Bittert, men lovende

Alexander Osdal skriver Brannbloggen. (Foto: BA)

Alexander Osdal skriver Brannbloggen. (Foto: BA)

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Les Brannbloggen.

DEL

Meninger
Våren er på vei, men Troms har ennå kuldegrader
Banen fant de frem ved hjelp av brøytebil og spader,
snøfreser og ishakke og tonnevis med salt
Der stod vi med neglesprett, for jaggu var det kaldt

Det blir jo ofte tap i nord, ved kalde Nordkalotten;
null poeng, og ingen mål og innsats som er råtten
Derfor var de færreste fra Bergen optimister
Stilongs ble tatt på og våre ski ble smurt med klister

Vi burde ledet klart før de på banen tok en pause
Hvis Tromsø hadde målsjanser, så er vi ganske rause
I andre var man knapt begynt, da Orlov lobbet inn
en scoring som kan rammes inn og selges dyrt på Finn

Vi var det beste laget i en størstedel av kampen
Men Wangberg ød’la festen med en scoring helt på tampen
Så dette her var surt - en seier hadde vi fortjent
Vi var jo ganske nære, Tromsø scoret lovlig sent

Når skuffelsen er glemt, så må vi ikke glemme at
vi spilte lenge bra, og det var langt i fra «god natt»
På torsdag er det Godset, vi får se om Brann da duger
Til neste kamp i Tromsø må vi ikke glemme truger

Og så kom våren og seriestarten.

Og så kom våren og seriestarten. Foto:

Hadde fortjent seier

Dette var surt. 47 sekunder før ordinær tid var ute, mistet vi seieren. En seier vi strengt tatt hadde fortjent. For var vi ikke best i denne kampen? Vi var i hvert fall klart best i første omgang og skulle ledet til pause. F.eks. på Kristoffer Barmens langskudd etter tretten minutter - der også Bismar Acosta fikk en mulighet på returen, eller Daniel Omoya Braatens avslutning fra spiss vinkel som strøk stolpen etter en drøy halvtime.

Men vi trengte ikke å vente lenge etter pausen før det velfortjente målet endelig kom da Gilli Rólantsson Sørensen slo frem til Jakob Orlov som fra skrå vinkel vakkert lobbet over vertenes utrusende keeper. Etter dette fikk også Barmen og Sivert Heltne Nilsen en dobbeltsjanse på hodet, så kampen skulle for lengst vært avgjort i vår favør da Tromsø kom mer med i kampen og Brann la seg lavere siste halvtimen.

Sommeren er like rundt hjørnet.

Sommeren er like rundt hjørnet. Foto:

Etter hvert begynte det å bli ganske skummelt, og det eneste som hindret utligning var Piotr Leciejewski og svake avslutninger fra hjemmelaget. Vi hadde mistet kontrollen på poengutfallet og etter en corner som kom ut av ingenting, kom selvfølgelig utligningen i siste ordinære spilleminutt. Og enda mer selvfølgelig.. av tidligere Brann-spiller Simen Søraunet Wangberg. Der glapp vi i markeringsspillet, og det var Braaten og Heltne Nilsen som var nærmest Tromsøs målscorer da han fikk stange inn vårt poengtap.  

Det er bittert å miste poeng vi har fortjent - og spesielt når vi tidsmessig er så nære å hente alle tre, og det er jo bare å håpe at dette ikke var et forvarsel om at vi i år skal straffes for marginene som gikk vår vei i fjor. For den straffen fikk vi på forskudd med all uflaksen - og nedrykket - i 2014. Det var etter 2016 vi og Fru Fortuna var skuls. Da kan hun ikke komme i 2017 og si at det nå er rettferdig med uflaks igjen. Hvorfor kan ikke 2017 bare være flaksnøytralt? Hverken flaks eller uflaks?

Men når skuffelsen over de tapte poengene har lagt seg, er det likevel positive ting å ta med seg videre. De fleste regnet vel med både tap, mange baklengs, ingen scoringer og overkjørsel fra hjemmelaget. Slik det gjerne pleier å være når vi spiller på Alfheim. I tillegg var det mange som trodde at vi ville tape på grunn av kulden. Som om vi aldri har hatt kuldegrader i Bergen. Men det var Brann som alt i alt var det beste laget. Det var Brann som dominerte den første timen. Og vi var veldig nære på tre poeng på en bane der ingen forventet noe som helst av rødtrøyene. Det lover bra. 

Store snømengder utenfor stadion.

Store snømengder utenfor stadion. Foto:

En positiv spilleroverraskelse var Orlov. Vi var nok mange som rynket på nesen over at han skulle spille i stedet for Torgeir Børven som har virket lovende i vinter. Men Orlov scoret et flott mål. Man får selvsagt aldri svar på hva Børven kunne utrettet fra start. Han kunne scoret to eller tre, for hva vi vet. Men når Orlov arbeidet som han gjorde - og scoret - så er det ikke noen vits i å klandre Lars Arne Nilsen for valget. Andre som gledet var Gilli og Braaten.

Man kan si at baklengsmålet kom som følge av at vi ble for baktunge mot slutten, og joda; det kunne fort kommet et mål imot av den grunn. Men utligningsmålet i seg selv kom ikke som følge av det. For ikke glem at corneren det ble mål av, kom ut av ingenting. Det var nemlig et fremspill fra midtbanen - helt ute ved sidelinjen - som gikk via en Brann-spiller og etter førti meter rullet ut over dødlinjen. 

Grav deg ned i tide.

Grav deg ned i tide. Foto:

Hadde vi holdt ut fem minutter til, hadde det blitt første gang siden 2007 at vi vant to bortekamper på rad i serien. (Vi vant jo den siste i fjor). Ikke engang i 1.divisjon klarte vi det… Vi må også tilbake til gullhøsten for å finne sist vi vant fire seriekamper på rad. (Nei heller ikke det klarte vi i 1.divisjon). Med seier i de tre siste i fjor, hadde vi muligheten til å klare det igjen mot Tromsø. Men nei, det klarte vi ikke… Og ja, en seier på søndag hadde blitt vår første på Alfheim siden 2010. Nå ble det «bare» vårt første poeng der siden det. Og det ble første gang siden 2008 at vi har tatt poeng i fire strake bortekamper i eliteserien. Det er da noe.

Publikum:

Oppmøtet på Alfheim (3264) var noe av det dårligste de har hatt i eliteserien de siste årene, og det var det dårligste de har hatt mot oss siden 1996. Publikummet deres er ikke mye å skryte av heller. Supportergjengen Isberget høres ut som de har tatt de fleste sangene fra oss eller RBK-Kjernen. De har til og med begynt med joiken og «Hvem er denne karen…?». 

Vi var kanskje 50 Brann-supportere som stod og frøs på felt H ytterst på den ene langsiden. Vi lagde ikke akkurat et fantastisk liv vi heller, men litt synging var det. Av mer kuriøse og humoristiske innslag, var da en ballgutt kravlet opp den snødekte tribunen bak målet for å hente en ball og vi Brann-supportere sang «kor é ballen?». Så fikk han jubel fra oss da han plukket den opp i snøkavet, før det ble fulgt opp med taktfast rop på «verdens beste ballgutt!». Innslaget skapte munterhet også blant hjemmefansen. Vi er noen årntlige tøysekopper, er vi!

Ca 50 Brann-supportere ved innmarsj.

Ca 50 Brann-supportere ved innmarsj. Foto:

Hendelsene:

00:50 - BRANN: Fredrik Haugen slår et frispark som heades videre av Kristoffer Barmen mot bakerste. Der er Bismar Acosta nære på å nå frem, men TIL får avverget til corner etter litt klabb og babb.

03:25: Tromsø presser litt i starten.

03:35 - BRANN: Hans Norbye sender ballen rett til Jakob Orlov når han skal klarere et fremspill fra Amin Nouri. Svensken sender tvers over til Haugen som er helt alene på venstresiden. Haugen tar ikke sjansen på å skyte fra sekstenmeteren og forsøker i stedet å drible av en TIL-spiller før han forsøker en avslutning fra tretten meter. Det blokkeres.

05:40 - BRANN: Daniel Braaten sender frem til Ruben Kristiansen som legger inn fra dødlinjen mot Barmen på nærmeste, men TIL klarerer.

06:35 - TIL: Morten Gamst Pedersen slår frem mot Thomas Lehne Olsen, men Piotr Leciejewski kommer ut og tar ballen før Olsen.

08:20 - TIL: Gamst forsøker å slå i bakrom, men ballen går ut over dødlinjen.

12:55 - BRANN: Først klareres en corner fra Haugen, så klareres hans neste innlegg, og så skyter Barmen fra skrått hold like utenfor straffefeltet. Gudmund Kongshavn redder, TIL får ikke klarert returen og til slutt setter Acosta ballen utenfor fra åtte meter.

14:00 - BRANN: Haugen kommer til innlegg fra høyre, men det kommer for langt foran for Orlov som ikke når det.

15:05 - TIL: Gamsten slår et frispark som spretter helt inn til Piotr.

16:00 - BRANN: Haugen slår et frispark mot bakerste hvor Acosta sender rett på keeper fra femmeterhjørnet.

17:55 - TIL: Aron Sigurdarson kommer seg til skudd fra skrått hold like utenfor sekstenmeteren, men det går høyt over og til side for mål.

27:50 - BRANN: Haugen legger hardt inn fra høyre, men Kongshavn får bokset vekk.

30:10 - TIL: Mikael Ingebrigtsen gjør forarbeidet før han gir til Slobodan Vuk som skyter fra sytten meter. Acosta blokkerer og lager corner.

31:20 - TIL: Gamst skyter fra en meter utenfor siden av sekstenmeteren, men over.

32:15 - BRANN: Barmen og Orlov kombinerer fint til Braaten som med Ulrik Yttergård Jensen på seg, kommer seg til avslutning fra skrått hold noen meter utenfor femmeterhjørnet. Ballen stryker såvidt utenfor lengste stolpe.

33:30 - TIL: Gamst forsøker å finne noen på bakerste på et frispark, men ballen spretter ut.

37:40 - BRANN: Haugen mottar et innlegg fra Barmen vel ti meter fra mål, Norbye får forhindret ham i å skyte, ballen går opp i luften og Haugen forsøker et brassespark fra syv meter. Kongshavn redder.

På dette tidspunkt ledet Brann 5-0 i avslutningsforsøk innenfor sekstenmeteren.

39:45 - BRANN: Barmen skyter høyt over fra 25 meters skrått hold.

40:35 - TIL: Sigurdarson går over hele banen, lurer av både Sivert Heltne Nilsen og Acosta før han til slutt skyter fra femten meters skrått hold. Over. Dette var TILs første avslutning inne i feltet.

42:40 - TIL: Norbye legger inn fra vår venstreside til Yttergård Jensen som header over fra siden av femmeteren på motsatt side.

45:00 + 1:05: Pause

Og noen mente det var en god idé å vanne banen i pausen - i minusgrader.

Og noen mente det var en god idé å vanne banen i pausen - i minusgrader. Foto:

2. omgang: 

45:17 - 0-1, JAKOB ORLOV: Gilli Rolantsson vinner ballen tilbake midt på TILs banehalvdel og sender fremover i bakrom mot Orlov som lar ballen sprette et par ganger før han med Magnar Ødegaard på seg avslutter fra tolv meters skrått hold. Ballen går i en fin bue over utrusende Kongshavn og i mål. Fortjent ettersom vi nå ledet 6-2 i avslutninger inne i feltet.

46:35 - TIL: Tromsø er småfarlig frempå, men Acosta får klarert.

49:00; gult kort, Brann: Jonas Grønner for å legge Sigurdarson i bakken.

49:40 - TIL: Sigurdarson slår det påfølgende frisparket rett gjennom feltet like foran mål.

51:50; gult kort, TIL: Morten Gamst Pedersen for røff behandling av Heltne Nilsen.

54:10 - TIL: Kent Are Antonsen får akkurat ryddet opp før Gilli hadde vært i god scoringsposisjon.

58:55 - BRANN: Nouri kommer seg rundt Antonsen og legger inn fra dødlinjen mot bakerste. Der får Barmen opp en fot, men ballen bare går ut over dødlinjen.

62:45 - BRANN: I returrommet etter en corner mottar Gilli ballen og skyter fra sytten meter. Det blokkeres.

63:40; bytte TIL: Magnus Andersen inn for Mikael Ingebrigtsen.

64:40 - BRANN: Haugen slår en corner fra venstre. Barmen får ballen litt for høyt på femmeteren og får ikke skikkelig dreis på headingen, men Kongshavn må likevel strekke seg for å redde den oppunder tverrligger. Heltne Nilsen header returen fra fire meter via Lehne Olsen og til ny corner.

På dette tidspunkt hadde vi hatt syv angrep med avslutninger inne i feltet - og på ett av dem fikk vi to sjanser. TIL hadde hatt to. Men fra nå av skulle det bli verre.

70:55 - TIL: Vi får klarert på en corner som heades farlig videre inn i feltet. Så kommer etter hvert et innlegg ved Sigurdarson fra vår høyreside, men som heldigvis ikke treffer noen stripetrøyer inne i feltet.

71:20 - TIL: Sigurdarson skyter fra noen meter innenfor sekstenmeterhjørnet, men langt utenfor.

71:45; bytte TIL: Christian Landu Landu inn for Ulrik Yttergård Jensen

74:00 - TIL: Gamst med et frispark fra nesten ved sidelinjen og midtlinjen, og som går gjennom hele feltet og ut.

74:45 - TIL: Livsfarlig når Sigurdarson slår på tvers gjennom feltet og Lehne Olsen får stå helt alene og skyte fra vel ti meters skrått hold. Heldigvis over.

76:15; bytte Brann: Torgeir Børven inn for Jakob Orlov. Acosta overtar kapteinsbindet.

76:30, bytte Brann: Kasper Skaanes inn for Fredrik Haugen

77:00 - BRANN: Braaten med et innlegg fra venstre som nesten treffer Barmen foran mål.

79:00 - TIL: Gamst forsøker å nå Slobodan Vuk foran mål, men ballen går helt inn til Piotr.

81:55; gult kort, TIL: Magnar Ødegaard for holding av Børven.

82:25 - BRANN: Tromsø klarer ikke å heade skikkelig vekk et frispark og ballen havner hos Heltne Nilsen som fra siden av femmeteren header inn igjen foran mål, men hjemmelaget får ryddet opp.

83:45 - TIL: Lehne Olsen i småfarlig posisjon, men fomler ballen ut over dødlinjen. 

84:35 - TIL: Lehne Olsen gir til Vuk som får skyte fra vel femten meters skrått hold. Piotr redder.

85:35 - TIL: Vuk skyter fra nærmere tyve meter, via en medspiller og rolig inn til Piotr.

87:30; bytte Brann: Steffen Lie Skålevik inn for Gilli Rolantsson.

89:13 - 1-1, SIMEN WANGBERG: Gamst med corner fra vår venstreside. Wangberg vinner hodeduellen mot Braaten på nærmeste stolpe og stanger inn utligningen fra tre meter. Så bittert!

90:00 + 2:30; gult kort, Brann: Bismar Acosta når han dytter Lehne Olsen i bakken uten at ballen er i nærheten av dem.

90:00 + 3:10 - TIL: Gamst tar frisparket fra over 25 meter, via en Brann-spiller og til corner.

90:00 + 3:30 - TIL:  Piotr snapper corneren.

90:00 + 4:15 - BRANN: Acosta legger igjen til Børven som kommer til avslutning fra skrått hold noen meter innenfor sekstenmeterhjørnet, men det blokkeres umiddelbart.

90:00 + 4:20: Kampen er over.

En skuffet gjeng etter at to av poengene glapp.

En skuffet gjeng etter at to av poengene glapp. Foto:

Kuriosa:

 • Brann hadde før søndag vunnet de tre siste seriekampene. Sist vi tapte poeng i serien, var 16. oktober da vi tapte 1-2 for LSK på Stadion. Sist vi vant fire seriekamper på rad var i 2007 da vi vant fem på rad på høsten, og vi klarte det altså ikke nå heller. 
 • Brann er uten tap på de fire siste seriekampene. Forrige gang vi unngikk tap i fire seriekamper på rad, var i 23.-26.runde i fjor, da vi fikk to seire og to uavgjorte.
 • Brann har ikke vunnet to strake seriekamper borte siden september 2007 da vi slo FFK 4-0 og LSK 5-1. Vi vant den siste i fjor, og var dermed bare minutter fra å gjenta bedriften mot TIL. Men neida…
 • Brann har tatt poeng i fire bortekamper i serien på rad (2-2-0). Sist vi tapte en bortekamp i serien var 27. august da det ble 2-3 for Haugesund. Sist vi fikk fire strake bortekamper i eliteserien uten tap, var sommeren 2008 da vi fikk fem på rad uten tap (1-4-0). 
 • Brann har scoret i fem seriekamper på rad. Sist vi ikke scoret var i 0-0-kampen borte mot Sogndal 1. august. Forrige gang vi scoret i fem strake seriekamper, var da vi klarte det i åtte på rad i fjor sommer.
 • Brann har sluppet inn mål i fem seriekamper på rad. Sist vi holdt nullen, var i den nevnte 0-0-kampen på Fosshaugane. Forrige gang Brann slapp inn mål i fem strake eliteseriekamper var i de elleve siste i 2014 og den første da vi var tilbake igjen i 2016. 
 • Sist Brann vant en sesongs første bortekamp i eliteserien, var i 2011 da vi slo LSK 4-1. Vi klarte det ikke i år heller.
 • Sist Brann vant en serieåpning på bortebane var i 2007 da det ble 1-0 over Stabæk. Etter det har vi serieåpnet fem ganger på bortebane i eliteserien uten å vinne.

Brann mot Tromsø:

Brann innbyrdes mot TIL på øverste serienivå:

  K S U T Mål Bakl
I Bergen 27 14 7 6 49 32
I Tromsø 28 6 8 14 20 46
Totalt 55 20 15 20 69 78
 • TIL hadde før søndag vunnet de fire siste seriekampene mot Brann på Alfheim. Forrige gang Brann tok poeng der var i 2010 da vi vant 3-0.
 • TIL har scoret i de fem siste seriekampene mot Brann på Alfheim - totalt ti mål. Sist Brann holdt nullen der oppe var da vi vant 3-0 i 2010.
 • Brann hadde før søndag gått målløse av banen i de fire siste seriekampene på Alfheim. Forrige gang Brann scoret der var altså i 2010.
 • I 2016 vant begge lagene 1-0 hjemme i innbyrdeskampene.

Kampfakta (kilde: brann.no)

Tromsø - Brann 1-1 (0-0)

0-1: Jakob Orlov (46.)

1-1: Simen Wangberg (90.)

1. serierunde Alfheim Stadion. 3.264 tilskuere. Dommer: Trond Ivar Døvle, Fjellhamar. Gult kort: Jonas Grønner, Bismar Acosta Brann og Morten Gamst Pedersen, Magnar Ødegaard, Tromsø.

Tromsø (4-4-2): Gudmund Taksdal Kongshavn - Hans Norbye, Magnar Ødegaard, Simen Wangberg, Kent-Are Antonsen -Mikael Norø Ingebrigtsen (Magnus Andersen fra 64.), Morten Gamst Pedersen, Ulrik Yttergård Jenssen (Christian Landu Landu fra 72.), Aron Sigurdarson - Slobodan Vuk, Thomas Lehne Olsen.

Brann (4-3-3): Piotr Leciejewski - Amin Nouri, Jonas Grønner, Bismar Acosta, Ruben Kristiansen - Fredrik Haugen (Kasper Skaanes fra 77.), Sivert Heltne Nilsen, Kristoffer Barmen - Gilli Rolantsson (Steffen Lie Skålevik fra 88.), Jakob Orlov (Torgeir Børven fra 77.), Daniel Braaten

Kampstatistikk:

Antall avslutninger: 15-10 til TIL (NTB), 11-9 til TIL (VG)

Antall avslutninger på mål: 5-2 til Brann (NTB), 4-2 til Brann (VG)

Antall avslutningsforsøk innenfor 16-meteren: 8-6 til Brann (mine egne tall). 1. omg: 5-2 til Brann. 2. omg: 4-3 til TIL.

Ballbesittelse: 55 % til TIL (VG)

Sjanser: 5-3 til Brann (VG), 5-4 til Brann (BT)

Linker:

BA om kampenhttps://www.ba.no/sk-brann/fotball/sport/seieren-glapp-i-siste-minutt/s/5-8-547818

BT om kampenhttp://www.bt.no/100Sport/fotball/Denne-Brann-jubelen-stilnet-i-siste-spilleminutt-233320b.html

VG om kampenhttp://www.vg.no/sport/fotball/eliteserien/wangberg-oedela-for-brann-surt/a/23965453/

VGs livedekninghttps://vglive.no/event/72953

Dagbladet om kampenhttp://www.dagbladet.no/sport/brann-la-seg-dypt-i-banen-for-a-trygge-seieren---det-kunne-jo-ikke-ga-bra/67453133

TV2 om kampenhttp://www.tv2.no/sport/9037768/

Eurosport om kampenhttp://www.eurosport.no/fotball/eliteserien/2017/tromso-brann_sto6115624/story.shtml

Brann.no om kampenhttp://www.brann.no/nyheter/tromso-brann-1-1

Flashscore: www.flashscore.nu

Høydepunkterhttp://www.brann.no/nyheter/tv-se-orlovs-nydelige-lobb

Artikkeltags