Et stort steg fremover

Brannblogger Alexander Osdal.

Brannblogger Alexander Osdal. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Stabæk - Brann 0-1

DEL

MeningerDette var jaggu et stort steg fremover!

Etter fadesen mot Ranheim, hadde Lars Arne Nilsen gjort to bytter: Amer Ordagic kom inn til sin første seriekamp fra start, i stedet for Kristoffer Løkberg på midtbanen. Daouda Bamba ble valgt fremfor Gilli Rólantsson i angrepstrioen. Spesielt den siste endringen føltes veldig riktig. Færøyingen har ikke imponert i det siste (ikke Løkberg heller, for den saks skyld) og vår scoringsvegring gjorde alternativet med både Bamba og Veton Berisha på banen veldig ønskelig. 

Brann var veldig lenge klart bedre enn Stabæk. For så vidt ikke noe nytt at Brann hadde mye av spillet og var dominerende - det har vi jo strengt tatt vært i hele vår. Men denne gang klarte vi å omsette dette til flere større sjanser. 

Og etter 20 minutter skulle vi da også ta ledelsen. Berisha fikk sitt etterlengtede første mål i Brann-trøyen på en velplassert avslutning fra vel tolv meter.  

Gledelig nok fortsatte vi presset også etter at vi hadde fått 1-0. Det er det jo ikke alltid vi ser. Vi kan si oss spesielt fornøyde med første omgang, og det var jo totalt sett også den beste halvdelen for oss. Men det aller største presset følte jeg vi hadde de første ti minuttene etter hvilen. Da var vi meget gode, var aggressive og presset meget høyt, og det var helt utrolig at vi ikke fikk flere mål!

For dette var virkelig en kamp som skulle vært punktert lenge før hjemmelaget begynte å blande seg inn i leken vår den siste drøye halvtimen. Og spesielt nære var vi - og spesielt komiske var bærumsguttene, to minutter ut i andre omgang. Da hadde hjemmelaget flere svake klareringsforsøk på få sekunder, før Andreas Hanche-Olsen nesten klarte å snuble ballen i eget mål. Med en stor porsjon flaks klarte han selv å stoppe ballen på streken. 

Men det kunne faktisk fort gått som i flere av de foregående kampene: At motstanderen hadde ranet til seg poeng. For i den siste firedelen av kampen begynte vi plutselig å få mer trøbbel med guttene fra rikmansstrøkene vestenfor Oslo vest. Og der vi de første 65 minuttene hadde hatt hele tolv avslutninger i feltet,  fikk vi ingen nye før to minutter på overtid.

Ikke Stabæk heller, for den saks skyld. For til tross for at de blå og svarte hang langt bedre med i innspurten av kampen, og det til tider var ganske så skummelt foran Håkon Opdal, så ble det bare med «farligheter» og «nesten-sjanser» for hjemmelaget den siste halvtimen. 

Helt til 25 sekunder på overtid, da vi et lite sekund trodde vi var blitt utsatt for grovt ran igjen. Men heldigvis ble det annullert. TV-bildene kunne ved første øyekast gi inntrykk av at det var feil. Men myste man skikkelig, kunne man se at det var en riktig avgjørelse. Dermed kunne vi takke noe så sjeldent som en linjedommer med meget godt syn, for at vi ikke røk på enda et bittert poengtap.

Slik sett kan det høres ut som om ingenting har forbedret seg, annet enn marginene. Vi klarte jo for første gang i år å unngå det der tullete baklengsmålet som har kommet i hvert kamp. Selv mot 4.divisjonslaget Arna-Bjørnar. Men samtidig så var vi farligere fremover enn vi har vært tidligere i år, og denne gang var det faktisk virkelig utgjort at det ikke ble mer enn 1-0 til oss.

Så kan man selvsagt spørre seg hvilken målestokk Stabæk er. De er jo et bunnstrid-lag, knapt bedre enn lag som Rosenborg, på tabellen. Men hjemme på humpete Nadderud har de påført Bodø/Glimt årets eneste nederlag til nå. Og ja, de har også slått de nevnte trønderne. 

Kan Brann friskmeldes etter seieren over Stabæk? Vel, jeg har sagt det før; Brann kan aldri friskmeldes… Og er det noe jeg lærte av 2014-katastrofen, så er det at en seier eller to, ikke trenger å bety at elendigheten er over.

Og fremdeles er vi alt for lite effektive. Denne gangen skyldtes det mer uflaks enn det gjorde mot Ranheim, hvor jeg føler vi var mer udyktige enn uheldige. Men likevel; til tross for et klart sjanseovertak, så vant vi bare med ett usselt mål. Og i sluttminuttene kunne det altså blitt rotet vekk igjen. Ikke minst om dommerkvartetten hadde vært like lite medgjørlige som tidligere i år. 

Men at vi så forbedring, og at LANs laguttak var mer suksessfullt denne gang? Jo absolutt! 13-4 i favør oss i avslutninger i feltet, i tillegg til at vi hadde flere gode skudd fra lengre hold.

Og vi kan gjerne stille med de samme elleve neste gang. Begge de som ble satt inn i førsteelleveren til denne kampen, bet godt fra seg.

Tabellsituasjonen er egentlig ikke så mye å bli klok på, da de fleste lag har en kamp til gode på oss. Men serieleder Molde har like mange kamper som oss, og de er åtte poeng foran. Odd kan med seier i sin hengekamp (borte mot Mjøndalen) få et like stort forsprang på oss. Glimt kan øke til seks poeng ned til oss, hvis de slår Ranheim hjemme i kampen de har til gode. Lagene på nedrykksplass, som Godset og Rosenborg, kan ikke ta oss igjen bare ved hjelp av hengekampene sine. Det er da noe...

-

Rimet:

*

Nadderud i Bærum,

det er sjelden veldig lett

I fjor så vant vi faktisk,

men en god stund var det hett

Og sånn som resultatene 

har vært til nå, i grunn

Så stod vi ved en skillevei;

mot toppen eller bunn?

*

Vi presset Stabæk bakover

og sjansene ble flere

Og Veton fikk sitt første mål,

da kommer kanskje flere?

Vi presset óg i andre,

men på slutten ble det stress

da Brann lå lenger bak

og Stabæk skapte et slags press

*

Men jaggu gikk det bra,

det er vi ikke vante med

kan vi kikke oppover,

og ikke bare ned

skal vi vekk fra nedrykksstrid

Vi er på riktig kjøl

Så nedrykk, det får Rosenborg

og Tromsø ordne sjøl.

*

-

(Fortsetter under bildene)

Skulle elendigheten fortsette i Bærum?

Skulle elendigheten fortsette i Bærum? Foto:

Hendelsene:

02:30 - Brann: Vi presser på fra start, men uten å komme til avslutning. 

06:00 - Brann: Og presset fortsetter, og fremdeles uten å komme til avslutning. 

10:10 - Brann: Bismar Acosta kommer til avslutning fra skrått hold like utenfor femmeteren, men det blokkeres av Ronald Hernandez og så går ballen inn til keeper.

15:45 - Stabæk: Hjemmelaget på en sjelden visitt i Branns felt. Det avslutter med at Ola Brynhildsen forsøker å lobbe over Opdal fra noen meter innenfor sekstenmeterhjørnet. Jeg fører det under tvil som avslutningsforsøk. 

19:25 - Stabæk: Hugo Vetlesen forsøker å spille igjennom Ola Brynhildsen, men Taijo Teniste stopper det heldigvis. 

20:09 - 0-1, SCORING BRANN; VETON BERISHA: Acosta bryster ned ballen ti meter inne på Stabæks halvdel. Ballen går til Strand som kriger den tilbake til Acosta som nå er på 25 meters hold. Han gir videre til Daouda Bamba som kommer seg inn i feltet, snur seg og gir tilbake til Strand som forsøker å avslutte fra tyve meter. Det blokkeres i skuddøyeblikket av Kristoffer Askildsen. Berisha vinner så på hodet, Madis Vihamn klarer ikke å klarere, og så havner ballen hos Berisha igjen. Han skyter fra tolv meter og nede i høyre hjørne. 1-0 til oss!!! Viktig å få den!!!

Angrepet tok 15 sekunder og dette var vår andre avslutning i feltet. Stabæk hadde, med litt godvilje, hatt én. 

22:50 - Brann: Bamba header en meter utenfor fra vel tretten meter, etter et innlegg fra venstre ved Strand. 

23:40 - Brann: Etter et fint fremspill fra Gilbert Koomson, kommer Teniste til to innlegg fra høyre dødlinje. Det første klareres av Vihmann, mens det andre går i klypene til keeper Marcus Strandberg.

25:05 - Brann: Berisha med et skudd veldig høyt over fra et par meter innenfor sekstenmeterhjørnet. 

27:45 - Brann: Corner fra venstre ved Strand. Koomson stusser fra rett innenfor nærmeste femmeterhjørne, men ballen går via låret på Vihamn og inn til keeper Strandberg.

28:50 - Brann: Koomson kommer til to innlegg fra høyre, men begge heades vekk av hjemmelaget. Så kommer etter hvert Berisha til innlegg fra motsatt side. Strand skyter fra et par meter utenfor nærmeste femmeterhjørne, men det går utenfor lengste stolpe.

31:10 - Stabæk: Hjemmelaget med et forsøk på fremspill til Hugo Vetlesen, men Opdal er ute og avverger.

33:40 - Brann: Bamba får med seg ballen på høyresiden i feltet og forsøker å avslutte fra ti meters skrå vinkel. Det blokkeres av Strømnes, men han får ballen tilbake og skyter fra såvidt utenfor feltet - denne gang nesten midt på. Ballen går såvidt via en Stabæk-spiller og Strandberg i full strekk får slått til corner. 

34:10 - Brann: Koomson stusser videre en corner fra Strand, men de blåsvarte får klarert.

39:55 - Brann: Berisha trekker seg innover fra venstresiden og skyter til slutt fra over tyve meters skrått hold. Det går en meter over.

44:00 - Brann: Bamba skyter fra skrått hold like utenfor feltet. Det går utenfor lengste stolpe.

45:00 + 0:05: Pause. Vi leder 1-0 etter 7-1 til oss i angrep med avslutninger i feltet.

- 2. omgang: -

45:00 -> bytte Stabæk: Emil Bohinen inn for Youness Mokhtar.

46:10 - Stabæk: Det spilles frem til Brynhildsen som skyter på direkten fra skrått hold litt innenfor sekstenmeteren. Det går høyt over.

47:20 - Brann: Stabæk med en drøss mislykkede klareringsforsøk som til slutt holder på å ende med mål. Først klarerer Vihmann rett til Strand som ikke får kontroll på ballen. Så får Vihmann ballen tilbake og dundrer den rett i lagkompis Børkeeiet. Ballen lander hos Hernandez som ikke klarer å dempe ballen, og da får Strand en fot på ballen som går videre til Berisha på venstresiden i feltet. Fra ti meters skrått hold forsøker Berisha tydeligvis å sette ballen mellom beina på keeper, men den forandrer retning og er på vei mot lengste hjørnet. Der holder Andreas Hanche-Olsen på å snuble ballen i eget mål fra tre meter, men klarer selv å stoppe ballen på streken før Børkeeiet måker den vekk. En helt utrolig situasjon!

48:20 - Brann: Koomson legger inn fra høyre, men rett i fanget til Sandberg.

49:25 - Brann: Koomson kommer til avslutning fra ti meter, men det blokkeres av Hanche-Olsen til corner. 

50:10 - Brann: Ruben Yttergård Jenssen legger inn fra høyre, men det går over Berisha og Vito Wormgoor og inn til keeper.

53:05 - Brann: Yttergård Jenssen med et nydelig fremspill inn i bakrommet, og Bamba fyrer løs fra syv-åtte meters skrått hold med Vihmann på seg. Det går en meter eller to utenfor nærmeste stolpe. 

53:25 - Brann: Vi kommer igjen når bæringenes keeper misser med en pasning til Strømnes, Veton plukker det opp og legger inn fra venstre, og så blokkerer keeper en avslutning fra Bamba på elleve meters hold. 

54:05 - Stabæk: Børkeeiet forsøker seg på et eller annet fra 35 meters hold, men det går rett i armene til Opdal.

Brann var med andre ord meget dominerende i denne perioden etter pause.

55:55 - Brann: Sandberg glipper et innlegg fra Koomson, men tar ballen igjen.

56:10 - Stabæk: Ut fra ingenting får Stabæk plutselig en kontring og Brynhildsen en avslutning fra skrått hold på sekstenmeterstreken. Opdal redder.

59:15 - gult kort, Brann: Amer Ordagic for å stoppe Vetlesen med ulovlige midler på midtbanen.

61:00 - Stabæk: Acosta stopper Franck Boli når sistnevnte er på vei inn i feltet.

61:10 - Stabæk: Boli kommer til avslutning fra drøye ti meters skrått hold. Det går utenfor. 

Bæringene var plutselig kommet mer med nå.

62:45 - Brann: Bamba skyter fra rundt 25 meters skrått hold. Det er hardt, men Sandberg redder.

64:30 - Brann: Frispark fra venstre ved Strand, som heades vekk. Så skyter Berisha på direkten fra sekstenmeteren. Sandberg redder.

66:45 - Brann: Strand skyter på direkten fra 26-27 meter. Får et dårlig treff og ballen spretter inn til Sandberg.

68:10 - Brann: Strand og Berisha kombinerer fint på venstrekanten og sistnevnte legger inn. Finner nesten Bamba rett utenfor femmeteren.

68:45 -> bytte Stabæk: Luc Kassi inn for Hugo Vetlesen.

70:15 -> bytte Brann: Gilli Rólantsson inn for Gilbert Koomson.

70:40 - Stabæk: Opdal kommer ut og bokser vekk et høyt innlegg fra Hernandez. 

71:25 - gult kort, Stabæk; Steinar Strømnes for en albue i trynet på Teniste.

73:25 -> bytte Brann; Kristoffer Løkberg inn for en skadet Taijo Teniste. Gilli går ned på plassen til Teniste.

73:45 -> bytte Stabæk: Daniel Braaten inn for Kristoffer Askildsen.

74:30 - Stabæk: Boli med skumle hensikter på vei inn i feltet, men vi får ordnet opp ved Gilli.

78:40 - gult kort, Brann: Kristoffer Løkberg er sent ute og legger Bohinen i bakken på midtbanen.

79:35 - Stabæk: Småskummelt i feltet vårt, men Vito får klarert.

80:55 - Stabæk: Det slås skummelt frem mot Boli som er rett utenfor femmeteren, men han når ikke frem og Opdal redder.

Det hadde absolutt blitt mer Stabæk i det siste.

86:55 -> bytte Brann: Christian Eggen Rismark inn for Daouda Bamba.

90:00 + 0:25 - Stabæk: Og så setter Brynhildsen ballen i mål. NEEEIIII SÅÅÅÅ TYYPIIISK 2019!!! Men så ser jeg linjedommeren står med flagget oppe. Vi overlevde dette også! PUH!

Når man ser reprisene, så ser avgjørelsen først ut til å være feil. Men jaggu meg hadde linjedommeren godt syn, for ballen er tydeligvis borti Boli på veien - og da er «målscorer» Brynhildsen offside!

90:00 + 2:05 - Brann: Endelig skjer det noe på riktig side igjen, og nå er det Berisha som får kriget til seg ballen i Stabæks felt og skutt fra 13-14 meters ganske skrått hold. Keeper redder. Så skyter Løkberg høyt over fra 23 meter. Dette var for øvrig vår første avslutning i feltet på nesten en halv time!

90:00 + 4:05 - Brann: Nydelig nedtak av Berisha ved dødlinjen på et kast fra Gilli, men han kommer aldri til avslutning. Stabæk lager corner.

90:00 + 4:40 - Brann: Kun én rød i feltet når vi tar corneren.

90:00 + 5:05: Kampen er over! Vi har vunnet 1-0 etter 13-4 til oss i avslutninger i feltet.

(Fortsetter under bildet)

Kun ett lag på banen!

Kun ett lag på banen! Foto:

Publikum:

Vi var 518 som hadde kjøpt billett på bortefeltet (som har 592 som kapasitet), men den syngende delen var i all hovedsak sentrert i det ene hjørnet. Nadderud er en forferdelig arena på alle måter: Bortefeltet er langt fra banen pga løpebanene, det har en avlang form som gjør samstemthet vanskelig, og det har heller ikke tak - noe som gjør akustikken håpløs. 

(Fortsetter under bildet)

518 Brann-supportere til stede. Seieren er sikret.

518 Brann-supportere til stede. Seieren er sikret. Foto:

-

Kuriosa:

* Sist Brann vant i to bortekamper på rad i serien, var i 12. og 14. serierunde i fjor da vi slo RBK 2-1 på Lerkendal og Odd 1-0 i Skien. I mellomtiden hadde vi spilt ti bortekamper på rad i serien (3-1-6), uten å ta poeng i to etter hverandre. Ikke engang poeng i to strake borte, hadde vi tatt på nesten like lenge. Etter de to nevnte seirene og den påfølgende uavgjorte mot Glimt 8. juli, hadde vi ikke klart å ta poeng i to strake bortekamper. 

* Brann har tre strake borteseire i obligatoriske kamper. Forrige gang vi ikke vant borte, var da vi tapte 1-2 for Viking i Stavanger 13. april. Forrige gang vi vant tre strake bortekamper i serie- og cup, var i april og mai i fjor da vi gjorde det i syv (fire seriekamper og tre cupkamper). 

* Brann har scoret i åtte bortekamper på rad i serien og i ni strake obligatoriske bortekamper. Sist vi ikke scoret borte, var da vi tapte 0-2 for VIF i Oslo 26. august. Før det igjen scoret vi i tolv strake seriekamper borte, slik at vi har scoret i 20 av de siste 21 bortekampene i serien. I obligatoriske kamper har vi scoret i 25 av de siste 26 bortekampene. 

* Brann hadde før søndag sluppet inn mål i syv strake seriekamper og åtte siste obligatoriske kamper. Forrige gang vi holdt nullen, var da vi vant 1-0 hjemme mot Odd i siste serierunde i fjor. Før det igjen slapp vi inn mål i åtte strake, slik at vi hadde baklengs i 15 av de siste 16 i serien, og i 16 av de siste 17 obligatoriske kampene. 

* På bortebane hadde vi før søndag sluppet inn mål i ti strake seriekamper og i de elleve siste obligatoriske. Forrige gang vi holdt nullen borte, var da vi slo Odd 1-0 i Skien 25. juni i fjor.

* Brann har elleve poeng. Det er det minste vi har hatt etter åtte kamper siden vi hadde åtte poeng i 2014. I fjor hadde vi 22!

* Brann har seks bortepoeng. Det er det minste vi har hatt etter fire bortekamper siden vi hadde fire i 2017. I fjor hadde vi ti.

* Brann har scoret ti mål. Det er det minste vi har hatt etter åtte seriekamper siden vi hadde åtte i 2016. I fjor hadde vi 15.

* Brann har scoret seks bortemål. Det er det samme som etter fire bortekamper i fjor.

* Brann har sluppet inn ti mål. Det er det meste vi har hatt etter åtte kamper siden vi hadde 15 i 2014. I fjor hadde vi kun to(!)

* Borte har Brann sluppet inn seks mål. Det er det meste vi har hatt etter fire bortekamper siden vi hadde det samme i 2016. I fjor hadde vi to.

* Brann har +0 i målforskjell. Det er den dårligste målforskjellen vi har hatt etter åtte kamper siden vi hadde minus seks i 2014. I fjor hadde vi +13.

* Brann har +0 i målforskjell borte. Det er den dårligste målforskjellen vi har hatt etter fire bortekamper siden vi hadde det samme i 2017.  I fjor hadde vi +4. 

-

Brann innbyrdes mot Stabæk i serien:

Sted: K S U T Mål Bak
Bergen 21 12 5 4 55 24
Bærum/Oslo 22 7 4 11 24 42
Totalt 43 19 9 15 79 66

* Brann har tre strake serieseire mot Stabæk. Sist vi ikke slo dem i serien, var da vi tapte 0-2 for dem på Nadderud 9. juli 2017. Det var også sist vi ikke scoret på dem i serien.

* På bortebane har Brann to strake seire mot Stabæk. Siste tap mot dem der kom 9. juli 2017 da Stabæk vant 2-0.

* Vi hadde før søndag sluppet inn mål i fire strake bortekamper mot Stabæk. Forrige gang vi holdt nullen på Nadderud, var da vi vant 4-0 der i 2012. 

-

KAMPFAKTA:

Stabæk - Brann 0-1 (0-1)

Eliteserien menn. Nadderud. 3942 tilskuere. Dommer: Tom Harald Hagen, Brandval IL. Gult kort: Amer Ordagic, Kristoffer Løkberg, Ruben Yttergård Jenssen, Brann. Steinar Strømnes, Stabæk.

Mål: 0-1: Veton Berisha (20:10).

Stabæk (4-4-2): Robert Sandberg - Ronald Hernandez, Steinar Strømnes, Madis Vihmann, Andreas Hanche-Olsen - Ola Brynhildsen, Tobias Børkeeiet, Youness Mokhtar (Emil Bohinen fra 46.), Kristoffer Askildsen (Daniel Braaten fra 74.) - Franck Boli, Hugo Vetlesen (Luc Kassi fra 69.).

Brann (4-3-3): Håkon Opdal - Taijo Teniste (Kristoffer Løkbberg fra 74.), Vito Wormgoor, Bismar Acosta, Ruben Kristiansen - Amer Ordagic, Ruben Yttergård Jenssen, Petter Strand - Gilbert Koomson (Gilli Rolantsson fra 71.), Daouda Bamba (Christian Eggen Rismark fra 87.), Veton Berisha.

-

Kampstatistikk:

Sjanser: 11-2 til Brann (VG Live), 7-0 til Brann (BT)

Ballinnehav: 56 % til Brann (NTB og VG Live)

Avslutninger: 13-3 til Brann (NTB), 14-3 til Brann (VG Live)

Avslutninger på mål: 7-1 til Brann (NTB og VG Live)

Angrep med avslutninger i feltet: 13-4 til Brann (mine tall). 1. omg.: 7-1 til oss. 2. omg.: 6-3 til oss.

-

Foto:

Foto:

Foto:

Andre medier om kampen:

BA

BA Live

BT

VG

VG Live

Dagbladet

TV2

Brann.no

Artikkeltags