Ingen forbedring i ferien

Haugesund - Brann 1-1

DEL

Meninger*

Sommeren var kommet

ja i hvert fall for en stund

Sånn cirka for en dag

og turen gikk til Haugesund

Vi valfartet i hopetall

Omtrent halvannet tusen

I håp om at tribunehjelp

var det som gjorde susen

*

Vi slet en stund i første

men til slutt så fikk vi straffe

Og selv om Vito bommet,

skulle dette faktisk klaffe;

han satte inn returen,

og da overtok vi spillet

Haugesund fikk ikke lenger

gjøre som de ville

*

Men hjemmelaget svarte

på et skudd fra lang distanse

Det snek seg opp i hjørnet

inn bak Brann sin siste skanse

Og selv om det ble trøkket litt

skapte vi jo lite

Men Løkbergs bom for åpent mål,

var klassisk, skal du vite

*

uavgjort, det ble det

Sånt gir lite håp i Bergen

Men jenka ble det likevel

bildekket på fergen

For Brann er ennå med

i kamp om edlere metall

Ja kanskje ikke gull,

Men vi kan ennå klare pall

*

-

Brann ser ikke ut til å ha forbedret seg nevneverdig i løpet av "sommerferien", og mot Haugesund så vi at vi fortsatt sliter med å være farlige foran motstanderens mål. Det var like tannløst mot Haugesund, som det var før juni-pausen. Nå har vi ingen mål etter vanlig spill på de to siste seriekampene. Og hvem er toppscorer? Jo, midtstopperen Vito Wormgoor med fire mål. Riktignok er det han som tar straffesparkene våre (han har scoret to mål på straffe og ett på strafferetur), men han har uansett scoret like mange mål som Daouda Bamba og Veton Berisha totalt. Mot Haugesund var det nederlenderens straffespark - unnskyld; retur på straffespark, som reddet oss.

Heller ikke bakover er det som i fjor vår, da vi var Norges beste lag og holdt nullen i kamp etter kamp. Faktisk holdt vi i fjor nullen i ni av de fjorten første seriekampene. Med stort sett de samme fire i forsvarsrekken, har vi nå sluppet inn mål i 19 av de 21 seriekampene vi har spilt fra og med vår forrige kamp i Haugesund. Den var for ni måneder siden. Vi slipper riktignok ikke inn mange mål i kampene, men det kommer ett i omtrent hver kamp. Det er mange nok. Når vi da også sliter med å score, blir resultatene der etter. Da blir det i beste fall en knepen seier. Men i syv av tolv kamper til nå, har det ikke blitt trepoengere på oss. Da blir det ikke gullkamp. Knapt nok medaljekamp, selv om det siste fremdeles ikke er noen umulighet.

I skrivende stund (redigert etter søndagens kamper) er Brann på fjerdeplass. Men da har Brann spilt fra en til fire(!) flere kamper enn de fleste andre. Bare Molde har like mange kamper spilt som oss, og de er allerede syv poeng foran. Odd vil med seier i sine to kamper til gode (Stabæk hjemme og Mjøndalen borte) få hele ti poengs forsprang på oss. Glimt er to poeng foran oss nå, men har to hengekamper (Kr.sund borte og Ranheim hjemme) som kan få avstanden opp i åtte.

Ja selv Stabæk på nest siste, kan gå forbi oss hvis de vinner alle sine fire hengekamper på oss. Det gjør de sannsynligvis ikke, men det forteller hvor håpløst det er å se på tabellen når det er så store avvik i antall spilte kamper. Brann har jo faktisk frem til mandag spilt 50 % flere kamper enn Stabæk!

Det er mer fornuftig å se på poengsnitt for øyeblikket. Og etter søndagens kamper ser tabellen i så fall slik ut:

    Poeng pr kamp

1

Odd

2,20

2

Molde

2,08

3

Bodø/Glimt

2,00

4

Viking

1,70

5

Kristiansund

1,64

6

Vålerengen

1,55

7

Brann

1,50

8

Haugesund

1,45

9

Rosenborg

1,36

10

Ranheim

1,18

11

Lillestrøm

1,09

12

Sarpsborg 08

1,00

13

Mjøndalen

0,91

14

Stabæk

0,88

15

Strømsgodset

0,82

16

Tromsø

0,70

Syvendepass altså, hvis vi ser det på den måten...

Statistikkene mine viser for øvrig en litt urovekkende utvikling: Vi dominerer ikke kampene like mye som før. Ja vi dominerer dem strengt tatt ikke i det hele tatt lenger.  I hvert fall ikke hvis man bruker antall avslutninger for/mot i feltet som målestokk. Det kan selvsagt være fordi vi har hatt litt tøff motstand i det siste (Glimt borte, Rosenborg hjemme og FKH borte), men nedgangen har vært mer dramatisk enn at det kan være hele forklaringen.  (Se statistikkene nesten nederst i innlegget). Det skal bli interessant å se om denne trenden fortsetter også mot 1. divisjonslaget Sogndal på onsdag og hjemme mot Lillestrøm neste helg. Det er to kamper vi både skal vinne og være klart dominerende i.

Siden forrige seriekamp var det gjort én endring: Gilbert Koomson hadde kommet inn for Gilli Rólantsson. Noe som senere skulle vise seg å bare være gjeldende i en omgang.

Haugesund åpnet best og allerede etter to minutter fikk de en kjempemulighet da Ibrahima Wadji kom alene igjennom, men Håkon Opdal var fint ute og stoppet ham.

100 sekunder senere kom Alexander Stølås til heading fra kort hold på en corner, og som Opdal fikk et volleballslag på. Det var med andre ord hanskemannen som holdt oss i live i åpningsminuttene.

Vi fikk ridd av det verste FKH-trøkket etter hvert, men etter knappe 28 minutter skjøt Kristoffer Velde i stolpen. Vi var heldige som ikke lå under etter den første halvtimen, der jeg talte tre avslutninger i feltet til hjemmelaget. Ingen til Brann…

Det var likevel vi som skulle ta ledelsen. Etter 35 minutter ble Branns rogalending, Veton Berisha, felt av  Haugesunds bergenser og tidligere Brann-spiller Fredrik Pallesen Knudsen. Dommer Tom Harald Hagen pekte på straffemerket, til store protester fra hjemmelagets spillere. 

Vito Wormgoor tok straffesparket, FKH-keeper Helge Sandvik reddet det, men nederlenderen var heldig og fikk returen på seg. Fra syv-åtte meter satte han likevel inn ballen til en ikke veldig fortjent ledelse, kampforløpet tatt i betraktning. 

Men da skulle Brann også ta mer over. Drøye to minutter senere herjet Daouda Bamba med Benjamin Tiedemann Hansen ute på venstresiden, men dessverre stod ikke skuddet helt i stil og vår første avslutning i feltet gikk rett på keeper Sandvik. 

Femten sekunder før ordinær tid av første omgang var ute, kom Petter Strand til skudd etter et fint veggspill med Bamba, men det ble nok en gang for rett på Haugesunds sisteskanse. Og halvannet minutt på overtid kom Koomson til skudd fra ganske spiss vinkel, men også det gikk rett på keeper. 

Lagene gikk dermed til pause med 1-0 til oss etter 3-3  i angrep med avslutninger i feltet - straffesparket da ikke medregnet. Alle våre tre skudd i sekstenmeteren hadde kommet etter at vi tok ledelsen i det 37. minutt.

Til andre omgang gjorde Lars Arne Nilsen to bytter overraskende tidlig; Gilli Rólantsson og Kristoffer Barmen kom inn. Thomas Grøgaard og Gilbert Koomson gikk ut.

I starten av andre omgang var hjemmelaget igjen friskest, men det ble etter hvert en stillingskrig av det. Etter 62 minutter var imidlertid gleden over Brann-ledelse over. Da skjøt Sondre Tronstad, som med unntak av et mål i fjor som like gjerne kunne regnes som selvmål, ikke hadde scoret på over tre år. Og selvsagt fikk han drømmetreff fra 25 meter. Akkurat mot oss. Ballen gikk inn i venstre hjørne. Moroen var slutt.

Ved halvspilt andre omgang, og bare fem minutter etter utligningen, holdt Haugesund på å snu til 2-1. Men Wadji klarte utrolig nok å sette ballen utenfor fra åtte meter, alene med Opdal. Her var vi griseheldige!

Men etter hvert skulle vi ta over spillet igjen, og i det 74. minutt fikk Bamba en skuddmulighet fra tretten meter, men det gikk over.

Fire minutter før slutt fikk en offsideplassert Wadji sjansen fra skrått hold, men skuddet fra tolv meter gikk utenfor. 

Og da halvannet minutt gjenstod var Brann uhyre nære å få et seiersmål da Amer Ordagics innlegg gikk «gjennom» Kristoffer Løkberg som var alene to-tre meter fra mål! Ballen gikk nemlig mellom beina på trønderen som ikke klarte å stokke beina!

Dermed endte det 1-1 i en kamp som kunne bikket begge veier eter 7-7 i angrep med avslutninger i feltet. Kort oppsummert var Haugesund klart best i starten. Brann kom mer med etter hvert, men skapte ingenting før straffesparket. Etter det våknet vi. Så var FKH best igjen i starten av andre omgang, mens vi var hakket bedre igjen etter at araberne utlignet. Etter det målet hadde begge lag én kjempesjanse hver: Wadji brente sin store, mens Løkberg ikke engang traff ballen da han stod to-tre meter fra mål. Alt i alt i grunn rettferdig at det ble poengdeling.

(Fortsetter under bildene)

Vel 1300 Brann-tilhengere på bortefeltet.

Vel 1300 Brann-tilhengere på bortefeltet. Foto:

Ett poeng, men på fergen var stemningen som om vi hadde vunnet serien.

Ett poeng, men på fergen var stemningen som om vi hadde vunnet serien. Foto:

Publikum:

Vi var 1300 Brann-supportere i følge FKH. Det er en liten nedgang fra i fjor da vi var nesten 1500, men i år kolliderte det med Bergenfest og store fotballcuper. Dessuten er vi jo ikke like gode i år. Det var bra trøkk lenge, men totalt sett var det ikke helt på nivået med i fjor. Da vant vi jo i det minste! Og uansett kommer det meste til kort mot den stemningen vi skapte i Haugesund i fjor.

Men til tross for en noe skuffende kamp og resultat, så var humøret på topp igjen på fergeturen. Jeg lurer på om de kinesiske turistene ombord trodde dette var normalt på fergeturer i Norge.

(Fortsetter under bildene)

Sommeren var kommet, grillen var satt på.

Sommeren var kommet, grillen var satt på. Foto:

Flambering.

Flambering. Foto:

Folk til høyre.

Folk til høyre. Foto:

Og folk til venstre.

Og folk til venstre. Foto:

-

Hendelsene:

01:55 - FKH: Det slås frem mot Ibrahima Wadji som plutselig er alene igjennom etter at han lurer midtstoppernes forsøk på å sette ham i offside. Håkon Opdal kommer ut, og Wadjis avslutning fra 17 meter går rett på ham. 

03:40 - FKH: Christian Grindheim med en corner mot bakerste hvor han finner Alexander Stølås som header fra fire meters skrått hold. Opdal får klasket ballen vekk.

13:35 - FKH: Grindheim skyter fra nesten ute på siden av sekstenmeteren, men det går utenfor det lengste hjørnet. 

18:05: Stølås ut på båre.

19:35 -> bytte FKH: Kristoffer Velde inn for Alexander Stølås. 

21:05 - Brann: Daouda Bamba får ballen på skuddhold på tolv meter, men han får aldri skutt før hjemmelaget klarerer.

25:05 - Brann: Petter Strand slår inn mot Bamba på bakerste, men keeper Helge Sandvik bokser vekk. 

27:40 - FKH: Thomas Grøgaard klarer ikke å hindre Innbytter Velde i å få dempet og skyte fra sekstenmeteren. Det går i stolpen og ut! 3-0 til FKH i avslutninger i feltet på dette tidspunkt. 

30:05 - Brann: Ruben Yttergård Jenssen skyter fra 27-28 meter. Det går via Fredrik Pallesen Knudsen og et par meter utenfor til corner.

30:45 - Brann: Jenssen med et grusomt svakt innlegg på en corner.

34:25 - Brann: Gilbert Koomson herjer litt på høyresiden. Han legger inn, men Mikkel Desler header vekk. 

35:20 - Brann: Pallesen Knudsen legger Veton Berisha i bakken på venstresiden av feltet. Det er straffe!

36:25 - 0-1, SCORING BRANN; VITO WORMGOOR: Vito tripper i tilløpet, og slår et svakt straffespark mot høyre. Sandvik redder, men ballen går rett ut igjen til Vito som setter ballen over Sandvik fra syv-åtte meters hold - og i mål!

Veldig deilig, men ikke spesielt fortjent etter kampens forløp til da.

38:45 - Brann: Bamba får ballen med seg i duell mot Benjamin Tiedemann Hansen. Sistnevnte blir lurt av en gang til av Bamba, og til slutt skyter ivorianeren fra skrått hold noen meter innenfor sekstenmeterhjørnet. Rett på keeper.

Dette var vårt første angrep med avslutning i feltet. 

39:45 - Brann: Nå er det Koomson som er på hugget og kommer seg inn i feltet, men de hvitkledde får hindret ham i å komme til avslutning. Men han burde uansett skutt før han rotet seg inn i arabergjengen.

42:25 - gult kort, Brann: Taijo Teniste for en holding.

43:30 - Brann: Jenssen forsøker å løfte frem til Strand, men det blir for høyt.

44:45 - Brann: Strand spiller vegg med Bamba og skyter fra tolv meter. Dessverre går skuddet ganske så rett på Sandvik. 

45:00 + 0:15 - FKH: Det slås inn fra FKHs venstreside mot Wadji på syv meters hold, men det går over ham.

45:00 + 1:35 - Brann: Fint spill av Brann og Koomson skyter fra 12-13 meters relativt spiss vinkel. Rett på keeper. 

45:00 + 2:00: Pause. 1-0 til oss i mål. 3-3 i angrep med avslutninger i feltet - ikke inkludert straffesparket. 

- 2. omgang: -

45:00 -> bytte Brann: Gilli Rólantsson inn for Thomas Grøgaard

45:00 -> bytte Brann: Kristoffer Barmen inn for Gilbert Koomson.

45:45 - FKH: Velde med frispark fra deres høyreside. Ballen treffer Pallesen Knudsen hode like utenfor feltet, men det blokkeres umiddelbart. I kaoset som oppstår i feltet, kommer til slutt Wadji til avslutning fra tolv meter, men det blokkeres igjen umiddelbart. 

47:50 - FKH: Grindheim spiller igjennom til Wadji som fra seks meters hold ved dødlinjen forsøker å vippe over Opdal. Det går imidlertid over og utenfor. 

50:50 - gult kort, FKH: Bruno Leite for en stygg takling på Amer Ordagic like utenfor feltet. 

52:00 - Brann: Strand tar frisparket fra tyve meter. Det går via muren og til corner.

61:55 - 1-1, SCORING FKH; SONDRE TRONSTAD: Torbjørn Kallevåg gir på tvers over til Tronstad som er helt alene 27-28 meter fra mål. Tronstad går et par skritt frem og skyter fra 25 meters noe skrått hold. Ballen går inn oppe i venstre hjørne. Typisk at han skulle få drømmetreff akkurat mot oss…

65:20 - Brann: Jenssen slår en corner fra høyre mot bakerste. Der header Bismar Acosta fra hjørnet av femmeteren, men utenfor nærmeste stolpe. 

66:20 -> bytte FKH: Joakim Våge Nilsen inn for Bruno Leite.

66:50 - FKH: Utrolig at ikke hjemmelaget tar ledelsen! Kallevåg gir til Wadji som er fullstendig umarkert, så lurer sistnevnte Acosta på ræv, og alene med Opdal skyter han utrolig nok utenfor fra åtte meters noe skrått hold.

70:00 - Brann: Gilli forsøker å skyte fra over 30 meter, men det blokkeres umiddelbart av Velde.

73:30 - Brann: Bamba tar ned en høy ball og skyter fra tretten meters skrått hold. En meter over.

74:50 - FKH: Våge Nilsen med et høyt frispark som slås inn i feltet, men Opdal bokser vekk.

76:40 - Brann: Strand trekker innover og skyter fra skrått hold noen meter utenfor feltet. Det går ut nøyaktig fem og en halv meter utenfor høyre stolpe.

77:15 -> bytte FKH: Martin Samuelsen inn for Christian Grindheim. 

78:20 -> bytte Brann: Kristoffer Løkberg inn for Ruben Yttergård Jenssen.

78:40 - Brann: Strand med frispark fra bortimot 25 meters skrått hold. Det går like over.

79:15 - FKH: Fare på ferde når Velde kommer til innlegg fra dødlinjen, men Løkberg får ordnet opp rett foran Velde.

79:25 - gult kort, FKH: Martin Samuelsen for en takling på Teniste.

81:05 - FKH: Thore Pedersen får en lang ball ute på deres venstreside og legger på tvers inn i feltet, men heldigvis uten å treffe noen hvitkledde. 

81:35 - Brann: Teniste forsøker å skyte fra ti-tolv meters ganske spiss vinkel, men det blokkeres av Tronstad. Etter hvert kommer Barmen til skudd fra 21 meter, men det blokkeres igjen.

82:55 - Brann: Bamba på dødlinjen finner Barmen ute i feltet, og bergenseren skyter fra femten meters noe skrått hold. Sandvik redder greit.

84:15 - FKH: Tronstad skyter fra over tyve meters skrått hold, men langt utenfor.

85:00 - Brann: Gilli skyter fra skrått hold like utenfor feltet. Det går like utenfor lengste stolpe.

85:45 - FKH: Wadji er plutselig fri igjen og skyter fra tolv meters skrått hold, men utenfor nærmeste stolpe. Offside var han også, selv om ikke linjedommeren fikk med seg det.

88:30 - Brann: Utrolig nære et seiersmål! Ordagic legger inn fra venstre dødlinje og innlegget går «gjennom» Løkberg som er to-tre meter fra mål! Strand legger inn igjen fra motsatt, men Tiedemann Hansen klarerer til corner.

(Fortsetter under bildet)

At dette ikke ble mål...

At dette ikke ble mål... Foto:

90:00 + 0:55 - Brann: Litt flipperspill inne i feltet til FKH etter et innlegg, men vi kommer ikke til avslutning nå heller.

90:00 + 1:55 - Brann: Innlegg fra Strand mot Bamba, men ivorianeren når ikke skikkelig opp. Til slutt skyter Ordagic fra 22 meter, men det går i kast!

90:00 + 3:00: Kampen er over. 1-1 etter 7-7 i angrep med avslutninger i feltet.

(Fortsetter under bildene)

Enda mer folk til venstre.

Enda mer folk til venstre. Foto:

Det ble bare ett poeng.

Det ble bare ett poeng. Foto:

Kuriosa:

* Nok en gang unngikk vi å tape to kamper på rad. Sist Brann fikk to serietap på rad, var i 23.-26. runde i september og oktober 2017, da vi tapte fire på rad. Etter det har vi nå spilt 46 seriekamper (og 52 obligatoriske kamper) uten å tape to på rad.

* Før lørdag hadde Brann vunnet tre bortekamper på rad i serien, og fem bortekamper på rad i obligatorisk kamper. Forrige gang vi ikke vant borte, var da vi tapte 1-2 mot Viking 13. april. Vi har nå fire bortekamper i serien på rad uten tap (3-1-0), og seks obligatoriske bortekamper på rad uten tap (5-1-0). 

* Vi unngikk nok en gang å gå målløse av banen i to kamper på rad. Siste gang vi gikk målløse av banen i to seriekamper på rad, var i 24.-26. runde i september og oktober 2017, da vi ikke klarte å score i tre seriekamper på rad. Etter det har vi spilt 46 seriekamper (og 52 obligatoriske kamper) uten å gå målløse av banen i to på rad. 

* Brann har scoret i ti bortekamper på rad i serien, og tolv strake hvis vi tar med cupen. Sist vi ikke scoret borte, var da vi tapte 0-2 for VIF 26. august. Før det scoret vi i ytterligere tolv bortekamper på rad i serien - og seksten inkludert cupen, slik at vi nå har scoret i 22 av de siste 23 bortekampene i serien og 28 av de siste 29 obligatoriske bortekampene.

* Brann har sluppet inn mål i fire seriekamper på rad. Sist vi holdt nullen var da vi slo Stabæk 1-0 borte 12. mai. 

* Brann har sluppet inn mål i tolv av de siste tretten bortekampene i serien. Eneste unntak i denne perioden er 1-0-seieren over Stabæk 12. mai. 

* Brann har nå 18 poeng. Det er det minste vi har hatt etter tolv kamper siden vi hadde åtte i 2014. I fjor hadde vi 30, mens vi i sølvsesongen 2016 hadde 20.

* Brann har ti bortepoeng. I fjor hadde vi 14 etter seks bortekamper.

* Brann har scoret 15 mål. Det er det minste vi har hatt etter tolv kamper siden vi hadde ti i 2016. I fjor hadde vi 20.

* Brann har scoret ni bortemål. Det er det meste vi har hatt etter seks bortekamper siden vi hadde det samme i 2011. I fjor hadde vi åtte. 

* Brann har sluppet inn 14 mål. Det er det meste vi har hatt etter tolv kamper siden vi hadde 26 i 2014. I fjor hadde vi kun fem.

* Brann har sluppet inn åtte mål borte. Det er det meste siden vi hadde det samme i 2016. I fjor hadde vi kun tre.

* Brann har +1 i målforskjell. Det er det dårligste vi har hatt etter tolv kamper siden vi hadde +0 i sølvsesongen 2016. I fjor hadde vi +15. 

* Brann har +1 i målforskjell borte. Det er det samme som etter seks bortekamper i 2017. I fjor hadde vi +5. 

-

Brann innbyrdes mot Haugesund i serien:

Sted: K S U T Mål Bak
Bergen 11 6 3 2 17 13
Haugesund 12 6 3 3 26 21
Totalt 23 12 6 5 43 34

* Brann har fem strake seriekamper mot FKH uten tap (3-2-0). Forrige tap mot dem kom 27. august 2016 da vi tapte 2-3 i Haugesund. 

*  Brann har tre strake seriekamper i Haugesund uten tap (2-1-0). Forrige serietap i Haugesund kom 27. august 2016 da vi tapte 2-3. 

* Brann har scoret i de ni siste seriekampene mot FKH. Sist vi ikke scoret mot dem, var da vi tapte 0-1 på Stadion 4. oktober 2013.

* Brann har scoret i samtlige tolv seriekamper mot FKH i Haugesund. 

* Brann har sluppet inn mål i de seks siste seriekampene mot FKH. Sist vi holdt nullen mot dem, var 29. mai 2016 da vi vant 1-0 på Stadion.

* Brann har sluppet inn mål i de elleve siste bortekampene i serien mot FKH. Den eneste gangen vi har holdt nullen mot dem der nede i serien, var altså i den første kampen; da vi vant 1-0 15. juni 1997. 

Stats 19

Stats 19

KAMPFAKTA:

Haugesund – Brann 1-1 (0-1)

Haugesund Stadion. Eliteserien fotball, menn. 7001 tilskuere. Dommer: Tom Harald Hagen, Grue. Gult kort: Bruno Leite (51.), Martin Samuelsen (80.), Haugesund. Taijo Teniste (43.), Brann.

Mål: 0-1 Vito Wormgoor (36:25), 1-1 Sondre Tronstad (61:55).

Haugesund (4-4-1-1): Helge Sandvik – Mikkel Desler, Fredrik Pallesen Knudsen, Benjamin Tiedemann Hansen, Alexander Stølås (Kristoffer Velde fra 20.) – Torbjørn Kallevåg, Bruno Leite (Joakim Våge Nilsen fra 67.), Thore Pedersen, Sondre Tronstad – Christian Grindheim (Martin Samuelsen fra 78.) – Ibrahima Wadji

Brann (4-3-3): Håkon Opdal – Taijo Teniste, Vito Wormgoor, Bismar Acosta, Thomas Grøgaard (Gilli Rólantsson fra 46.) – Amer Ordagic, Ruben Yttergård Jenssen (Kristoffer Løkberg fra 79.), Petter Strand – Gilbert Koomson (Kristoffer Barmen fra 46.), Daouda Bamba, Veton Berisha.

Stats 19

Stats 19

Kampstatistikk:

Sjanser: 6-4 til FKH (VG Live)

Ballbesittelse: 57 % til Brann (NTB), 54 % til Brann (VG Live)

Avslutninger: 14-10 til Brann (NTB), 10-8 til Brann (VG Live)

Avslutninger på mål: 6-3 til Brann (NTB), 5-2 til Brann (VG Live)

Stats 19

Stats 19

Andre medier om kampen:

BA

BA Live

BT

VG

VG Live

Dagbladet

TV2

NRK

Brann.no

Artikkeltags