Gå til sidens hovedinnhold

Brannbloggen: Endelig litt flaks i serien

Artikkelen er over 4 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

*

I første så skjedde det nada og niks

Og nada og niks er en kjedelig miks

Men greit hvis man ønsker et enslig poeng

og ikke forventer seg sjanser i fleng

*

Og jevnt var det lenge, poeng var på vei

Men så ble tendensen mer skummel og lei

For Odd tok jo over og presset mot slutten

Brann hadde helt mistet kraften og futten

*

Det siste kvarteret var fryktelig nære

en scoring til Odd, så kunne det bære?

Å berge poenget var tydelig greien

Og Piotr og Vito stod vakkert i veien

*

90 passerte og to ble forlenget

Tiden rant ut og vi reddet poenget

Når Fagermo syter og klager seg svett

Da har vi antagelig gjort noe rett

*

Vi var lenge bra, men til slutt var vi heldig

Det holdt på å glippe, da Odd presset veldig

Vi holder dem bak, men er nå nummer tre

Men Brann er fremdeles så absolutt med

Det ble til slutt en litt heldig uavgjort i Skien i det som lenge var en kamp der vi var fullt på høyde med hjemmelaget. 

Brann klarte seg nemlig helt greit i første omgang mot hjemmesterke Odd som stod med 4-0-1 på de fem hjemmekampene før den mot oss på søndag. 

Ikke overraskende ble det vanskelig å komme til sjanser mot laget som kun har sluppet inn tre mål hjemme i år (færrest av alle i eliteserien), og vi kom faktisk ikke til en eneste avslutning innenfor sekstenmeteren i første halvdel av kampen. Imidlertid var Deyver Vega veldig nære på scoring da han etter drøyt halvspilt omgang fyrte løs fra 25 meter, men dessverre gikk det like utenfor.

Som sagt ingen avslutninger for oss inne i feltet før pause, men vi  hindret da også hjemmelaget i stor grad å komme til noe tilsvarende. Spillet gikk mye frem og tilbake, men sjanser ble det lite av.

I andre omgang fikk vi tidlig en mulighet som Jakob Orlov tok dårlig vare på, og hans nesten tilbakespill-aktige avslutning fra skrått hold skulle bli vår eneste avslutning inne i feltet denne kampen. Kanskje svensken håpet at dommeren skulle glemme hvem han spilte for og dømme nettopp tilbakespill på den svake avslutningen.

Etter dette ble det imidlertid mer og mer Odd. Vi ble presset langt tilbake på banen og slet med å komme ut av halvdelen nærmest Piotr Leciejewski. Etter 17 minutter av andre omgang var Olivier Occean farlig på ferde, men Vito Wormgoor ordnet det med en herlig takling rett utenfor sekstenmeteren.

Brann så ut til å gå for å sikre ett poeng, ble liggende veldig dypt, og det lå en Odd-scoring i luften. Men som sidemannen sa: «Den kan gjerne bli liggende der - i luften». Vel midtveis i andre omgang skulle Oddrane pinadø ha straffe også, men lite tyder på at Vito Wormgoor gjorde noe galt da Olivier Occéan gikk i bakken som en sekk. 

Det siste kvarteret kom telemarkingene til tre store sjanser. Først reddet polakken oss da Riku Riski kom alene. I siste ordinære spilleminutt headet innbytter Stefan Mladenovic like utenfor fra syv meter. Og to minutter før slutt, og omtrent da den tillagte tiden rant ut, var det Vitos brystkasse som reddet oss da Olivier Occéan headet fra fire meter etter en corner.

Så blåste dommeren av kampen, 0-0 endte det altså, og vi har fremdeles ikke vunnet to bortekamper på rad i serien (ikke engang i 1.divisjon i 2015) siden september 2007. Men for å si det sånn; da dommeren hadde bestemt seg for å avslutte forestillingen, var jeg mye mer lettet over det ene poenget vi reddet, enn skuffet over to poeng vi ikke fikk. For de var vi strengt tatt ikke i nærheten av heller. Og DET var vel det mest skuffende.

Det er virkelig bekymringsverdig at vi nå igjen gir fra oss kampen mot slutten. Et veldig hederlig unntak var Sogndal-kampen, men i begge de to siste seriekampene har det vært på ‘an igjen. Er spillestilen for krevende, eller er vi ikke godt nok trent? Vi skulle jo være så gode fysisk under Lars Arne Nilsens trenerregime. Eller er det rett og slett slik at vi med vilje legger oss dypt hvis vi har et ønsket resultat mot slutten?

Vi tapte to poeng i siste ordinære spilleminutt mot Tromsø, vi tapte to poeng langt på overtid mot Viking, vi tapte ett poeng på overtid i Trondheim, og vi tapte to poeng i det 81. minutt mot AaFK. Og mot Odd var det altså vanvittig nære overtidstap igjen. 

I cupen har vi hatt marginene med oss i et par kamper (vi kunne jo fått straffe imot etter to minutter mot Lysekloster, og mot Nest var vi meget svake og heldige), men i serien har altså de samme fordømte marginene gått oss mye imot. Mot Odd fikk endelig vi tilbakebetalt det første avdraget på Fru Fortunas seriekamp-gjeld til oss. For vi var som nevnt til slutt heldige som fikk med oss det ene poenget slik kampen utviklet seg.

Poengtapet gjorde at Sarpsborg 08 gikk forbi oss og nå er to poeng foran oss. Sånn kan vi ikke ha det. Greit nok at vi ikke var forventet helt i toppen i år, men kom an… vi snakker om Sarpsborg 08… alvorlig talt… sånne klubber kan vi ikke ha foran oss. Men joda, jeg vet at S08 er gode, det er imponerende hva de har fått til med små ressurser. 

Rosenborg vant for øvrig igjen - etter fire strake uten seier, og har økt distansen ned til oss til tre poeng. Ingenting er umulig, men det er jo klart at hvis trønderne nå finner flyten og toppformen, blir det vanskelig å ta opp kampen mot dem. I første omgang får det være sølvet vi får håpe på. Det skal på ingen måte være urealistisk slik vi har prestert til nå, og det uavgjorte resultatet i Skien gjør at vi holder Odd bak oss på to poengs distanse. Samtidig er en åpenbar medaljekandidat som Molde nå fem poeng bak oss. Men vi kan ikke fortsette å gi fra oss initiativet mot slutten av kampene. I motsatt fall skal sølvet holde hardt. Nå har vi to uker på oss til å finne ut av dette, for neste helg er det spillefri.

Brann spilte uten suspenderte Sivert Heltne Nilsen og Daniel Braaten i denne kampen. Det kan selvsagt ha sitt og si hvordan denne kampen ble. Inn kom Kasper Skaanes og Deyver Vega.  Vi pådro oss ingen nye karantener, men Kristoffer Barmen var nok mot Odd litt heldig som ikke fikk sesongens tredje gule og dermed karantene.

Dagens Brann-spillere ble for min del Amin Nouri, Vito Wormgoor og Piotr Leciejewski. Med andre ord; mye skjedde bakover på banen...

Nå har vi spilt 40 % av sesongen og vi er allerede ferdig med noe av det som pleier å gi færrest poeng til Brann; bortekampen mot Tromsø (fire strake tap før årets poeng), bortekampen mot Rosenborg (fem strake tap der nå) og bortekamp mot Sogndal (hvor vi ikke hadde vunnet siden 2002). Odd borte har gitt noen seire de siste årene, men det er likefullt en av de vanskeligste bortekampene. Men når sant skal sies, så er det ikke mange bortebaner vi virkelig trives på...

NB! Sist Brann hadde så god målforskjell etter de tolv første kampene som i år, var i 1978 da vi hadde femten plussmål. Altså ett mer enn i år. (Se for øvrig under "Kuriosa")

Publikum:

Mens Odd var forbildet til Rosenborg da trønderne valgte draktfarge og trønderklubbens opprinnelige navn for hundre år siden (det var visstnok Odd som var det store forbildet i norsk fotball den gang), så er det samtidig pussig å se hvordan både Lerkendal og RBK-Kjernen må være forbilder for både Skagerak Arena og Oddrane. For Odds stadion er skåret over samme lest som Lerkendal, og Oddrane er de eneste utenom Kjernen som står i andre etasje bak mål og ser kampene. Og stilen deres er ikke helt ulik heller. Sørgelige greier altså, og ekstrem trommebruk. Hørte nesten bare den - ikke det de sang. 

Vi stilte i følge arrangøren 592 Brann-supportere denne 1.pinsedagen, og det må sies å være sterkt. Bortefeltet var så og si smekkfullt. Jeg syns vi klarte å lage et bra trøkk også, selv om det som vanlig på Østlandet, begrenset seg hvor stor andel av Brann-tilhengerne som kom fra det vanlige supportermiljøet. Det er alltid et stort innslag av familier på bortetribunen når Brann spiller østafjells. Men folk virker stort sett å være med, og så og si alle står. Det klarer sjelden bortefansen som kommer til Bergen å gjøre - utenom en liten klatt gjerne. De såkalte Bergens Glade Gutter (BGG) gjorde en solid innsats fra nederste del av feltet for å dra med seg folk. Branns spillere må ha følt at de var på hjemmebane. 

Hendelsene:

00:25 - Brann: Gilli Rólantsson med et skudd høyt over fra over 30 meter.

02:35 - Brann: Gilli igjen. Denne gangen nøyer han seg med 25 meters distanse. Og det hjalp. Nå måtte keeper faktisk slenge seg.

03:55 - Brann: Deyver Vega beveger seg langs sekstenmeterlinjen, men Thomas Grøgaard hindrer ham i å komme til avslutning. Vega gir dermed i stedet bakover til Kristoffer Barmen som finner Kasper Skaanes på høyrekanten. Sistnevnte - som var helt på grensen til offside - legger inn, men det går over mål og ut på andre siden av målet.

04:55 - Brann: Vega kommer seg unna Fredrik Nordkvelle og skyter fra skrått hold vel fem meter utenfor feltet. Det går langt utenfor.

06:00 - Brann: Fredrik Haugen med et dårlig innlegg fra venstre. Men likevel en lovende åpning av Brann som hadde dominert til nå.

11:00: Odd hadde kommet mer med i kampen nå.

12:20 - Brann: Vi kontrer og Vega sender en stikker til Kasper Skaanes, men den blir for lang og går ut over dødlinjen. 

14:00 - Odd: Grøgaard legger inn fra vår høyreside mot bakerste. Fra noen meter utenfor femmeterhjørnet fyrer Riku Riski til på direkten, men heldigvis rett i Ruben Kristiansen som blokkerer til corner.

15:30 - Odd: Amin Nouri takler Rafik Zekhnini vel 30 meter fra mål, og unngår at sistnevnte kommer seg alene med Piotr Leciejewski.

16:50 - Brann: Nouri slår en stikker til Vega som er offside.

18:40 - Brann: Vega slår frem mot Jakob Orlov som forsøker å legge igjen til Kasper Skaanes, men lykkes ikke med det.

21:20 - Brann: Gilli forsøker å sende en stikker til Ruben, men Riski får akkurat seilt ballen ut til corner.

22:10 - Brann: Nå er det Haugen som sender en stikker i retning Orlov, men Fredrik Oldrup Jensen lager corner.

22:35  - Brann: Keeper Sondre Rossbach klarer ikke å holde corneren, men hjemmelaget får klarert.

23:40 - Brann: Vega skyter liiike utenfor fra over 25 meter. 

24:40 - Odd: Nordkvelle slår inn, men ufarlig inn i klypene til Piotr.

28:15 - Brann: Vega skyter fra mer enn 25 meter. Via en Odd-spiller og til corner.

37:45 - Brann: Skaanes legger inn fra høyre dødlinje, men keeper tar det.

40:25 - Odd: Zekhnini legger inn fra vår høyreside og på tretten meter får Olivier Occéan dempe, men Ruben ordner opp til corner når canadieren er litt uheldig med touchen.

41:30 - Odd: Det slås inn mot Occéan som header ufarlig fra femten meter.

44:30 - Brann: Haugen skyter et stykke utenfor fra mer enn 25 meter.

45:00: Pause

- 2. omgang: -

45:00 - bytte Odd: Oliver Berg inn for Fredrik Nordkvelle

46:55 - Brann: Skaanes header til Orlov som kommer til avslutning fra noen meter utenfor femmeterhjørnet, men venstrebensskuddet blir veldig svakt og på nivå med et tilbakespill. 

48:25 - Odd: Bismar Acosta header vekk en småfarlig corner fra hjemmelaget.

48:35 - Brann: Vi kontrer direkte og Nouri på venstrekanten legger ut til Gilli som kan skyte fra rett innenfor sekstenmeterhjørnet, men velger å holde på ballen og gi tilbake til Nouri som får blokkert et innleggsforsøk.

51:15 - Brann: Nouri slår frem mot Orlov, men det blir for langt og går inn til keeper.

53:05 - Odd: Et farlig Odd-frispark er nære på å nå Occéan og Jensen på femmeteren, men Vito Wormgoor får headet vekk.

55:40 - Odd: Oldrup Jensen header utenfor fra seks meter når en corner fra Espen Ruud blir slått mot bakerste.

58:00 - gult kort, Odd: Rafik Zekhnini for å sparke ballen langt vekk.

60:10 - Odd: Oliver Berg skyter fra fem meter innenfor sekstenmeterhjørnet. Det går utenfor.

60:40 - bytte Brann: Torgeir Børven inn for Jakob Orlov.

62:15 - Odd: Odds keeper klarerer langt fremover. Vito får taklet Occéan såvidt utenfor sekstenmeterhjørnet. 

65:35: Barmen er heldig som unngår kort når han takler Jone Samuelsen altfor seint. 

66:50 - Odd: Berg skyter fra 23 meters skrått hold, men ikke vanskelig for Piotr.

67:55 - Brann: Det ropes på frispark når Skaanes slår inn fra høyre og ballen treffer Jensen tilsynelatende i armen utenfor siden av sekstenmeteren. Dommeren var ikke enig i at dette var en straffbar hendelse.

68:30 - Odd: Så er det Odd-fansen sin tur til å rope ut sin vrede - og denne gang på straffe - når Acosta sleiver og Occéan går i kunstgresset i duell med Vito ved dødlinjen. Det er ikke noe ved reprisene som avslører Vito som noen synder i denne situasjonen. Det så mer ut som filming.

69:05 - Odd: Occéan vinner på hodet mot Acosta ved femmeterhjørnet og header over.

72:10 - bytte Brann: Peter Orry Larsen inn for Deyver Vega

73:10 - Odd: Riski legger inn fra vår venstreside og fra syv meter får Vito klarert til corner like foran Occéan.

74:10 - Odd: Occéan vinner på hodet etter en halvdårlig Nouri-klarering. Zekhnini sender igjennom Riski som er alene med Piotr og avslutter fra vel ti meters skrått hold. Rett i polakken som får avverget med beina.

78:00 Alt skjedde inne på Branns halvdel nå.

82:45 - Odd: Ruud skyter fra skrått hold noen meter utenfor feltet etter en Kristiansen-klarering med hodet. Piotr redder og holder skuddet.

84:05 - bytte Odd: Stefan Mladenovic inn for Rafik Zekhnini

88:40 - Odd: Hjemmelaget med et frispark som slås mot bakerste, men det går ut over dødlinjen. 

89:20 - Odd: Ruben klarer ikke å hindre Riski i å komme til innlegg fra dødlinjen, og på syv meter kommer Stefan Mladenovic seg foran Vito og header såvidt utenfor lengste stolpe. Veldig nære 1-0 til skienslaget der. 

89:55 - bytte Brann: Vidar Ari Jonsson inn for Kasper Skaanes

90:00 + 2:00: Odd får en siste mulighet på corner. Hjørnesparket slås og på fire meters hold vinner Occéan hodeduellen med Acosta og får headet i retning mål, men Vitos brystkasse står i veien vel en meter fra streken, og etter litt panikk får Piotr reddet. 

90:00 + 2:30: Kampen er over.

Kuriosa:

* Brann har 22 poeng. Det er to mer enn på samme tid i fjor, og ett mindre enn i gullsesongen 2007 - som også var sist vi hadde så mange poeng etter tolv runder i eliteserien. 

* Brann har 8 bortepoeng. Det er ett mer enn etter seks bortekamper i fjor. Sist vi hadde så mange etter seks bortekamper i eliteserien, var i 2009 da vi hadde like mange.

* Brann har scoret 24 mål. I fjor hadde vi 10 på denne tiden, og i gullsesongen 2007 hadde vi 23. Sist vi hadde flere mål etter tolv kamper enn i år, var da vi hadde 26 i 2005.

* Brann har scoret 7 mål borte. Det er to mer enn i fjor etter seks bortekamper. Sist vi hadde like mange etter seks bortekamper, var i 2012. 

* Brann har sluppet inn ti mål. Det er likt med i fjor på denne tiden, og tolv(!) færre enn i gullsesongen 2007. 

* På bortebane har vi sluppet inn seks mål. Det er to færre enn etter like mange bortekamper i fjor og åtte færre enn i 2007.

* Brann har fjorten plussmål. Det er faktisk fjorten bedre enn etter tolv kamper i fjor. I 2007 hadde vi bare ett plussmål på denne tiden, og vi må helt tilbake til 1978 for å finne sist vi hadde så god målforskjell etter tolv kamper. Da hadde vi +15. 

* På bortebane har vi ett plussmål. I fjor etter seks bortekamper hadde vi minus tre. I 2007 hadde vi syv minusmål på denne tiden. Sist vi hadde så god målforskjell etter seks bortekamper, var i 2006 da vi hadde syv plussmål.

* Brann har fem strake seriekamper uten tap (3-2-0) Siste gang vi tapte var 7. mai da det ble 2-1 til RBK på Lerkendal. Forrige gang vi hadde fem strake uten tap i serien, var f.o.m. 28. runde i fjor t.o.m. 2. runde i år da vi fikk 4-1-0. I en og samme sesong var sist gang i 15. til 19. runde i fjor da vi også fikk 4-1-0. 

*Siste gang Brann vant to bortekamper på rad i serien var i september 2007 da Brann vant 4-0 over FFK og 5-1 over LSK. Det skjedde ikke denne gangen heller.

* Brann hadde før søndag scoret i åtte strake seriekamper. Forrige gang vi ikke scoret i serien, var da vi tapte 0-1 i Kristiansund 10. april. Siste gang vi scoret i ni strake seriekamper var fra 2. til 12. runde i 2014 da vi scoret i elleve på rad, men det klarte vi altså ikke denne gang.

* Brann hadde før søndag scoret i tre bortekamper på rad i serien. Forrige gang vi ikke scoret i bortekamp i serien, var da vi tapte 0-1 for KBK. Fra juli til september i fjor scoret vi i fem serie-bortekamper på rad.

* Brann hadde før søndag sluppet inn mål i to seriekamper på rad. Forrige gang vi holdt nullen var da vi vant 5-0 over Sandefjord 16. mai. I 6. til 8. runde slapp vi inn mål i tre seriekamper på rad, men unngikk dette nå.

* Brann hadde før søndag sluppet inn mål i to bortekamper på rad i serien. Forrige gang vi holdt nullen i en bortekamp i serien, var da vi vant 2-0 over LSK 23. april. 

* Dette var vår første 0-0-kamp siden bortekampen mot Sogndal 1. oktober i fjor.

Brann mot Odd på øverste nivå:

  K S U T Mål Bakl
I Bergen 21 11 6 4 45 22
I Skien 22 9 5 8 33 37
Totalt 43 20 11 12 78 59

* Brann hadde før søndag sluppet inn mål i de fem siste seriekampene i Skien. Tar man med cupen i 2014,var det syv strake obligatoriske kamper med baklengs på Odds hjemmebane. Forrige gang vi holdt nullen der var i 2010 da vi spilte 0-0. Siste gang vi både vant og holdt nullen der var da vi vant 2-0 i 2007.

* Legg merke til at Brann faktisk har flere seire enn tap i Skien. Det er ikke alle steder vi har det… For øvrig vant vi der både i 2011, 2013 og 2016. Nå har vi nemlig ikke tapt der siden 2014.

BA’s KAMPFAKTA: 

Odd-Brann 0-0 (0-0)

Eliteserien fotball, menn. Skagerak Arena. 7828 tilskuere. Dommer: Tore Hansen, Feda IL. Gult kort: Rafik Zekhnini, Odd.

Odd: (4-3-3): Sondre Rossbach - Espen Ruud, Vegard Bergan, Fredrik Oldrup Jensen, Thomas Grøgaard - Jone Samuelsen, Joakim Våge Nilsen, Fredrik Nordkvelle (Oliver Berg fra 46.) - Riku Riski, Oliver Occean, Rafik Zekhnini (Stefan Mladenovic fra 84.)

Brann (4-3-3): Piotr Leciejewski - Amin Nouri, Vito Wormgoor, Bismar Acosta, Ruben Kristiansen - Kasper Skaanes (Vidar Ari Jonsson fra 90.), Kristoffer Barmen, Fredrik Haugen - Deyver Vega (Peter Orry Larsen fra 72.), Jakob Orlov (Torgeir Børven fra 61.), Gilli Rólantsson

Kampstatistikk:

Sjanser: 3-0 til Odd (VGLive)

Avslutninger: 9-6 til Odd (VGLive)

Avslutninger på mål: 3-1 til Odd (VGLive)

Avslutninger innenfor 16-meteren: 8-1 til Odd (mine egne tall). 1. omgang: 2-0 til Odd. 2. omgang: 6-1 til Odd.

Ballbesittelse: 61 % til Odd (VGLive)

NB! VGLives tall harmonerer ikke alltid med tallene i papirutgaven.

Spillerstatistikk:

Tallene for hver kamp indikerer spilte minutter. Blir en spiller f.eks. byttet ut i det 67. minutt (som er minuttet før det er passert 67 minutter), vil det stå 66 minutter på spilleren. Dette for at spillere som blir byttet inn i det 90. minutt ikke må stå med 0 minutter for å få regnestykket til å gå opp. Dette gjør at minutt-tallene kan variere litt fra andre kilders tall. 

Totalt = spilte minutter totalt for spilleren, kamp = Antall spilte kamper, starte = startede kamper. Resten burde være selvforklarende. 

  Acos Barm Braa Børv Grøn Haug Horw
TIL b 90 90 90 14 90 76  
God h 90 90   63 10 90  
KBK b 90 90 45 24   90  
FKH h 90 90 90 84   75  
LSK b 90 90 90 90   90  
Vik h 90 90 90 58   86  
RBK b 90 83 90 17   90  
MFK h 90 90 89 45 90 90  
SF h 90 90 56     90  
SIL b 90 74 90     90  
Aal h 90 81 90     90  
Odd b 90 90   30   90  
               
Totalt 1080 1048 820 425 190 1047 0
Kamp 12 12 10 9 3 12 0
Starte 12 12 10 5 2 12 0
Mål   3 2 2 1 3  
Gule 2 2 3   1    
2 gule              
Røde              
  Jons Kara Kris Leci Nils Nour Orlo
TIL b     90 90 90 90 76
God h     90 90 90 90 27
KBK b   13 90 90 90 77 66
FKH h   6 90 90 90 90  
LSK b   12 90 90 90 90  
Vik h   4 90 90 90 90 32
RBK b   7 90 90   90 73
MFK h     90 90 90 90 45
SF h 34 24 90 90 90 90 90
SIL b   33 90 90 90 90 64
Aal h   1 90 90 83 90 89
Odd b 1   90 90   90 60
               
Totalt 35 100 1080 1080 893 1067 622
Kamp 2 8 12 12 10 12 10
Starte 0 0 12 12 10 12 7
Mål 1   1   1   4
Gule   1   1 3    
2 gule         1    
Røde              
  Orry Rola Skaa Skål Sten Vega Worm
TIL b   87 14 3      
God h   90   27   63 80
KBK b   90       45 90
FKH h   66 15     24 90
LSK b   78         90
Vik h   73       17 90
RBK b 59 90 31       90
MFK h   74 16 1      
SF h   56       34 66
SIL b 16 57   26     90
Aal h 9 90         90
Odd b 19 90 89     71 90
               
Totalt 103 941 165 57 0 254 866
Kamp 4 12 5 4 0 6 10
Starte 1 12 1 0 0 2 10
Mål 1 3          
Gule           1 2
2 gule              
Røde              

Linker:

BA

BT

VG

VG Live

Dagbladet

Dagbladet-kommentar

TV2

NRK

Brann.no

Flashscore

Kommentarer til denne saken