Knepen seier i «Bortecupen»

Sogndal - Brann 1-2

DEL

MeningerHeller ikke mot 1.divisjonslaget Sogndal skulle Brann overbevise i Branns Bortebanecup - også kalt Norgesmesterskapet i fotball. De siste elleve årene har Brann hatt det med å ryke ut av Norgesmesterskapet på pinlige vis. Enten med braktap som 0-8 for Molde (2008), 1-5 for Odd (2009) og 1-4 for Lillestrøm (2018). 

Eller mot lag fra lavere divisjoner. Det skulle være nok å nevne 3.divisjonslaget Fyllingen (2010), 1.divisjonslaget Hødd (2012), 1.divisjonslaget Mjøndalen (2013), 2.divisjonslaget Førde (2016) - og 1.divisjonslaget Mjøndalen en gang til (2017). Selv ikke da vi nådde cupfinalen i 2011, klarte vi å unngå en flau smak i munnen. Vi tapte jo ikke akkurat med stil mot Aalesund. Det eneste unntaket, var da vi som 1.divisjonslag holdt Sarpsborg 08 til straffekonk. Og kanskje også da vi «bare» tapte 1-3 mot topplaget Odd den høsten vi rykket ned.

Og også på Fosshaugane så det en stund ut til å gå mot nok en ydmykende cup-exit. Første del av kampen var en jevn og hendelsesfattig affære, men Veton Berisha kom til to avslutninger fra spiss vinkel.

Så tok Sogndal ledelsen på straffespark, etter at Eirik Holmen Johansen sendte Sigurd Haugen i bakken. Hagen tok selv straffesparket som ga sogningene ledermålet.

De hvite og svarte dominerte etter det, og fruktbøndene var bare en tabbe-offside fra å øke til 2-0. Det så ut til at vi var tilbake igjen til den tiden der vi alltid ble tatt på sengen og tapte i saftbygden. «Nilsen må gå!» ble ropt av noen. Det så virkelig ikke bra ut.

Men så, kort tid etter enda en Sogndal-sjanse, fikk vi et heldig selvmål av Stefan Antonijevic  på et innlegg fra Petter Strand, og da endret ting seg. Og når da Amer Ordagic 93 sekunder senere - og drøye tre minutter før pause - kunne gi oss ledelsen etter et flott Brann-angrep, endret kampen karakter. Lagene gikk til pause med 2-1 til oss. Hvem hadde trodd det da vi så verst ut og lå under bare kort tid tidligere?

Andre omgang startet rolig, men etter hvert skulle vi få flere og flere muligheter til å punktere kampen, men som kjent er ikke det noe Brann driver med. Både Christian Eggen Rismark, Veton Berisha, Petter Strand, Daouda Bamba og ikke minst Christoffer Løkberg hadde sine sjanser. Ja, for i andre kamp på rad misset Kristoffer Løkberg en gigantisk mulighet i sluttminuttene. Denne gang egentlig som litt småskadet. For på slutten spilte han kun fordi alle byttene var benyttet. 

Nei, avgjøre kampen med en tomåls ledelse på slutten, kunne vi jo ikke. Det skulle tatt seg ut!

Men mer enn fem minutter på overtid kunne vi endelig juble for en totalt sett fortjent 2-1- seier og avansement til fjerde runde. 

Dermed har vi fremdeles ikke tapt en cupkamp mot Sogndal, som jo har slått oss mange ganger i serien. Og på Fosshagadn, der vi tidligere alltid tapte, har vi nå fulgt opp seks strake tap med å ikke ha tapt noen av de fire siste der.

Trekning i "Bortecupen" - og "European Second Leg Away League"

I neste runde har vi fått Ranheim. På bortebane selvsagt. Noe annet skulle tatt seg ut. Som regel er det bare i 4. runde, kvarten og semien eliteserielagene kan få hjemmekamp. Men på 2000-tallet har Brann nå fått bortekamp for 18. gang av 27 mulige i disse rundene, og for tredje gang på rad. Altså har vi bare hatt ni hjemmekamper - forrige gang i 2015. Til sammenligning har Rosenborg fått hjemmekamp 22 ganger og bortekamp tolv i dette årtusenets nevnte cuprunder. Og f.o.m. 2013 har de hvitkledde trønderne nå fått hjemmekamp i 13 av 15 kamper i de siste tre rundene før finalen. Og nå i fem på rad i de aktuelle rundene.

Men "Bortebanecupen" er ikke den eneste som har blitt trukket de siste dagene.Det har også vært tatt ut kuler fra glassboller og sølvservise i europacupen: I første kvalikrunden fikk vi Shamrock Rovers fra Irland. Norsk liga skal holde en høyere standard enn den irske, og jeg tror Brann i utgangspunktet skal være et bedre lag enn Shamrock. Det betyr imidlertid ikke at dette blir lett, eller at vi ikke kan ryke for dem. Det kan vi så absolutt. Spesielt nå som vi sliter med å finne formen. Men vi bør klare å komme oss gjennom den runden.

I den andre kvalikrunden vil vi eventuelt få vinneren av litauiske Kauno Zalgiris og kypriotiske Apollon Limassol. Kauno Zalgiris (fra Kaunas) må ikke forveksles med det Zalgiris (fra Vilnius) som Brann slo ut i 1998. Det er en annen klubb, og også de deltar i årets Europaliga. Går litauerne videre, er nok Brann favoritt mot dem. Går kypriotene videre - og det gjør de sannsynligvis, er vi neppe det. Kypriotiske lag har gjort det relativt bra i Europa i nyere tid, og ligaen deres har høyere koeffisient enn vår. Et eventuelt dobbeltoppgjør mot dem, blir tøft. Men på ingen måte umulig. 

Men det er en positiv ting ved å muligens møte Apollon: Det er at de har så høy koeffisient (12,000) at de også blir seedet til trekningen av en eventuell tredje kvalikrunde. Den trekningen foregår før våre eventuelle kamper mot dem i 2.kval.runde, og seedingen tar utgangspunkt i at det er det høyest seedete laget som går videre fra kampene i 2.kval.runde. Altså tas det utgangspunkt i at Apollon slår Brann. Dermed vil Brann overta det vi kan kalle «Apollon sin motstander» i 3.kval.runde, hvis vi slår ut kypriotene i runden før. Og den motstanderen vil altså være useedet, selv om vi selv i utgangspunktet ville vært useedet også i den runden. Det betyr i så fall at vi i verste fall møter lag av typen Hajduk Split, Austria Wien, Trabzonspor og Brøndby, i stedet for å i verste fall møte lag som Roma, Eintracht Frankfurt, Feyenoord og Wolverhampton. Men vi får ikke den muligheten hvis vi i stedet møter Kauno Zalgiris (1,350 i koeffisient). Da får vi seedet motstand uansett i 3.kval.runde Og vi hadde heller ikke fått den muligheten mot hvilken som helst av de seedete klubbene vi ikke trakk i 2.kval.runde. Mange av disse vil nemlig bli useedet i runden etter.

Imidlertid er det også en fjerde kvalikrunde (såkalt «play-off») vi må gjennom før det blir gruppespill.

Men apropos hjemmebanefordel i den norske cupen: I europacupene regnes det som en fordel å avslutte dobbeltoppgjørene hjemme. Etter trekningen av de to første kvalikrundene i år, kan vi nå konstatere følgende:

Brann har nå fått hjemmekamp sist i kun ett av de siste ni dobbeltoppgjørene i Europa.

Rosenborg? De har fått hjemmekamp sist i 14 av de siste 17 dobbeltoppgjørene i Europa.

Både Branns og Rosenborgs tall er altså inkludert de nylig gjennomførte trekningene.

Imidlertid skal det sies at det som supporter ofte er en reisemessig fordel å få bortekamp sist.

Rimet:

*

Cupen med Brann,

det er ofte fadese.

Det ender som regel 

med svingslag i fjeset

Mot lag i fra tre

amatørdivisjoner

og ellers med stortap

av sprø dimensjoner

*

Fyllingen, Mjøndalen,

semi mot Hødd

Molde 0-8 

og mye sånt kødd

Førde og Mjøndalen

enda en gang

1-5 mot Odd,

joda listen er lang

*

Og listen så ut til

å øke med ett

For lenge var saftkokerne

best, rett og slett

Og scoret på straffe

og kunne fått fler

De ledet med ett

men det kunne blitt mer

*

Men ble det selvmål

Petter sitt skudd

Og scoret Amer

og kampen var snudd

nitti sekunder,

ja her gikk det fort

måtte vi unngå

å rote det bort

*

I andre så hadde vi

sjanser til flere

Men kampene klarer

vi sjelden punktere

Og Løkberg sin sjanse…

han bommet igjen!

Med tap ville alle

hatt traumer om den

*

Men heldigvis holdt det

der ingen kan tru

at noen i verden

kan tenkes å bu

gjenstår kun tre,

vi bestiller i kveld!

Finale i Oslo,

med fly og hotell.

*

-

(Fortsetter under bildene)

Så var vi HER igjen. Kan bli en stund til neste gang.

Så var vi HER igjen. Kan bli en stund til neste gang. Foto:

"Rottebyen Bergen" er slagordet.

"Rottebyen Bergen" er slagordet. Foto:

Vi var anslagsvis 150-200 Brann-supportere.

Vi var anslagsvis 150-200 Brann-supportere. Foto:

Hendelsene:

Siden lørdagens kamp mot Haugesund, hadde Håkon Opdal, Taijo Teniste, Daouda Bamba og Gilbert Koomson mistet plassen i startelleveren (og sistnevnte var kontroversielt nok ikke engang med til Sogndal), mens Eirik Holmen Johansen, Christian Eggen Rismark, Kristoffer Barmen og overraskende nok; Azar Karadas, kommet inn. Azar spilte sin første tellende kamp fra start siden 1-4-fadesen mot Lillestrøm i fjorårets cup. Dessuten hadde Lars Arne Nilsen byttet over til 3-5-2-formasjonen vi også brukte i Kristiansund-kampen.

07:40 - Brann: Petter Strand med et frispark midt på Sogndals halvdel, men det går over alt og alle og ut over dødlinjen.

10:20 - SIL: Sixten Jensen med et innlegg fra deres høyreside, men det går over alle i feltet.

11:40 - Brann: Ruben Yttergård Jenssen finner Veton Berisha, som går på løp mot venstre kant. Rogalendingen skyter fra siden av femmeteren, men Mathias Dyngeland redder til corner.

18:20 - Brann: En feilvendt Azar Karadas i feltet, får ballen fra Berisha. Eidaren kommer aldri til avslutning. Han forsøker å nå Kristoffer Barmen, men mislykkes med det.

19:10 - Brann: Bersiha kommer til innlegg fra venstre dødlinje og forsøker å finne Petter Strand som er nesten ute ved sekstenmeterstreken, men klarer det ikke.

20:05 - Brann: Strand slår fremover mot Berisha på høyresiden, og sisnevnte skyter fra veldig spiss vinkel på siden av femmeteren. Det går i stolpen og ut.

21:05 - SIL: Tomas Totland slår frem til Sigurd Haugen som forsøker å legge inn fra dødlinjen, men ballen går i nettveggen.

24:40 - Brann: Berisha får ballen åtte-ti meter fra mål, men avblåses for offside.

25:25 - SIL: Det slås langt frem mot Sigurd Haugen og Eirik Holmen Johansen kommer ut for å bokse. Men han sender Haugen i bakken, og når ikke Sogndal utnytter fordelen dommeren gir dem, så dømmes det straffe.

25:30 - gult kort, Brann: Eirik Holmen Johansen for forseelsen som ga straffe. 

26:59 - 1-0, SCORING SOGNDAL; SIGURD HAUGEN, STR.: Haugen sender straffesparket lavt mot høyre, mens Holmen Johansen går motsatt vei. 1-0 til sogndølene.

28:50 - SIL: Martin Ramsland header lavt og utenfor fra 12-13 meters skrått hold, etter et innlegg fra deres venstreside.

30:50 - Brann: Thomas Grøgaard legger inn fra venstre når han får ballen fra Berisha, men det klareres.

32:30 - SIL: Det slås frem mot Ramsland, men Holmen Johansen er ute og tar ballen foran ham.

32:50 - Brann: Ruben Yttergård Jenssen slår over til Berisha på motsatt. Berisha tar ned ballen og kommer seg inn i feltet, men avslutningen fra ti-tolv meters skrått hold blokkeres umiddelbart.

33:30 - Brann: Dyngeland bokser vekk enn corner fra Strand.

33:50 - SIL: Hjemmelaget kontrer ved Ole Amund Sveen, og får en enorm mulighet til å øke til 2-0 når Jensen kommer inn i feltet helt alene. Men i stedet for å avslutte selv fra 

sekstenmeteren, sentrer han til offsideplasserte Haugen som setter ballen i mål til ingen nytte. Utrolig tabbe av Jensen som burde sett at det ville være offside, og i stedet avsluttet alene med Holmen Johansen!

35:45 - Brann: Barmen med et lavt innlegg fra venstre, men Sogndal klarerer.

38:30 - SIL: Jensen legger ut til Sveen på venstresiden av feltet, og sistnevnte skyter en markkryper fra skrått hold rett innenfor sekstenmeteren. Holmen Johansen redder, men gir retur. Den setter Sigurd Haugen i nettveggen fra tre meters død vinkel.

40:14 - 1-1, SCORING, BRANN; SELVMÅL: Berisha får ballen ute på venstresiden. Han gir til Barmen som er like utenfor sekstenmeteren. Bergenseren gir så til Amer Ordagic som finner Strand ute på høyrekanten. Sistnevnte legger lavt inn fra høyre, og fra tre meters hold sleiver Stefan Antonijevic inn i eget mål.

41:47 - 1-2, SCORING BRANN; AMER ORDAGIC: Et pent Brann-angrep gir oss ledelse 93 sekunder etter utligningen. Yttergård Jenssen slår mot bakerste hvor Azar header inn foran mål. Ballen spretter til motsatt side av femmeteren hvor Barmen legger ut til Ordagic. Bosnieren setter ballen enkelt i mål fra syv meters hold.

43:30 - Brann: Berisha legger inn fra høyre, men Dyngeland tar det.

45:00: Pause. 2-1 til Brann etter 4-2 til Brann i angrep med avslutninger i feltet.

- 2. omgang: -

46:05 - gult kort, Brann; Thomas Grøgaard for å legge Ulrik Fredriksen i bakken helt nede ved dødlinjen.

48:15 - gult kort, SIL; Sigurd Haugen for å stoppe Grøgaard på ulovlig vis på midtbanen.

53:25 - SIL: Schulze slår motsatt over til Sigurd Haugen som kommer temmelig alene på venstresiden i feltet, men Strand ordner opp til corner.

55:35 -> bytte Brann: Daouda Bamba inn for Azar Karadas.

57:35 - SIL: Martin Roseth slår inn i feltet og Sveen header over fra tolv meters skrått hold.

59:10 - Brann: Nyinnbyttede Bamba demper ballen på tolv meters skrått hold etter en svak Roseth-klarering, men hjemmelaget får ryddet opp før han rekker å få kontroll på ballen.

59:45 - Brann: Strand med en høy corner fra venstre og Christian Eggen Rismark vinner på hodet på seks meters hold, men det går via en Sogndal-spiller og til corner.

60:20 - Brann: Ordagic skyter på direkten fra 23 meter i returrommet etter en corner, men skyter rett i Sveen som blir liggende.

65:20 - Brann: Berisha kommer veldig alene på høyresiden, men bruker for lang tid når han skjærer inn i feltet og skal forsøke å lure av både Per-Magnus Steiring og Ulrik Fredriksen. Sogndal får ryddet opp.

66:30 -> bytte Brann: Gilli Rólantsson inn for Kristoffer Barmen.

67:55 - Brann: Strand forsøker et skudd fra over 25 meters skrått hold. Det blokkeres. Så blir det etter hvert slått inn i feltet hvor Berisha stuper frem på ti meters hold, men det går like over.

68:30 -> bytte SIL: Steffen Ernemann inn for Sixten Jensen.

68:55 - SIL: Sogndals Haugen kommer til innlegg fra dødlinjen, men Vito Wormgoor klarerer.

70:35 - Brann: Berisha sender frem til Gilli som legger lavt inn fra høyre, men ballen går tvers gjennom femmeteren.

71:25 - SIL: Roseth slår langt frem mot Ramsland som kommer inn i feltet, men da kommer Vito susende med en takling.

72:55 -> bytte SIL: Ulrik Flo inn for Ole Amund Sveen.

74:05 - SIL: Tomas Totland slår langt frem mot Flo, men innlegget går over ham.

75:35 - Brann: Berisha får tilsynelatende en god sjanse, men avvinkes for offside.

78:50 - Brann: Strand gir frem til Bamba som runder Dyngeland, men kommer veldig skrått på målet. Dyngeland kommer seg imidlertid opp igjen og Bamba gir ut til Yttergård Jenssen som bommer på ballen på tretten meters skrått hold.

80:25 - SIL: Haugen skyter fra ute på siden av sekstenmeteren, men Holmen Johansen redder 

det lave skuddet.

81:15 - Brann: Berisha forsøker å nå Bamba med et innlegg fra venstre dødlinje, men Sogndal klarerer til corner.

82:00 -> bytte Brann: Kristoffer Løkberg inn for Ruben Yttergård Jenssen.

82:25 - Brann: Vito kommer til innlegg fra høyre og Rismark header hardt fra åtte meter. Dyngeland slår til med en kjemperedning som slår ballen i tverrliggeren. Veldig nære 3-1!

82:50 - Brann: Dyngeland må bokse vekk enn corner fra Strand.

83:20 - Brann: Gilli legger inn fra høyre og Bamba kommer seg etter hvert til skudd fra åtte meters ganske spiss vinkel. Men over.

85:15 - SIL: Rismark header vekk et småskummelt innlegg fra Roseth.

87:20 - Brann: Det slås langt frem mot Bamba, men Dyngeland er utenfor feltet og avverger.

88:05 - Brann: Strand lurer av Totland, kommer seg forbi ham og til skudd fra 12-13 meters skrått hold, men det går via Dyngeland og i nettveggen til corner.

88:40 - Brann: Dyngeland bokser vekk og Berisha header inn igjen til Løkberg som avvinkes for offside.

89:30 - SIL: Flo setter ballen i mål fra femmeterhjørnet, men det er allerede vinket for offside.

90:00 + 1:20 - SIL: Roseth slår inn mot Flo som er rett utenfor femmeteren, men for høyt.

90:00 + 2:10 - Brann: Berisha slår lavt inn fra venstre og fra femmeteren skyter Løkberg på keeper. Utrolig sjanse!

90:00 + 2:35 - Brann: Strand snapper ballen tredve meter fra mål og stormer inn på venstresiden av feltet. Så skyter han fra 12-13 meters skrått hold, men like utenfor nærmeste stolpe.

90:00 + 3:55 - Brann: Løkberg skjærer inn i feltet, men får en litt for spiss vinkel. Han har Bamba med seg på blank kasse seks meter fra mål, men fra rett utenfor siden av femmeteren setter han ballen rett i en Sogndal-spiller.

90:00 + 5:15: Slutt. Vi vinner 2-1 etter 12-4 til oss i angrep med avslutninger i feltet.

-

(Fortsetter under bildet)

Vi har vunnet og spillerne venter på å få vite hvem vi skal møte på bortebane i neste runde.

Vi har vunnet og spillerne venter på å få vite hvem vi skal møte på bortebane i neste runde. Foto:

Publikum:

Vi var ca 150-200 Brann-supportere på plass. Helt grei stemning ut fra antallet.

Kuriosa:

* På bortebane har Brann syv strake obligatoriske kamper uten tap (6-1-0). Sist vi tapte på bortebane i serie eller cup, var da Viking slo oss 2-1 13. april. Forrige gang vi fikk syv strake obligatoriske bortekamper uten tap, var i april og mai i fjor da vi hadde ti (8-2-0). 

* Brann har scoret i tretten strake obligatoriske kamper. Sist vi ikke scoret i en tellende bortekamp, var da vi tapte 0-2 for VIF 26. august. Før den scoret vi i ytterligere 16 bortekamper, slik at vi nå har scoret i 29 av de siste 30 bortekampene i serie og cup. 

-

Brann innbyrdes mot Sogndal i cupen:

Brann har syv cupkamper mot Sogndal. Det har gitt seks seire og en uavgjort som endte med straffeseier. Brann har også scoret i alle historiens syv cupkamper mot Sogndal. 

Tar man med serien, har Brann nå seks strake obligatoriske kamper mot Sogndal uten tap (4-2-0), og forrige tap mot dem var det berømte 0-4-tapet på Stadion i 2015. På bortebane har ikke Brann tapt noen av de fire siste serie- eller cupkampene mot Sogndal (2-2-0). Nå har vi også to borteseire på rad der oppe.

-

KAMPFAKTA:

Sogndal - Brann 1-2 (1-2)

NM fotball menn. 3. runde.

Fosshaugane Campus. 2564 tilskuere.

Dommer: Espen Eikås, Bækkelaget.

Gult kort: Sigurd Haugen, Sogndal. Eirik Holmen Johansen og Thomas Grøgaard, Brann.

Mål: 1-0: Sigurd Haugen, str. (26:59), 1-1: selvmål Stefan Antonijevic (selvmål, 40:14), 1-2: Amer Ordagic (41:47).

Sogndal (4-4-2): Mathias Dyngeland – Tomas Totland, Stefan Antonijevic, Per-Magnus Steiring, Martin Ove Roseth – Sixten Jensen (Steffen Ernemann fra 69.), Ulrik Fredriksen, Eirik Schulze, Ole Amund Sveen (Ulrik Flo fra 73.) – Sigurd Haugen, Martin Ramsland (Alioune Ndour fra 84.).

Brann (3-5-2): Eirik Holmen Johansen – Bismar Acosta, Vito Wormgoor, Christian Eggen Rismark – Petter Strand, Amer Ordagic, Ruben Yttergård Jenssen (Kristoffer Løkberg fra 82.), Kristoffer Barmen (Gilli Rólantsson fra 67.), Thomas Grøgaard – Veton Berisha, Azar Karadas (Daouda Bamba fra 56.).

-

Kampstatistikk:

Avslutninger: 8-8 (i følge NTB) (Stiller meg strengt tatt litt undrende til at vi bare hadde 8 avslutninger, når jeg talte 12 bare i feltet...)

Avslutninger på mål: 5-4 til Brann (NTB)

Angrep med avslutninger i feltet: 12-4 til Brann (mine tall). 1. omg.: 4-2 til Brann. 2. omg.: 8-2 til Brann.

-

Spillerstatistikk, NM:

Tallene for hver kamp indikerer minutter spilt.

AB = mot Arna Bjørnar

Åsa = mot Åsane

Sog = mot Sogndal

Tot = minutter totalt

Ka = kamper spilt

St = Kamper startet

Må = Antall mål

Gul = Antall gule kort

  AB Åsa Sog   Tot Ka St Gul
Acos  

49

90

 

139

2

1

   
Bamba    

35

 

35

1

     
Barm  

11

66

 

77

2

1

   
Beris  

45

90

 

135

2

1

   
Grøg

90

90

90

 

270

3

3

1

1

Ho.Joh  

90

90

 

180

2

2

 

1

Kals

2

     

2

1

1

   
Kara

40

 

55

 

95

2

1

1

 
Kj.Joh

90

90

   

180

2

2

3

 
Koom  

90

   

90

1

1

   
Löfg

90

90

   

180

2

2

   
Løkb

90

90

9

 

189

3

2

   
Mare

50

45

   

95

2

2

   
Mjøs

28

     

28

1

 

2

 
Opdal

90

     

90

1

1

   
Orda

62

 

90

 

152

2

2

1

 
Rism

90

41

90

 

221

3

3

   
Róla

90

90

24

 

204

3

2

 

1

Stra  

79

90

 

169

2

2

1

 
Teni

88

     

88

1

     
Worm    

90

 

90

1

1

   
Ytt.Jen.

90

90

81

 

261

3

3

   

-

Andre medier om kampen:

BA

BA Live

BT

Dagbladet

NRK

Brann.no

Artikkeltags