...og så kom nedturen

Seriøst??? Foto: Alexander Osdal

Seriøst??? Foto: Alexander Osdal

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

SpaltistI Tromsø var det kaldt, mens det mot Godset helst var vått

På Møre varslet Yr at det sku’ blåse såpass godt

at for å ikkje ramle, måtte alle holde fast,

og skulle vi få straffe, kunne straffen gå i kast

Men straffe fikk vi ikkje, det fikk bare KBK

Og vinden hadde løyet, så de traff i målet og

Og siden det ble tap, og mine dikt é ganske sære

så kan det like gjerne bli om sånne ting som været

For vinden den ble byttet ut med solskinn, regn og snø,

og hagl, så her stod alle fire årstider i kø

Vi startet kampen lovende, men siden gikk det trått

Men ett poeng é minimum av ka vi burde fått

Acosta laget straffe på et unødvendig sted

Og Piotr gikk mot skuddet, men rakk ikkje tidsnok ned

På Møre og i Troms så va’kkje flaksen på vår side

I fjor så va’ ‘an med oss, men i år skal vi visst lide

Men selv om vi var best, så va det knapt en prestasjon

mot di så meget mulig vil gå ned en divisjon

For dette va’kkje bra nok, skal vi kjempe om medalje

Men han som stemplet Orlov, é meg litt av en kanalje

Nei hva skal man si om dette da? Brann spilte på ingen måte noen god kamp mot de mørkeblå fra klippfiskbyen, men vi var likevel det beste laget totalt sett ut fra spill og sjanser. Minst ett poeng hadde vi fortjent med det som måleenhet Men som i Tromsø fikk vi ikke uttelling for overtaket. Det skyldes både uflaks og udyktighet i en vemmelig smørje. 

Med litt bedre avslutninger, og litt mindre klossethet av Bismar Acosta, kunne mandagens kamp vippet i vår favør. Uten at det dermed er sagt at vi skapte et vell av sjanser. Det gjorde vi ikke, men vi hadde mer nok muligheter til å ta både ett og tre poeng. Jeg talte seks Brann-angrep med avslutninger inne i feltet, mens Kristiansund hadde to. 

Bacalao-gjengen skapte veldig lite på oss i første omgang. Jeg så for meg en entusiastisk opprykksgjeng som ville «gønne på» fra start, men det var i stedet Brann som dominerte den første halvtimen. Og vi kom veldig ofte til på høyresiden hvor Gilli Rólantsson gang på gang kom til innlegg. Da så det lovende ut for vår del. 

Men KBK kom seg nærmere Piotr Leciejewski før pause. Da fikk de til gjengjeld også en stor sjanse, men her var vi for en gangs skyld litt heldige. Benjamin Stokke - som noen nok vil huske fra det berømte 1-4-tapet i Levanger for to år siden, headet nemlig i tverrligger. På returen somlet Jean Alassane Mendy akkurat så mye at Vito Wormgoor fikk kommet på plass. Dermed ble Mendy nok forstyrret til at han fikk et veldig dårlig treff. Piotr fikk dermed reddet avslutningen fra ham uten store problemer. Lagene gikk opp(!) trappen til pause med 0-0. 

Da lagene kom tilbake fra blandabaill i pausen, og bysbarnet Lynni Treekrem nok en gang hadde sunget over høyttalerne om å færra te Mexico og skjære brødskiva si sjøl, kom KBK mer med i kampen. Men aller først fikk Gilli en kjempesjanse fra kort hold, som ble blokkert. 

Hjemmelaget kom altså mer med etter pause, men ikke mer enn at vi i det minste burde klart å unngå baklengsmål. Dette ble imidlertid vanskelig da Bismar Acosta laget et undødvendig straffespark. Piotr redder jo ikke straffer lenger, så da måtte det jo bli 1-0 til hjemmelaget og den unge klubbens første eliteseriemål noen gang. Selvfølgelig kom det mot oss.

Etter dette fikk nordmøringene fornyede krefter. Og selv om det var Brann som presset etter det, og innbytterne Azar Karadas og Torgeir Børven begge fikk sine gode muligheter, så klarte nordmøringene å mobilisere nok krefter til å holde hodet over Hustadvika. Dermed fikk de 1-0-seier over oss i det som ble deres første eliteseriepoeng og eliteserieseier noen gang. Jeg får gjenta meg selv; selvfølgelig kom det mot oss.  (Imidlertid var KFK - med «f» altså - i øverste serie i 1950/51. Da fikk de én seier, mot Selbak i første serierunde.

Hjelp fra dommeren fikk vi heller ikke, selv om det blir for dumt å skylde på den fratatte muligheten for spill elleve mot ti, når man taper mot nedrykkskandidatene fra havgapet. Men Aliou Colys takling på Orlov burde kanskje blitt premiert med en finere farge enn gult. Da kunne utfallet selvsagt blitt et annet.

For øvrig var det en interessant uttalelse fra dommer Svein Oddvar Moen om hvorfor Sivert Heltne Nilsen også fikk gult i den situasjonen: Sitat: «Det gule kortet til Heltne Nilsen kommer fordi han skaper en «sammenstimling». Hans reaksjon skaper en situasjon der åtte spillere iler til, og da er regelverket klart på at han skal ha gult»

Ok, så da vet vi at det bare er å lage en sammenstimling når noen på motstanderlaget kjefter, så skal kjefteren ha gult… Forbud mot sammenstimlinger, var sånt tyskerne laget under krigen.

Det hadde ikke vært blodig urettferdig om Brann hadde stått med ni poeng nå, men i stedet står vi med usle fire. Det vi kan ta med oss, er at vi til tross for to baklengsmål på tre seriekamper, ennå ikke har sluppet inn et skikkelig spillemål. Vi har ikke fått mål imot som følge av at vi har vært utspilt eller vært i defensiv ubalanse. I Tromsø kom baklengsmålet på en corner som kom ut av ingenting. Og i Kristiansund kom altså målet på en straffe det neppe var tvingende nødvendig å lage. Derfor er det ingen grunn til å tro at forsvarsspillet vårt har blitt noe mindre trygt enn i fjor. 

De nylige kampene mot Tromsø og Godset må vi ikke glemme. De var gode. Så presterte vi ikke like bra denne gangen mot et hardt kjempende Kristiansund som hadde alt å vinne. Men vi var altså ikke dårligere enn at vi fort kunne fått med noe i poengkofferten her også, og dermed unngått vårt første serietap i den byen noen gang.

Hollywood-style skilt, og en sundbåt i krysningen Beinveien og Beffen. Foto: Alexander Osdal

Hollywood-style skilt, og en sundbåt i krysningen Beinveien og Beffen. Foto: Alexander Osdal

Næmmen... Se hva Sundbåten har i masten! Foto: Alexander Osdal

Næmmen... Se hva Sundbåten har i masten! Foto: Alexander Osdal

Publikum:

KBK har fått en primitiv, men likevel veldig intim og sjarmerende stadion med tak over alle fire sidene. Nesten litt gammel engelsk standard fra lavere liganivå over det. Stadionet skal da visstnok også være inspirert av Chesters Deva Stadium.

Det var lenge overraskende stille på tribunene, bortsett fra i den lille supportergjengen deres bak det andre målet. Der sang de om «Baillsund», som er byens kallenavn på grunn av matretten blandaball. For uinnvidde uten superhørsel, kunne det høres ut som om de sang på «Aal’sund». Neppe noe de vil bli assosiert med på de kanter. 

Da hjemmelaget scoret et historisk mål og var på vei mot en like historisk seier, ble det imidlertid litt mer liv på sittetribunene. Kveldens slager var tydeligvis «Det é vi, som é, fra Krist-jan-suinn». 

På bortetribunen var det så og si fullt, noe som vil si vel 200 Brann-supportere. De aller færreste var fra det tradisjonelle supportermiljøet i Bergen - det var jo tross alt mandagskamp, så det ble så som så med synging. Men litt ble det jo.  

I Kristiansund trapper man NED til kamp. Foto: Alexander Osdal

I Kristiansund trapper man NED til kamp. Foto: Alexander Osdal

Anslagsvis 200 Brann-supportere på plass ved innmarsj. Foto: Alexander Osdal

Anslagsvis 200 Brann-supportere på plass ved innmarsj. Foto: Alexander Osdal

Hendelsene:

01:10 - Brann: Amin Nouri skyter fra tredve meters skrått hold. Langt over og til siden.

05:05 - Brann: Vito Wormgoor slår frem mot Gilli Rólantsson som sender videre til Fredrik Haugen som mottar ballen nede ved dødlinjen og legger inn. På femmeteren får hjemmelaget akkurat tidsnok klarert til corner når Jakob Orlov er nære på å nå Haugens innlegg. 

05:30 - Brann: På den påfølgende corneren fra Haugen, stusser Barmen videre inn foran mål. Bismar Acosta får den på bakerste, men lager frispark når han legger Aliou Coly i bakken. Sistnevnte blir liggende en stund etter den duellen.

09:10 - KBK: Benjamin Stokke får ballen på bakerste inne i feltet, men blir avblåst fordi han la Amin Nouri i bakken før det.

10:30 - KBK: Henrik Gjesdal slår langt til motsatt side hvor Coly legger inn. Men det går bak mål.

11:40 - Brann: Gilli legger inn fra høyre mot bakerste. Der kommer Kristoffer Barmen seg foran Coly og slenger frem en fot nesten nede på dødlinjen. Ballen går inn til keeper.

13:05 - Brann: Piotr Leciejewski måker langt frem og ballen går over Gjesdal og spretter helt ned til Gilli som får ballen nesten ute ved sekstenmeterhjørnet. Med Andreas Hopmark på seg skyter færøyingen fra tolv meters relativt spiss vinkel, men keeper får avverget med én hånd.

15:05 - Brann: Nouri fosser oppover hele høyresiden og slår til slutt en stikker til Gilli som jaggu klarer å nå ballen før Gjesdal og legger inn fra dødlinjen. På syv meter finner han Kristoffer Barmen som får avslutningen sin blokkert.

23:25 - Brann: Etter åtte hendelsesfattige minutter slår Gilli høyt inn fra høyre, selv om han også kunne brukt Nouri som han hadde med. Innlegget plukker keeper ned før Daniel Braaten når det.

24:05 - Brann: Gilli kommer til innlegg fra høyre, men slår det for høyt.

26:30 - Brann: Gilli kommer til innlegg nok en gang fra høyre, men det blir klarert.

27:10 - Brann: Her kunne Haugen fått en god skuddmulighet fra tyve meter, hvis bare ikke Ruben Kristiansen hadde sentret så løst til ham. Men det gjorde han, og da snappet hjemmelagets Sverre Økland ballen opp.

38:20 - KBK: Etter nye elleve lite spennende minutter, blir det plutselig målfarlig når Jean Alassane Mendy heldigvis ikke får dempet ballen på femmeteren i duell med Wormgoor.

42:00 - KBK: Plutselig får KBK en stor mulighet når Stokke mottar et innlegg fra sin høyreside og header fra vel ti meter. Ballen går i tverrligger og Mendy er fremme på returen og demper på brystet vel syv meter fra mål, men heldigvis kommer Wormgoor og får forstyrret nok til at Mendy ikke treffer skikkelig på ballen som går inn til Piotr. 

Kristiansunderne var kommet mer med i kampen nå.

45:00 + 1:00: Pause

- 2. omgang: -

45:00; bytte Brann: Deyver Vega inn for Daniel Braaten

49:00 - Brann: Innbytter Vega utfordrer Kamer Qaka og kommer til innlegg. Det innlegget går mot bakerste hvor Gilli avslutter på direkten fra tre meters relativt spiss vinkel, men det blokkeres av Coly og keeper. Siden plukker Barmen ballen opp igjen i feltet og gir til Kristiansen som etter hvert kommer seg inn i feltet og til avslutning fra tretten meters skrått hold. Keeper avverger og hjemmelaget får klarert.

50:40 - Brann: Haugen slår et frispark høyt inn i feltet hvor han finner Wormgoor som header over fra tolv meter.

52:05: Coly med et innlegg nesten fra sidelinjen som går like over motsatt kryss.

60:00, gult kort, KBK: Coly for å sparke ned Orlov. Her skulle det kanskje vært rødt kort for den stygge nedsparkingen.

60:00, gult kort, Brann: Sivert Heltne Nilsen.

62:40, bytte KBK: Sondre Sørli inn for Jean Alassane Mendy

63:20 - KBK: Jonas Rønningen kommer til innlegg fra vår venstreside.  Fjorten meter fra mål skyter Stokke på direkten, men langt utenfor.

64:10 - KBK: Småfarlig igjen når Qaka går over halve banen, men blir til slutt stoppet av Kristiansen inne i feltet. Sistnevnte får også frispark. 

66:15, bytte Brann: Torgeir Børven inn for Jakob Orlov.

67:15 - Brann: Gilli skyter over fra minst 25 meter.

70:25 - KBK: Kristiansen får ikke klarert et innlegg skikkelig, Stokke får ballen feilvendt inne i feltet og snur seg for å skyte. Acosta legger Stokke i bakken og det dømmes straffe.

71:05 - MÅL KBK; 1-0, SVERRE ØKLAND, STR. Økland skyter mot venstre hjørne, Piotr er etter skuddet, men det sniker seg inn helt nede ved stolpen.

77:10, bytte Brann: Azar Karadas inn for Amin Nouri

79:00 - Brann: Haugen slår et langt frispark inn i feltet. KBK får ikke klarert skikkelig inne i møljen og Vito får headet til Heltne Nilsen som header videre inn i feltet. Der demper Acosta og forsøker å legge inn til innbytter Børven foran mål, men det blokkeres umiddelbart. Så forsøker Acosta å sende ballen inn fra dødlinjen, men det blokkeres til corner. 

79:45, bytte KBK: Pål Erik Ulvestad inn for Liridon Kalludra

81:40 - Brann: Haugen slår høyt og langt inn, men rett i klypene til keeper.

82:45 - Brann: Vega slår inn fra høyre og innbytter Karadas vinner på hodet på nærmeste, men header utenfor fra seks meter. 

83:50 - Brann: Haugen slår frem mot Børven, men keeper er ute og halvklarerer. 

86:10 - Brann: Acosta slår langt frem til Børven som demper ballen på brystet i feltet og skyter over fra ni meter.

87:05, bytte KBK: Thomas Ekpe inn for Kamer Qaka.

87:35, gult kort, Brann: Vito Wormgoor for en takling på Sondre Sørli.

88:10 - KBK: Økland slår det påfølgende frisparket gjennom hele feltet og ut på motsatt side.

90:00 + 1:55, gult kort, Brann: Azar Karadas fordi dommeren mener han er for røff i en hodeduell med Gjesdal. Karadas er rasende både på Gjesdal og dommeren.

90:00 + 4:45, Brann: Haugen går over ende i en duell på kanten av feltet, men får ingenting. I forbannelse vinner han ballen tilbake og etter hvert får han ballen nok en gang tilbake og slår inn i feltet, Ekpe header utover og Kristiansen får frispark imot seg når han dytter Mendy over ende.

90:00 + 5:40: Kampen er over.

Så var vi hengehoder igjen. Foto: Alexander Osdal

Så var vi hengehoder igjen. Foto: Alexander Osdal

Kristiansund Stadion har blitt fint og intimt. Foto: Alexander Osdal

Kristiansund Stadion har blitt fint og intimt. Foto: Alexander Osdal

KURIOSA

  • Brann hadde før mandag tatt poeng i fire bortekamper i serien på rad (2-2-0). Sist vi tapte en bortekamp i serien var 27. august da det ble 2-3 for Haugesund. 
  • Brann var før mandag uten tap på de fem siste seriekampene (4-1-0). Sist vi tapte en seriekamp var da det ble 1-2 for LSK på Stadion 16. oktober. 
  • Brann hadde før mandag scoret i seks seriekamper på rad. Sist vi ikke scoret var i 0-0-kampen borte mot Sogndal 1. august. Forrige gang vi hverken scoret eller tok poeng i serien, var i 14. serierunde i fjor da det ble 0-1-tap i Sarpsborg.
  • Brann hadde før mandag scoret i to bortekamper på rad i serien. Sist vi ikke scoret i en serie-bortekamp var i den nevnte kampen mot Sogndal. 
  •  På bortebane har Brann sluppet inn mål i tre seriekamper på rad. Forrige gang Brann slapp inn mål i tre borte-seriekamper på rad, var i fjor da vi gjorde det i ni på rad.

Brann mot Kristiansund BK innbyrdes:

I eliteserien og 1.divisjon.

  K S U T Mål Bakl
I Bergen 1 1 0 0 2 1
I Kr.sund 2 1 0 1 1 1
Totalt 3 2 0 1 3 2

* Brann hadde før mandag vunnet begge serieoppgjørene mot relativt nystartede KBK.

Tar vi også med kampene mot KFK (altså ikke dagens KBK) fra tidligere tider, har vi følgende statistikk i seriekamper mot lag fra Kristiansund:

  K S U T Mål Bakl
I Bergen 3 2 0 1 5 4
I Kr.sund 4 3 0 1 7 4
Totalt 7 5 0 2 12 8

Dette var altså vårt første serietap i Kristiansund noen gang.

Brann på bortebane mot nyopprykkede lag:

10.04.2017: Kristiansand - tap 0-1

01.10.2016: Sogndal - uavgjort 0-0 (men da var vi selv nyopprykket)

2015: Vi spilte som kjent i 1.divisjon

26.10.2014: Glimt - tap 1-2

18.07.2014: Stabæk - uavgjort 1-1

18.10.2013: Sarpsborg - tap 2-3

13.07.2013: Start - uavgjort 3-3

16.09.2012: Ulf - uavgjort 3-3

07.07.2012: Hønefoss - tap 1-2

25.09.2011: Sogndal - tap 0-1

18.07.2011: FFK - tap 2-4

27.06.2011: Sarpsborg - seier 5-3

27. juni 2011 på Sarpsborg Stadion, var altså forrige gang Brann vant en bortekamp mot et nyopprykket lag. Etter det har det blitt ti slike kamper uten seier; fire uavgjorte og seks tap. I tillegg klarte vi bare å vinne to av fire bortekamper mot nyopprykkede lag i 1.divisjonssesongen.

KAMPFAKTA

Kristiansund - Brann 1-0 (0-0)

1-0: Sverre Økland (str. 71.)

3. runde Eliteserien. Kristiansund Stadion.  3905 tilskuere. Dommer: Svein Oddvar Moen, SK Haugar. Gult kort: Aliou Coly, KBK og Vito Wormgoor, Sivert Heltne Nilsen og Azar Karadas, Brann.

Kristiansund (4-4-2): Sean McDermott - Aliou Coly, Nikita Baranov, Andreas Hopmark (k), Henrik Gjesdal - Jonas Rønningen, Sverre Økland, Kamer Qaka (Thompson Ekpe fra 87.), Liridon Kalludra (Pål Erik Ulvestad fra 80.), Jean A. Mendy (Sondre Sørli fra 63.), Benjamin Stokke.

Brann (4-3-3): Piotr Leciejewski - Amin Nouri (Azar Karadas fra 78.), Bismar Acosta, Vito Wormgoor, Ruben Kristiansen - Kristoffer Barmen, Sivert Heltne Nilsen, Fredrik Haugen - Daniel Braaten (Deyver Vega fra 46.), Jakob Orlov (Torgeir Børven fra 67.), Gilli Rólantsson.

(kilde: brann.no)

KAMPSTATISTIKK:

Sjanser: 4-3 til Brann (VG), 5-3 til Brann (BT)

Antall avslutninger: 5-4 til Brann (NTB), 8-6 til Brann (VG)

Antall avslutninger på mål: 4-2 til Brann (NTB), 4-2 til Brann (VG)

Ballbesittelse: 52 % til Brann (VG)

SPILLERSTATISTIKK:

  Acos Barm Braa Børv Grøn Haug Horw Jons Kara Kris Leci
TIL b 90 90 90 14 90 76       90 90
God h 90 90   63 10 90       90 90
KBK b 90 90 45 24   90     13 90 90
                       
Totalt 270 270 135 101 100 256 0 0 13 270 270
Kamp 3 3 2 3 2 3 0 0 1 3 3
Starte 3 3 2 1 1 3 0 0 0 3 3
Mål   1                  
Gule 1       1       1    
2 gule                      
Røde                      
  Nils Nour Orlo Orry Pett Rola Skaa Skål Sten Vega Worm
TIL b 90 90 76     87 14 3      
God h 90 90 27     90   27   63 80
KBK b 90 77 66     90       45 90
                       
Totalt 270 257 169 0 0 267 14 30 0 108 170
Kamp 3 3 3 0 0 3 1 2 0 2 2
Starte 3 3 2 0 0 3 0 0 0 1 2
Mål     2                
Gule 1                 1 1
2 gule                      
Røde                      

LINKER:

BAs Tormod Bergersen om kampen

BT om kampen

BTs Anders Pamer om kampen

VG om kampen

Dagbladet om kampen

TV2 om kampen

NRK om kampen

Brann.no om kampen

Høydepunkter

Artikkeltags