Brannbloggen: Dette kan bli Branns første motstandere i Europa

Lars Arne Nilsen håper på europacup-jubel

Lars Arne Nilsen håper på europacup-jubel Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Brannblogger Alexander Osdal skriver om Branns vei til Europa.

DEL

Meninger13. juli skal Brann endelig spille europacup igjen, og Brann kommer inn i 2.kvalikrunde (av fire før gruppespillet) i Europa League.

Det begynner å nærme seg sesongslutt i mesteparten av Europa, og dermed kan man ane konturene av hvilke andre lag som vil kvalifisere seg til samme turnering. Mange er sikkert spente på hvilke lag vi kan møte, og Brannbloggen kan gi deg en viss pekepinn på hva vi kan ende opp med.

Det som er sikkert, er at Brann ikke kommer til å bli seedet. Seedingen avgjøres av klubbenes såkalte koeffisient. Den er delvis basert på klubbens egen innsats de siste fem europacupsesongene, og delvis på innsatsen fra andre lag fra samme land i tilsvarende periode. Siden Brann ikke har deltatt i Europa på lenge - og norske lag ikke akkurat pløyer seg gjennom europacuprundene, så har Brann en lav koeffisient.

Brannbloggen har regnet ut hvilke lag Brann kan møte i 2.kvalikrunde hvis følgende forutsetninger slår til:

1) At cupvinneren i hvert land blir det beste gjenværende laget basert på serietabellen pr nå. (Dette vil kunne føre til en del dobbeltkvalifiserte lag, som i sin tur påvirker hvem som kvalifiserer seg fra seriespillet, og hvilken kvalikrunde disse lagene kommer inn i).

2) At lagene på europacup-plasseringer i serien, blir de samme - og i samme rekkefølge - som på serietabellene per nå.

3) At de seedete lagene i 1. kvalikrunde går videre til 2. kvalikrunde hvor Brann kommer inn.

Geir Hasund , Tore Andre Flo og Liverpools Neil Ruddock i kvartfinalen i cupvinnercupen i 1997 .

Geir Hasund , Tore Andre Flo og Liverpools Neil Ruddock i kvartfinalen i cupvinnercupen i 1997 . Foto:

Med andre ord; det kan bli en del endringer i listen. Ikke minst fordi koeffisienten (som avgjør om man blir seedet eller ikke), kan gi en høyst diffus pekepinn på et lags kvalitet. Et lag kan selvfølgelig være sterkt fordi om de ikke har spilt i Europa de siste årene, eller til tross for at andre lag fra samme land har gjort det dårlig i e-cupene i nyere tid. Og et godt eksempel på hvor misvisende koeffisient kan være, er at 2.divisjonslaget Hødd (pga e-cup-deltagelsen for noen år siden) har høyere koeffisient enn Brann... Så derfor må man ta koeffisienten med en klype salt og ikke ta for gitt at det er de seedete lagene fra 1.kvalikrunde som kommer til å gå videre til runden Brann kommer inn i.

Men altså... hvis 1-3 oppfylles, vil lagene i listen under bli de seedete lagene i 2. kvalikrunde, og som Brann altså kan møte. Om ikke lagene skulle bli akkurat disse, så kan dere sånn noenlunde se hvilket nivå vi snakker om. (Brann kan ikke møte Odd, siden vi er fra samme land) Det kommer flere lag inn i tredje kvalikrunde, så dette er på ingen måte de vanskeligste lagene vi kan møte på vår vei til gruppspillet.

Trekningen er 19. juni. Det er før første kvalikrunde, slik at vi da enten vil bli satt opp mot et lag som allerede er klare for 2.kvalikrunde (ikke alle lagene under må gjennom første kvalikrunde), eller mot vinneren av en av kampene på det første kvalifiseringstrinnet. Det betyr at vi i teorien kan møte et lag med lavere koeffisient enn oss, hvis disse slår ut et lag som ville blitt seedet mot oss i 2.kvalikrunde.

Alexander Osdal, Brannblogger

Alexander Osdal, Brannblogger Foto:

Legia Warszawa Polen
Trabzonspor Tyrkia
Maccabi Tel Aviv Israel
Midtjylland Danmark
Hajduk Split Kroatia
Sheriff Tiraspol Moldova
Dinamo Minsk Hviterussland
Lech Poznan Polen
Apollon Limassol  Kypros
HJK Finland
Mlada Boleslav Tsjekkia
AIK Sverige
Luzern Sveits
Vojvodina Serbia
Brøndby Danmark
Videoton Ungarn
AEL Limassol Kypros
Gabala Aserbaijan
Shakhtyor Soligorsk Hviterussland
Slovan Bratislava Slovakia
Røde Stjerne Serbia
Skenderbeu Korce Albania
Aberdeen Skottland
Sturm Graz Østerrike
Utrecht Nederland
St.Johnstone Skottland
Larnaca Kypros
Inter Baku Aserbaijan
Beitar Jerusalem Israel
Ventspils Latvia
Odd Norge
Panionios Hellas
Kairat Kazakhstan

Artikkeltags