabuen hadde fått beskjed om at han ikke kom til å bli satset på i Brann.

Det til tross for at hans kontrakt varer ut 2013.

Treneren hevder hardnakket at det utelukkende er sportslige hensyn som tilsier at mannen han har benyttet seg av i 65 av 73 obligatoriske kamper de siste to sesongene, ikke har en fremtid i Brann.

Når man følger med på treningsfeltet, ser det derimot ut som om Mjelde betaler prisen for uenighetene mellom spillere og trener, og ubehagelighetene det har skapt.

– BEHANDLES LIKT

Den vurderingen er Rune Skarsfjord uenig i.

– Han får ikke noen annen behandling, han har bare fått en ærlig beskjed om hvor han står. Vi har sagt både til han og rådgiveren (Stig Lillejord) at det er best om han finner seg en ny klubb. Erik vil fortsette å spille fotball lenge. Da trenger han spilletid, og det kommer han ikke til å få i Brann i år. Han ba om en ærlig tilbakemelding på hvor han sto, og det fikk han. Vi kommer ikke til å prioritere ham noe særlig i år. Det synes jeg er en grei beskjed å gi, sier Skarsfjord.

– VANLIGE MEKANISMER

Branns hovedtrener mener at Bergens eliteserieklubb ikke hadde ment alvor med utviklingsarbeidet i klubben dersom de ikke hadde prioritert navn som Kristoffer Kristoffer Barmen, Fredrik Haugen og Kristoffer Larsen før Mjelde.

Arnabuen er for øvrig den eneste av Branns juniorcupmestere fra 2002 som på noe tidspunkt har greid å spille seg til fast plass på Branns lag, dog først etter flere år i «utlendighet» i Løv-Ham og Sandefjord.

– De vi har forlenget kontraktene med, kommer vi til å prioritere. Det er vanlige mekanismer i et fotballag. Men normalt sett hadde vi ikke stått og snakket om dette nå, for spilleren hadde normalt tatt hintet før jul og vært enig i at han må ha spilletid, og gått til en annen klubb, sier Skarsfjord.

MJELDE HOLDER KJEFT

Mens Skarsfjord er ukarakteristisk åpen om vurderingene rundt Mjelde, holder alle andre kjeft. Den normalt frittalende 28-åringen har funnet mute-knappen.

– Jeg trener godt og har lyst å bli i Brann.

Det er det meste man kan lure ut av 28-åringen i disse dager.Ordrike er heller ikke lagkameratene når temaet Mjelde kommer på banen.

BA kjenner til at flere av dem opplever Mjelde-saken som et eksempel på at det er uklokt å krysse Rune Skarsfjord.

Det er et tema de ganske enkelt ikke våger å si noe om på trykk, så de serverer ulike variasjoner av setningen Thorstein Helstad perfeksjonerte: «Det har jeg ikke tenkt på».

IKKE TATT OPP

Kaptein og medlem i spillerutvalget, Markus Jonsson, sier kun dette når BA spør hva han synes om behandlingen av Mjelde?

– Hva skal jeg svare på det? Eh, alle vet at Mjelde har fått beskjed om at han ikke blir satses på i Brann.

– Opplever spillergruppen at det bare er sportslige årsaker til det, eller opplever dere at han straffes?

– Det vil jeg ikke kommentere.

– Er saken tatt opp internt?

– Nei.

Erfarne Hassan El Fakiri svarer kort og godt «Det vil jeg ikke prate om» når BA spør han om hvordan spillergruppen oppfatter Mjeldes situasjon.

WALLTIN FØLGER MED PÅ BRANN

– I utgangspunktet har en trener vide fullmakter, men ikke ubegrensede, sier Joachim Walltin til BA.

Den tidligere Brann-kapteinen er sjef i spillernes interesseorganisasjon NISO, og han følger med på saken rundt Mjelde.

– Jeg kjenner Erik som en fin fyr. Jeg har sagt at han må kontakte oss om dette skulle eskalere.

– Jeg kjenner ikke denne saken på detaljnivå, men jeg liker ikke helt det jeg hører. På generelt grunnlag kan jeg si så mye som at hvis noe skulle ligne på trakassering, mobbing eller utfrysning, er dette ikke lenger en sak mellom spiller og trenerapparat. Da plikter ledelsen å komme på banen, sier Walltin.

Roald Bruun-Hanssen svarte ikke BA i går.

– UHELDIG

– Hvis folk har noe usagt seg imellom, så skylder de klubben å sette seg ned sammen, sier Christian Kalvenes.

Christian Kalvenes var med i evalueringsprosessen i fjor høst, men har nå lagt opp.

– Jeg synes situasjonen uansett er uheldig for både klubb og spiller. Jeg kan ikke se noen gode sider ved at man skal ha en spiller i troppen som man ikke skal bruke, sier Kalvenes.

Han mener at Mjelde bør konkurrere om en plass på laget på like vilkår som lagkameratene.

– Så lenge du er under kontrakt, bør det som skjer på treningsfeltet avgjøre. Jeg regner med at Skarsfjord vil skape det beste laget, og jeg er helt sikker på at Erik gjør sitt beste på trening for å bli en del av det. Hvis det så ligger usportslige årsaker bak noe, er det trist for Brann, sier Kalvenes.

35-åringen opplever at Erik Mjelde har fått en ufortjent plass i historien om stridighetene.

– Da prosessen pågikk, følte jeg at Erik ble skubbet frem i media som en av dem som var årsaken til det som skjedde. Jeg opplever det som feil, sier Kalvenes.

Han lurer på om ikke saken kunne vært løst ved å snakke ut.

– Hvis folk har noe usagt seg imellom, skylder de klubben å sette seg ned sammen.