Komplett idiotisk kampflytting

BAs Brann-blogger Alexander Osdal er svært misfornøyd med NFF.

BAs Brann-blogger Alexander Osdal er svært misfornøyd med NFF. Foto:

DEL

MeningerNok en gang har Norges Fotballforbund (NFF) og Norsk Toppfotball (NTF) bevist sin totale inkompetanse i å lage terminlister og være en smule forutseende angående de mest åpenbare situasjoner som kan oppstå.

Tirsdag denne uken – altså 19 dager før den aktuelle kampen, finner denne gjengen – sammen med Discovery Networks – ut at de skal flytte kampen mellom TIL og Brann i Tromsø fra søndag til mandag. Til en del bergenske flybillettkjøperes fortvilelse. Billettene som ble kjøpt i juni, kan nå kastes i bosset.

Grunn? At Sarpsborgs seriekamp flyttes motsatt vei på grunn av europacup den påfølgende torsdagen.

For all del; det skjer mer alvorlige ting enn dette rundt om i verden, men det er likevel veldig frustrerende (og dyrt) for oss som berøres av dette og allerede bruker mye penger på å følge Brann og norsk fotball. Ikke minst fordi denne flyttingen er så utrolig unødvendig og tankeløs av fotballens nasjonale lederskap.

For her er det mye rart:

1) Når RBK(og de fleste inn- og utenlandske lag) klarer å spille seriekamp lørdag før en tirsdagskamp, eller søndag før en onsdagskamp i Champions League; hvorfor kan ikke da Sarpsborg 08 klare å spille seriekamp mandag før en torsdagskamp i Europa League? 

S08 har til overmål hjemmekamp både i serien den aktuelle helgen og i E-cupen den påfølgende torsdagen. Ja sistnevnte kamp skal ikke starte før kl. 2100, og altså 72 timer etter at den planlagte mandagskampen i serien ville vært avsluttet.

2) Når man i desember og juni setter opp listen med tv-kamper (som liksom skal være den endelige bekreftelsen på kamptidspunktene) – og det å spille seriekamp mandag før torsdagskamp i Europa er et så stort problem; hvorfor i himmelens navn setter man opp Europaliga-lag med seriekamp på en mandag??? 

Jeg kan forstå at det er vanskelig å bestemme seg i juni (da tv-listen for 17.-28. runde kom) for om RBK skal settes opp lørdag eller søndag, hvis det spilles europacup både i forkant og etterkant, og man ennå ikke vet om RBK skal spille Mesterliga tirsdag/onsdag (bl.a. etter helgen), eller om de skal spille Europaliga torsdag (bl.a. før helgen).

Men Sarpsborg skulle uansett ikke spille noe annet enn Europaliga. Og europaligalagene skal (med veldig få unntak) ikke spille europacup annet enn torsdager. Så hvorfor ble ikke S08 satt opp med søndagskamp den helgen i utgangspunktet?

3) Hvorfor må andre lag bli skadelidende her? Brann og TIL spiller da ikke europacup, så hvorfor må vi flytte vår kamp? Svaret på akkurat den biten, er selvsagt at tv skal ha en erstatningskamp mandagskvelden. Greit nok det; men hvorfor er ikke den erstatningskampen annonsert på forhånd? 

Dette har jeg spurt om i flere år, for det er ikke første gang slike endringer skjer i Eliteserien. Hvorfor kan man ikke f.eks. skrive følgende anmerkning ved publisering av tv-kampene; «hvis Sarpsborg 08 når gruppespillet i Europaligaen, vil deres kamp mandag bli flyttet til søndag. Da vil i så fall kampen mellom X og Y gå inn som erstatningskamp mandag.»?

Enkelt og greit. Da vet man at man ikke bør bestille hotell og flyreise til den kampen før man vet om S08 skal delta gruppespillet. Og de som skal reise til andre kamper i den runden enn de nevnte, kan trygt bestille tur dit. For deres kamp blir ikke berørt. Men nei da, dette er visst utrolig vanskelig å få til! 

4) Og når man da likevel ikke klarer å forhåndsannonsere den mulige flyttingen bedre enn vage «det kan komme endringer» (i alle kamper, alle runder); hvorfor flytter man ikke da Sandefjord – Odd eller Lillestrøm – Stabæk (som også går den runden), hvor bortesupporterne neppe har bestilt fly og hotell? Hvorfor flytter man en kamp med reiseavstand på 1200 km i luftlinje? Ja jeg skjønner at TIL – Brann kanskje er mer attraktiv for tv, men i likhet med LSK – Stabæk var dette «bare» en Eurosport Pluss-kamp den runden.

5) Og hvorfor kommer endringen først nå? Man har visst i snart ti måneder at S08 potensielt kunne spille E-cup den påfølgende torsdagen. Det er tolv dager siden Sarpsborg kvalifiserte seg for gruppespillet. I tolv dager har man visst at S08 skulle spille mandag og torsdag den første uken i oktober. Tolv dager der flybillettene antakelig har rukket å bli enda dyrere. Ja kanskje det også er noen som har kjøpt flybilletter til Tromsø nettopp siste uken, når denne endringen burde vært annonsert for lengst. For når det var gått så lang tid etter S08s europacup-avansement – og det var så kort tid til TIL – Brann (19 dager), skulle man jo virkelig tro flyttefaren var over. Men nei da.

Denne saken viser tre ting: 1) NFF og NTF (og Discovery for den del) klarer ikke de enkleste ting når de skal sette opp en terminliste. 2) NFF, NTF og Discovery er elendige på å kommunisere ut mulige endringer som kan komme. 3) De gir fullstendig f .. i oss som reiser på kamper og bruker masse tid og penger på dette. Det eneste som står i hodet på landets fotballadministrasjon, er tv-penger og europacup. 

Og det er langt ifra første gang dette skjer. Det har vært gjort tilsvarende ting før. Flere ganger. Aldri tar de lærdom av tidligere unødvendige flyttinger som har kommet som følge av deres manglende evne til å være forutseende, og denne gang var det visst Brann-fansens tur til å være «offer» for noen andre lags E-cup-deltakelse. For sikkerhets skyld når vi skal helt til Tromsø og det som er årets dyreste bortetur.

Flybillettene i tusenkronersklassen hjem på mandagen kan som sagt kastes i bosset. De får man ikke refundert, og man må kjøpe nye. Og nå har prisene steget, siden det er så kort tid til avreise. I tillegg må man betale for en ekstra overnatting i nord, hvis man ikke velger å kjøpe ny flybillett også oppover. (Det siste blir nok enda dyrere). Totalt kan det fort bli 2–3000 kr tapt for hver av oss som hadde våget oss på sjansespillet det tydeligvis er å bestille bortetur.

Og fra nå av vet vi at alle seriekamper satt opp i nærheten av en E-cup-runde (dvs stort sett hele høsten) står i potensiell flyttefare. Det blir neppe siste gang vi opplever å kjøpe bomtur-flybilletter til bortekamper, hvis dagens praksis fortsetter. Hvis man ikke kan ta sjansen på å kjøpe reisen før en uke eller to på forhånd, har det i mellomtiden rukket å bli dyrt å ta fly og tog. Så resultatet blir vel at færre tar sjansen på (eller spanderer på seg) å reise.

Hvis tv genererer så mye penger til fotballforbundet at tv-selskapene kan styre på som de vil, og hvis Brann genererer så mye ekstra penger som tv-lag at Discovery for enhver pris må ha Brann som erstatningskamp; ja så burde de faktisk ta seg råd til å betale kompensasjon til oss kanskje 40–50 Brann-supportere som nå sitter igjen med bomtur-flybilletter.

For i en tid der færre og færre bryr seg om norsk fotball, burde kanskje NFF og NTF bry seg mer om oss som fremdeles gjør det?

Artikkeltags