Grei skuring - etter hvert

Artikkelen er over 1 år gammel

Arna-Bjørnar - Brann 1-6; blir det Åsane i neste?

DEL

MeningerDet ble etter hvert grei skuring mot 4.divisjonslaget Arna-Bjørnar på Arna Idrettspark, men det var ikke før etter vel 54 minutter man kunne føle seg helt sikre på avansementet. 

Det var gjort ni endringer fra kampen mot Tromsø, til kampen mot laget fra Bergens østligste bydel:

* Emil Kalsaas (som debuterte i tellende kamp) og Thomas Grøgaard kom inn for Taijo Teniste og Ruben Kristiansen på backplassene.

* Jesper Löfgren (som debuterte i tellende kamp) og Christian Eggen Rismark spilte i stedet for Vito Wormgoor og Bismar Acosta i midtforsvaret.

* Kristoffer Løkberg (som riktignok spilte over en time på søndag) og Amer Ordagic (som spilte en omgang mot TIL) var indreløpere i stedet for skadede Fredrik Haugen og Kristoffer Barmen.

* Ludcinio Marengo fikk et etterlengtet comeback etter nesten ni måneder, og spilte ving sammen med Gilli Rólantsson, som var kommet inn for syke Petter Strand og småskadede Gilbert Koomson.

* Henrik Kjelsrud Johansen var spiss i stedet for Veton Berisha.

Med andre ord; det var kun Håkon Opdal og Ruben Yttergård Jenssen som startet begge disse kampene. Men med tanke på all rulleringen som har vært denne sesongen, var det likevel ikke noe rent B-lag som startet. 

Mange har vært spente på Emil Kalsaas, som virket lovende mot Nest i Vestlandshallen i vinter. Og mot AB fikk han endelig spille i en tellende kamp. I ett og et halvt minutt. Så ble han skadet, og måtte byttes ut med Taijo Teniste etter tre.

Brann hadde et enormt spille- og sjanseovertak helt fra start mot gjengen fra «andre siden av Ulriken», så det var tydelig at 4.divisjonslaget holdt et for lavt nivå til å kunne ta oss bare på ren entusiasme og innsats, slik vi har opplevd mot enkelte 2. og 3.divisjonslag tidligere. Dette måtte da gå greit?

Men litt nervøs er man alltid. Det har vært noen smeller og enda flere nesten-smeller i tidlige runder dette tiåret, og det er jo ingenting som er flauere enn å tape for lag langt nede i breddefotball-jungelen. Og det tok litt tid før vi kunne puste litt lettere. Men i det 21. minutt fikk vi da endelig hull på byllen da Thomas Grøgaard scoret på et direkteskudd fra sekstenmeteren. Og selv om vi hadde vært overlegne til da, var det likevel en lettelse å få det ene målet. For jo lenger tid som gikk, jo mer panisk ville Brann bli, og jo mer selvtillit ville Arna-Bjørnar få. Med 1-0 hadde vi kontroll på begivenhetene, AB kunne ikke lenger ligge elleve mann i sekstenmeteren hvis de skulle oppnå noe, og håpet var selvsagt at 4.divisjonslaget ville miste litt av piffen da.

Men den gang ei. For mindre enn tre og et halvt minutt senere, var det pinadø jevnt i regnskapet igjen da Martin Mjelde Tysse kom seg fri fra Teniste og vippet over Opdal som kom ut. Dermed stod det 1-1 til vill jubel blant hjemmelagets sympatisører. Bygdanytt var klare til å rydde forsiden.

Altså klarte vi ikke engang å holde nullen mot et lag fra det femte øverste nivået, og vi har fremdeles sluppet inn mål i alle obligatoriske kamper denne sesongen. Og akkurat som i flere av seriekampene; motstanderen trengte bare en sjanse eller to for å score på oss. For selv om AB hadde yppet seg med et langskudd fra Daniel Tangen tidligere, så var dette hjemmelagets første avslutning inne i feltet. Brann hadde på det tidspunktet hatt fem.

Men vi reiste oss heldigvis raskt, og fikk et soleklart straffe da Mathias Skaftun Boge felte Amer Ordagic i feltet. Henrik Kjelsrud Johansen satte inn 2-1, og denne stillingen holdt seg også det siste kvarteret av omgangen.

I andre omgang kom Azar Karadas inn for en leken Ludcinio Marengo allerede etter fem minutter. Sistnevnte gikk småhaltende av banen. Det blir vel egenmelding noen dager.

Ti minutter etter pause økte Henrik Kjelsrud Johansen til 3-1 i tomt mål, og avansementet virket trygt. Og da Azar økte til 4-1 fra tre meter (og med beina!) to minutter senere, var det ingen tvil i verden om at Brann ville spille 2. runde i cupen også i år. Dette ble for tøft for hjemmelaget i de fine retro-Brann-aktige draktene.

Senere fikk Andreas Mjøs årets første turneringsminutter (han fikk jo 23 minutter også mot Sandviken i fjorårets cup), og han skulle snart vise seg frem i bygden mellom tunnelene. Først da vi fikk et straffespark få skjønte noe av. Men 19-åringen Mjøs skjønte hva han skulle gjøre, og satte inn 5-1 fra ellevemetersmerket med halve omgangen gjenstående. Ti minutter før slutt skulle samme mann også legge på til 6-1 da han kaldt og rolig plasserte ballen i lengste hjørnet. 

Og 6-1 ble også tallene som skulle protokollføres. Såpass bør det være mot et lag fra femte nivå, og det var også dette det ble i samme runde mot Sandviken fra samme divisjon i fjor. Brann kunne da også vunnet mye mer på banen ved Gamle Arna Stasjon, men det var alltid et bein, en tverrligger eller en god keeper i veien. 

-

Neste runde:

Hvis vi tar utgangspunkt i at Brann i neste runde fortrinnsvis vil settes opp mot et lag som er 1) noenlunde lokalt, 2) fra 2. eller 3.divisjon og 3) som vi helst ikke har møtt i NM de siste tre sesongene, så er dette vurderingen av mulige motstandere i 2. runde:

Florø: Spiller i 2.divisjon. Vi møtte dem sist i 2012 og kan være aktuelle for oss pga få alternativer for Florø i Sogn og Fjordane. De møtte nemlig Sogndal så sent som i 2017. 

Sotra: Spiller i 2.divisjon. Vi møtte dem sist i fjor og derfor neppe aktuelle. 

Åsane: Spiller i 2.divisjon. Vi møtte dem sist i 2011 og det er mer enn lenge nok for NFF. Jeg heller mot at det er disse vi får.

Nest-Sotra: Som 1.divisjonslag er de neppe aktuelle allerede nå, og spesielt ikke når vi møtte dem sist i forfjor. 

Fyllingsdalen: Spiller i 3.divisjon. Vi møtte dem sist i fjor og er derfor neppe aktuelle. 

Vard Haugesund: Spiller i 3.divisjon. Vi møtte dem sist i 2015, og kan derfor være aktuelle igjen nå. De møtte f.eks. FK Haugesund i 2017 og Viking i 2016, så da kan det være de settes mot oss nå pga manglende lokale alternativer for Vard der nede.

Imidlertid er det alltid en liten mulighet for at man kan bli sendt langt avgårde, rett og slett for å få kabalen til å gå opp. 

Lagene slik jeg rangerer dem fra mest til minst sannsynlig som Branns neste motstander: Åsane, Vard, Florø, Fyllingsdalen, Sotra, Nest. De tre sistnevnte skal imidlertid være ganske så usannsynlige pga nylige møter og Nests divisjonstilhørighet. Vard er en outsider hvis man legger vekt på at vi fortrinnsvis skal møte gjenværende 3.divisjonslag fremfor lag fra 2.divisjon, og det blir problemer med å få Rogalands-kabalen til å gå opp uten å gjenta nylige cupmøter. 

-

Rimet:

*

Første runde cupen,

ni minutt fra Bergen by

Vel, ikke med din egen bil,

men togene til Vy.

Bak Ulriken og Vidden,

gjennom jernbanetunnelen

Der ventet Arna Bjørnar

i en cupkamp denne kvelden

*

Vi stilte med litt ymse

sånn at resten kunne lade

Men etter tre minutter

måtte Kalsaas ut med skade

Og ledelsen, den tok vi,

hele jobben virket gjort

Men få minutter senere,

var 1-0 rotet bort

*

For Bjørnene, de utlignet,

men Kjelsrud scoret så

på straffespark, ny ledelse,

og Kjelsrud økte på

Til 3-1, så kom Azar,

og punkterte hele greien

Med 4-1 til oss, 

så var nok AB ut’av veien

*

Men mye vil ha mer,

og det var én som slapp seg løs;

kom innpå, scoret to,

og navnet hans; Andreas Mjøs

Med seks til oss og ett til dem,

var dette helt okei.

Til Oslo i desember;

Ullevål vi é på vei!

*

-

(Fortsetter under bildet)

Marsjen mot Ullevål er i gang.

Marsjen mot Ullevål er i gang. Foto:

Kampen:

0:40 - Brann: Ludcinio Marengo med innlegg fra venstre, og Gilli Rólantsson header utenfor fra få meter. 

01:30: Emil Kalsaas blir skadet i en duell. 

03:00 -> bytte Brann: Taijo Teniste inn for Emil Kalsaas. 

04:05 - Brann: Amer Ordagic avslutter fra siden av femmeteren, men keeper Elias Hårvik Tvedt redder. 

06:40 - Brann: Gilli skyter fra over 25 meter, men høyt over.

10:40 - Brann: Thomas Grøgaard skyter fra nærmere 30 meter. Det går over.

11:55 - Brann: Kristoffer Løkberg skyter fra 13-14 meters skrått hold. Hårvik Tvedt redder.

12:20 - AB: Hjemmelaget kontrer og Robin Eriksen slår langt frem til Daniel Tangen som skyter fra over tyve meters skrått hold. Skuddet er godt og Håkon Opdal må slå til corner.

18:25 - Brann: Gilli legger lavt inn fra høyre, men treffer ingen av de to Brann-spillerne i femmeteren når keeper er på bærtur.

19:35 - Brann: Marengo slår høyt inn mot bakerste hvor Ordagic ikke får skikkelig treff med hodet fra seks-syv meters hold. Hårvik Tvedt redder greit.

20:53 - 0-1, SCORING BRANN; THOMAS GRØGAARD: Gilli får to muligheter til å legge inn fra høyre. På det andre innlegget finner han Grøgaard som skyter på direkten fra sekstenmeteren. Inn til høyre i kassen! 

24:11 - 1-1, SCORING ARNA-BJØRNAR; MARTIN MJELDE TYSSE: Rune Gravdal måker høyt og langt frem mot Mjelde Tysse som dukker opp bak Teniste. Han demper på brystet, Jesper Löfgren kommer for sent, og fra tolv-tretten meters skrått hold setter han ballen over Opdal som kommer ut og går ned. Ballen spretter i mål. 

29:35 - Brann: Vi får straffe når Mathias Skaftun Boge feller Ordagic inne i feltet.

30:10 - 1-2, SCORING BRANN: HENRIK KJELSRUD JOHANSEN, STR.: Kjelsrud Johansen setter ballen til venstre. Keeper er etter den, men rekker ikke frem.

31:35 - Brann: Gilli legger inn fra høyre. På motsatt side finner han Løkberg som header fra tolv-tretten meters skrått hold. Et par meter utenfor.

32:55 - Brann: Løkberg med noe som muligens var et skuddforsøk fra utenfor siden av sekstenmeteren. I nettveggen.

36:30 - Brann: Marengo skyter fra like utenfor sekstenmeteren. Til side for lengste stolpe.

40:30 - Brann: Kjelsrud Johansen header fra tolv meter, men Hårvik Tvedt slår til corner.

41:00 - Brann: Christian Eggen Rismark skyter på direkten på en corner, men over fra elleve meters hold.

42:20 - Brann: Gilli med innlegg fra høyre, og både Ordagic og Marengo er nære på å treffe, men ballen går gjennom femmeteren.

45:00 + 0:15 - Brann: Kjelsrud Johansen kriger seg til avslutning fra siden av femmeteren, men Aleksander Orvedal blokkerer til corner. 

45:00 + 0:45 - Brann: Løkberg skyter fra sekstenmeteren, men det blokkeres i møljen i feltet.

45:00 + 0:50: Pause. 2-1 til Brann etter 10-1 til Brann i avslutninger i feltet. Straffen ikke medregnet.

(Fortsetter under bildet)

De røde Arna-Bjørnar-draktene uten reklame på ryggen og med små draktnumre, ga en retro-Brann-følelse.

De røde Arna-Bjørnar-draktene uten reklame på ryggen og med små draktnumre, ga en retro-Brann-følelse. Foto:

- 2. omgang: -

45:00 -> bytte AB: Christian Tram Nygaard inn for Sander Ulveseter.

46:55 - Brann: Kjelsrud Johansen med dribleraid i feltet, men blir til slutt stoppet. Frispark imot seg får han også.

50:25 - bytte Brann: Azar Karadas inn for Ludcinio Marengo

52:35 - Brann: Kjelsrud Johansen avslutter fra fem meters spiss vinkel, men Hårvik Tvedt redder. Så er det Grøgaard som avslutter fra syv-åtte meter, men det blokkeres.

53:45 - Brann: Karadas med innlegg fra høyre. Løkberg header over fra tolv meter.

54:17 - 1-3, SCORING BRANN; HENRIK KJELSRUD JOHANSEN: Hjemmelaget mislykkes med et klareringsforsøk midt på egen halvdel, Kjelsrud Johansen snapper ballen, stormer fremover, kommer seg forbi keeper som møter utenfor sekstenmeteren, og kan sette ballen i tomt mål fra femten meters skrått hold.

56:42 - 1-4, SCORING BRANN; AZAR KARADAS: Ruben Yttergård Jenssen slår en corner fra høyre som Eggen Rismark stusser videre, og på tre meters hold setter Azar inn vårt fjerde.

58:50 - Brann: Løkberg kommer til avslutning fra tolv meter, men keeper redder.

59:50 - Brann: Grøgaard kommer til et innlegg fra venstre dødlinje. Rett utenfor motsatt femmeterhjørne dundrer Gilli til på direkten, men keeper Hårvik Tvedt redder igjen.

62:30 -> bytte Brann: Andreas Mjøs inn for Amer Ordagic

64:15 - Brann: Gilli legger inn fra høyre, Karadas header ned mot Kjelsrud Johansen som bommer på ballen seks meter fra mål. Grøgaard treffer heller ikke, men vinner ballen likevel til slutt og legger inn igjen mot bakerste hvor Karadas header fra utenfor siden av femmeteren. Hårvik Tvedt får såvidt bokset over tverrligger.

65:00 - Brann: Dommer peker på straffemerket, uten at noen egentlig forstår hva som har skjedd. Antagelig har han sett en hands. 

65:30 - gult kort AB; Mathias Skaftun Boge. Mest sannsynlig for protester. 

65:45 - 1-5, SCORING BRANN; ANDREAS MJØS, STR.: Mjøs skyter mot venstre. Keeper er etter den, men når ikke frem. 

68:05 - Brann: Løkberg skyter fra 17 meter. Hårvik Tvedt slår til corner.

72:20 - Brann: Grøgaard legger inn fra fra venstre og Karadas header i tverrligger fra fem meter.

73:00 -> bytte AB: Oscar Bakke Fleten inn for Aleksander Orvedal. 

75:20 - AB: Skaftun Boge kommer til innlegg fra deres høyre side. Det går mot bakerste hvor Mjelde Tysse header ballen utenfor fra fem meters skrått hold. Dette var for øvrig ABs andre avslutning i feltet - Brann hadde hatt atten!

76:20 - Brann: Mjøs kommer til avslutning fra syv-åtte meter, men Rune Gravdal og Oscar Bakke Fleten får forstyrret nok til at det blir corner.

79:15 - Brann: Det kommer innlegg på innlegg nå. Grøgaard skyter på direkten på et høyt innlegg fra Gilli. Skuddet fra like utenfor femmeterhjørnet, reddes av keeper.

79:51 - 1-6, SCORING BRANN; ANDREAS MJØS: Karadas sender igjennom til Mjøs som fra syv-åtte meters skrått hold setter ballen i lengste hjørne.

80:25 -> bytte AB: Kasper Worakit Kronen Murud inn for Joakim Vågenes Skjelbreid. 

81:05 - Brann: Løkberg spiller igjennom til Mjøs som får sjansen fra åtte-ti meters skrått hold, men denne gang kommer keeper ut og blokkerer. 

84:20 - Brann: Corner fra Ruben Yttergård Jenssen fra venstre. Eggen Rismark header fra syv meter, men får frispark mot seg. Uansett tok keeper det. 

85:25 - Brann: Karadas legger inn fra venstre og Løkberg header fra åtte meter. Det går via keeper og i stolpen og så tilbake til keeper Hårvik Tvedt!

90:00: Kampen er over. Brann har vunnet 6-1, og min opptelling viser 23-2 til Brann i angrep med avslutninger i feltet. 24-2 hvis to avslutninger i samme angrep teller som to. Straffesparkene regnes ikke med her.

(Fortsetter under bildet)

Vi kjører 1-6, den strakeste veien... til Ullevål

Vi kjører 1-6, den strakeste veien... til Ullevål Foto:

-

Publikum: Det ble oppgitt å være 2382 tilskuere, men jeg har mine tvil om det reelt kan ha vært mer enn 2000 faktisk til stede. 

-

Kuriosa:

* Brann har nå klart kunststykket å vinne to obligatoriske kamper på rad. Sist Brann vant to obligatoriske kamper på rad, var i 21. og 22. runde i september da vi slo Ranheim 1-0 hjemme og Haugesund 3-1 borte.

* Og vi har altså også to borteseire på rad nå. Sist Brann vant to obligatoriske bortekamper på rad, var i april og mai i fjor da vi gjorde det i hele syv (fire seriekamper og tre cupkamper). 

* Brann har scoret i 17 obligatoriske kamper på rad. Sist vi ikke scoret i en tellende kamp, var da vi tapte 0-2 for VIF i Oslo 26. august. Forrige gang vi scoret i 17 obligatoriske kamper på rad, var fra oktober 2017 til mai 2018 da vi gjorde det i 20 på rad.

* Brann har scoret i åtte obligatoriske bortekamper på rad. Sist vi ikke scoret borte, var i den nevnte kampen mot VIF i fjor. Før det scoret vi i seksten strake obligatoriske bortekamper, slik at vi nå har scoret i 24 av de siste 25 tellende bortekampene.

* Brann har sluppet inn mål i syv strake obligatoriske kamper. Sist vi holdt nullen var da vi slo Odd 1-0 hjemme i fjorårets siste seriekamp. Før det slapp vi inn mål i åtte strake, slik at vi har sluppet inn mål i 15 av de siste 16 obligatoriske kampene.

* På bortebane har vi sluppet inn mål i elleve strake obligatoriske kamper. Sist vi holdt nullen borte, var da vi slo Odd 1-0 i Skien 25. juni. Før det slapp vi inn mål i ytterligere tre, slik at vi nå har baklengsmål i 14 av de siste 15 tellende bortekampene. Forrige gang vi slapp inn mål i elleve strake bortekamper, var fra juli 2014 til april 2015 da vi gjorde det i tretten (syv eliteseriekamper, en kvalikkamp, tre 1.divisjonskamper og to cupkamper). 

* Siste gang Brann røk i 1.runde, var i 2016 da det ble tap på straffer mot Førde. Før det hadde vi ikke tapt i den runden siden 1939, som fremdeles er sist gang vi røk i 1.runde etter ordinært spill (90 eller 120 min.). 

* Siste gang Brann tapte mot et lag fra Hordaland i cupen, var i 2.runde 2010 da det ble 0-1 for Fyllingen. Etter det har vi møtte fylkeskollegaer 18 ganger i NM, og vunnet alle. Målforskjell: 74-11 i favør Brann. 

Arna Bjørnar har slått Osterøy 3-2 borte, spilt 2-2 borte mot Smørås og vunnet 3-0 borte over Fyllingsdalen 2 i årets serie. Det gir dem en foreløpig tredjeplass i 4.divisjon avdeling 1. På veien til 1. ordinære runde hadde de slått ut Vestsiden-Askøy 6-5 borte etter ekstraomganger, og Loddefjord 5-1 hjemme. 

Historisk har Brann spilt åtte cupkamper mot Arna, Bjørnar eller Arna-Bjørnar. Det har gitt oss åtte seire og en total målforskjell på 33-8. Forrige møte var 13. mai 2010 da vi vant 2-0. Det er det eneste tidligere møtet som «Arna-Bjørnar», men vi møtte dem som «Bjørnar» i 1990. Før dette var det fem cupmøter mot «Arna» på 60- og 70-tallet. 

-

KAMPFAKTA:

ARNA-BJØRNAR - BRANN 1-6 (1-2)

1. runde i NM fotball menn. Arna idrettspark, 2382 tilskuere. Dommer: Andre Arnholt, Østsiden Askøy FK. Gult kort: Mathias Boge, Arna-Bjørnar.

Mål: 0-1 Thomas Grøgaard (20:53), 1-1 Martin Tysse (24:11), 1-2 Henrik Kjelsrud Johansen (str. 30:10), 1-3 Kjelsrud Johansen (54:17), 1-4 Azar Karadas (56:42), 1-5 Andreas Mjøs (str. 65:45), 1-6 Mjøs (79:51).

Arna-Bjørnar (4-3-3): Elias Tvedt – Mathias Boge, Rune Gravdal, Aleksander Orvedal (Oscar Bakke Fleten fra 74.), Espen Fedje – Daniel Tangen, Øysten Aksnes, Roben Eriksen – Joakim Skjelbreid (Kasper W K Murud fra 81.), Sander Ulveseter (Christian T Nygaard fra 46.), Martin Tysse.

Brann (4-3-3): Håkon Opdal – Emil Kalsaas (Taijo Teniste fra 4.), Jesper Löfgren, Christian Eggen Rismark, Thomas Grøgaard – Kristoffer Løkberg, Ruben Yttergård Jenssen, Amer Ordagic (Andreas Mjøs fra 63.) – Ludcinio Marengo (Azar Karadas fra 51.), Henrik Kjelsrud Johansen, Gilli Rólantsson.

-

Kampstatistikk:

Avslutninger: 26-3 til Brann (NTB)

Avslutninger på mål: 14-2 til Brann (NTB)

Angrep med avslutninger i feltet: 23-2 til Brann (mine tall). 1. omg.: 10-1. 2. omg.: 13-1. 

-

Andre medier om kampen:

BA

BA Live

BT

Brann.no

Artikkeltags