–Det kostet til sammen 5,5 millioner da vi byttet dekke, og vi regner med å få dekket 1,7 millioner i tippemidler, sier økonomileder i Start, Mette Tønnesen, til BA.

–Den årlige besparelsen på banen er omtrent en million kroner, sier hun videre.

BEDRE SAMHOLD

Start byttet fra naturgress til kunstgress på Sør Arena i fjor sommer, Brann er inne i en diskusjon om å gjøre det samme.

På torsdagens medlemsmøte på Stadion var mange supportere kritiske til at en i det hele tatt vurderer et skifte.

–Hos oss er det ikke så mange kritiske røster lenger. Noen er det jo alltid, men vi opplever det som enormt positivt at vi nå kan bruke hovedbanen mer. Ikke minst har dette vært positivt for samholdet i klubben. Før opplevdes det som stor avstand mellom toppfotballen og breddeavdelingen i klubben. Nå går alle i de samme gangene, det blir samhold av sånt, sier Tønnesen til BA.

LENGRE SESONG

–Penger er helt klart med i vurderingen omkring dette, sier Branns daglige leder Roald Bruun-Hanssen til BA. Han er nøye med å understreke at diskusjonene er i et tidlig stadium på Stadion, og vi l ikke kommentere tall og andre enkeltheter. Men:

–Betydelig økt brukstid er selvsagt en viktig faktor når en skal vurdere bytte av dekke.

–Alle vil jo helst ha en strøken naturgressmatte. Problemet er bare at vi i løpet av få år har fått en sesong som starter et par uker tidligere, midt i mars, og varer til midten av november. Og da kan det skje det samme som i Rosenborg, der de måtte bytte dekke.

Stadionsjef på Lerkendal sier det kostet dem 1,8 millioner å bytte gresset for to år siden.

–Vi spilte E-cup mot Bayer Leverkusen i 16 minusgrader 1. desember 2010. Da snøen forsvant den påfølgende våren, så vi at gresset var stein dødt. Det er sånt som kan skje om en vil spille på naturgress i norsk vinter, det er rett og slett noe en må ta høyde for. Men vi har aldri vurdert å bytte til kunstgress, understreker han.

MJELDE ER BLITT JA-MANN

–Som spiller var jeg en gressmann, men nå har jeg skiftet mening, sier Mons Ivar Mjelde til BA.

Start er for tiden i Farsund for å finpusse formen før serien starter opp igjen neste helg. Men til vanlig trener de på hjemmebanen Sør Arena, en luksus Brann bare får benytte seg av en og annen gang i sommermånedene.

–Det betyr masse. Og når de andre lagene også får brukt anlegget, bygger vi klubb på en helt annen måte enn før. Det er kjekt, sier mannen som trente Brann til seriegull i 2007.

I Bergen opplevde han å være «flyttsame» for å finne gode treningsforhold.

–Ja, og slik var det her i Start også, inntil byttet i fjor. Spesielt på vårparten var det mye farting.

–En annen ting en må være obs på i denne debatten, er hvor bra kunstgress en nå kan få. Når en da ser for noen åkrer vi spiller på tidlig i sesongen, mener jeg kunstgress er veien å gå her i dette vinterlandet, sier Mjelde.