Kristiansen har fulgt norsk og internasjonal fotball i en årrekke. Først som Brann-formann og -direktør, og senere som FIFA-agent. Nå tar han til orde for å ta tak i alle som ikke viser evne, lyst og kunnskap til å innordne seg regler og normer.

Kristiansen trekker frem mandagens kamp mellom Brann og Lillestrøm som det siste, grelle eksempelet.

– Det er skremmende, men ikke overraskende, at noen fotballedere hevder at Brann burde brukt mer muskler i argumentasjonen omkring innbyttereglene, sier Kristiansen.

STØTTE TIL BRANN

Han sikter selvsagt til LSK-trener Arne Erlandsen, som i ettertid kritiserte Mons Ivar Mjelde og de andre Brann-trenerne for at de ikke øvde hardere press mot dommerne for å få satt inn en fjerde innbytter på tampen av oppgjøret.

Kristiansen synes Brann opptrådte korrekt, og mener bestemt de bør få anledning til å spille kampen på nytt.

– Lillestrøm stimulerer til aggressivitet ved slik oppførsel. Vi får i hvert fall det publikumet vi fortjener med den slags utbrudd, mener den velkjente idrettslederen.

– Det blir feil når man skal oppfordre til uakseptabel adferd for å fremme egne synspunkter eller oppnå resultater som går i egen favør, fortsetter han.

Nå håper han fornuften seirer, slik at gamleklubben hans får anledning til å møte Lillestrøm på nytt.

– BØR LÆRE FRA USA

Selv liker Kristiansen å fremstå som en fotballens gentleman. Han trekker frem erfaringer fra studietiden i USA, og mener amerikanerne er kommet langt når det gjelder håndtering av enkeltindivider.

– Vi er langt bak dem vi ønsker å konkurrere med. I Norge handler det om å vise seg frem, vise makt. I stedet burde man drevet med litt selvransakelse og startet en prosess for å få «fair play» tilbake. Lederne må på skolebenken, varsler han.

Kristiansen er sjokkert over at to profiler som John Carew og John Arne Riise braket sammen på landslagssamling, og trekker frem episoden som et eksempel på den økende muskelkulturen. Han tror landslagsledelsen har en viktig jobb å gjøre.

– Når spillere er på samling, er det landslagets regler som må gjelde. Det må skapes en kultur som gjør at spillere som er så fulle av energi bruker energien sin på de riktige tingene, mener han.