Kynisk og effektivt

Artikkelen er over 1 år gammel

Bodø/Glimt - Brann 1-2

DEL

MeningerTre seire på rad. Ja ikke bare det; også tre borteseire på rad nå. Spesielt det siste skjer ikke for ofte.

«Never change a winning team», heter det på gebrokkent engelsk hovedfag. I de tre seirene mot Stabæk på Nadderud, mot Sarpsborg på Stadion og mot Bodø/Glimt nord for Polarsirkelen et sted, så har vi stilt med nøyaktig samme lag. Det etter å ha gjort til dels vesentlige endringer fra kamp til kamp tidligere i sesongen.

Og det har jevnt og trutt blitt mer kontinuitet i startelleveren i det siste:

  • Elleve spillere har startet alle de tre siste.
  • Ni spillere har startet alle de fem siste
  • Åtte spillere har startet alle de seks siste
  • Syv spillere har startet alle de syv siste

At vi har begynt å vinne kamper, handler imidlertid ikke bare om å sette en førsteellever eller å finne de riktige spillerne i de riktige posisjonene . Vi har nemlig begynt å få marginene med oss i de avgjørende situasjonene, og mot Glimt viste vi offensiv effektivitet. Mot det bergensk-trente nordlandslaget slet vi den siste knappe timen. Spesielt i en halvtimes tid rundt pause. 

Men en god stund dominerte vi spillet på Aspmyra. Men det ble litt som tidligere i sesongen; vi spilte og spilte, men kom ikke til de store sjansene. Da Daouda Bamba ga oss ledelsen etter 27 minutter som følge av en miss i guldraktenes forsvar og Bambas fine avrunding av keeper, var det faktisk vår første avslutning i feltet til da i kampen. Og på den neste av den sorten, drøye tre minutter senere, fikk vi også 2-0. Bismar Acostas kampsport-aktige sidelengs brassespark, var en scoring for skrytevideoene.

Men så forandret kampen karakter. Akkurat da vi, naive tullinger som vi er, trodde at dette var noe vi hadde kontroll på. Så gikk det akkurat som på 16. mai. Motstanderen scoret, og vi i rødt på tribunene fikk nerver. 

Men der Brann fortsatte å spille fotball etter reduseringen til Sarpsborg, snudde kampen fullstendig mot Glimt. Vi gikk til pause med 2-1 til oss.

Til andre omgang kom Glimts spillere mye tidligere ut på banen enn våre. Det kan ofte være et signal på at de mentalt er veldig på hugget. Det skulle vise seg at denne kvasi-psykologiske teorien holdt stikk.  For i første del av siste akt, fortsatte det meste å skje på Branns halvdel. Denne halvdelen var etter pause flyttet til motsatt side av oss tilreisende bergensere. Jeg skrek derfor fortvilet; "vi ser ingenting, kom bort her og spill!". Men hverken Brann eller Glimt så ut til å bry seg om min forespørsel om bedre utsikt til begivenhetene.

Vi ble veldig baktunge. Glimt førte kampen så til de grader, men heldigvis uten å komme til så mange virkelig store sjanser. Brann på sin side virket ikke veldig interesserte i å angripe. Mesteparten av de få kontringsmulighetene vi fikk, ble ikke tatt imot halvhjertet engang. Her var det tydelig at vi skulle forsvare oss inn til seier. Noe som under det verste presset i starten, virket som en meget optimistisk plan. Tror ikke mange Brann-supportere trodde vi kom til å unngå flere baklengs. Dette kunne da umulig holde inn uten at vi selv scoret flere. Noe de rødkledde spillerne altså ikke så veldig higne ut på å forsøke i andre omgang.

Men det holdt utrolig nok helt inn mot vårens overraskelseslag!

Etter mange kamper tidligere i sesongen, der vi har tapt poeng ufortjent ut fra spill og sjanser, var det godt å også kunne vinne på en dag der vi ikke skapte all verden fremover. Vi har jo ikke akkurat vært effektive i angrep, og vi har sluppet inn mange mål i forhold til hvor lite sjanser vi egentlig har fått imot oss. Så da var det kanskje litt rettferdighet i at det var annerledes denne gang, selv om det neppe er særlig trøst for et Glimt-lag som gjerne vil føle seg snytt for poeng. Vi vet akkurat hvordan DET føles...

Vi vant for en gangs skyld fordi vi var litt kyniske og ganske effektive. Dette var dessuten første gang i år jeg talte flere avslutninger i feltet til motstanderen enn til oss (fire til Brann og seks til Glimt). I de ni foregående kampene har vi «vunnet» etter den målestokken. Noe som underbygger påstanden om at vi kanskje fikk litt godt betalt denne gangen.

Men spenning, er det som jeg nevnte sist, hver gang: På de siste atten seriekampene våre, har det bare skjedd én gang at vi har vunnet med mer enn ett mål, eller har scoret mer enn to: Begge deler skjedde i hjemmekampen mot Strømsgodset i 28. runde i fjor. 

Torsdag er det cup mot 2.divisjonslaget Åsane. Med et tett kampprogram for tiden, vil det nok bli en del endringer til den kampen. Bare vi nå ikke går i undervurderingsfellen. Neste helg kommer Rosenborg på besøk til Bergen. De har som kjent slitt voldsomt denne våren, men vant knepent hjemme mot Mjøndalen på søndag. Det hadde vært meget typisk om de fant formen nå som de skal spille mot oss.

Om ikke annet, så henger vi med i en slags toppstrid. Odd kan riktignok i teorien ha en åtte poengs ledelse på oss når de en gang i sommer får spilt sin hengekamp borte mot Mjøndalen. Gullfavoritt Molde har også en kamp til gode, og den spilles mandag kveld i Romsdals hovedstad mot Viking. Vinner moldenserne den, er de fem foran oss. VIF og Glimt ligger likt med oss nå, og deres hengekamper er mot henholdsvis Stabæk borte og Ranheim hjemme. 

PS! Dette var andre gang i historien vi vant borte i serien både mot Tromsø og Glimt i en og samme sesong. Den første gangen var i 2009. 

-

Rimet:

*

Bodø/Glimt i kjempeflyt,

ja dette ble nok tøft

De ligger helst i bunnstrid,

men har fått et kjempeløft

dette ble en prøve

på om Brann vil henge med

i kampen om medalje,

ikke fjerdeplass og ned

*

Vi tok da også ledelsen

da Bamba kom alene

Og Bismars høye spark

det ga oss mer enn kun det ene

Men kom Glimt tilbake

etter Brann sin dominans

Da Glimt fikk mål på corner

ble vi heller annenrangs

*

I andre ble vi presset

noe voldsomt ganske lenge

Da tenkte vel de fleste høyt

at 3-1 vil vi trenge

Men Brann var ikke enig

ville ikke gå for flere

Vi vant, men det var heldig

hverken mindre eller mere

*

dermed har vi tre på rad,

vi klatrer på tabellen

Men neste helg er Rosenborg

i Bergen søndagskvelden

Det høres kanskje lett ut,

"enkel seier", "full kontroll"

Men ta dem på alvor,

selv om de er nummer tolv!

*

-

Publikum:

Det var vel kanskje 50 Brann-supportere til stede på Aspmyra. Av disse var muligens under halvparten fra det tradisjonelle supportermiljøet. Det ble ikke all verdens til trøkk heller.

(Fortsetter under bildene)

Vi var kanskje 50 Brann-supportere i Bodø.

Vi var kanskje 50 Brann-supportere i Bodø. Foto:

Laks er visst viktig for Bodø/Glimt. Det står i hvert fall det. Da passet det perfekt med llitt røyk.

Laks er visst viktig for Bodø/Glimt. Det står i hvert fall det. Da passet det perfekt med llitt røyk. Foto:

-

Hendelsene:

03:40 - Brann: Daouda Bamba skyter fra mer enn 25 meter, det går mellom beina på Marius Lode, men markkryperen går inn til keeper Ricardo Friedrich.

08:00 - Glimt: Geir André Herrem får ballen nesten alene på skrått hold i feltet, men avvinkes for offside. Men det kan se ut til at det var Amer Ordagic som var sist borti ballen før Herrem fikk den.

09:00 - Glimt: Taijo Teniste klarer ikke å hindre Amor Layouni å legge inn fra deres venstreside, og ballen går skummelt tvers gjennom feltet. Philip Zinckernagel er nære på å nå frem ti meter fra mål. Så får Håkon Evjen ballen på motsatt side av feltet og kommer til skudd rett innenfor hjørnet av sekstenmeteren. Det går like utenfor.

11:15 - Brann: Gilbert Koomson forsøker flere ganger å komme forbi Fredrik Bjørkan, og klarer det til slutt. Men innlegget fra høyre går via Bjørkan og når aldri frem til Bamba foran målet.

12:55 - Brann: Det slås frem mot Bamba, men det blir for langt og Friedrich tar fremspillet.

15:25 - Brann: Ruben Yttergård Jenssen slår langt frem til Koomson, som avblåses for hands.

18:50 - Brann: Koomson kommer seg forbi Bjørkan og til skudd fra atten meter, og markkryperen går like utenfor lengste stolpe.

22:20 - Brann: Petter Strand spiller igjennom til Veton Berisha, men Erlend Dahl Reitan får sklitaklet ham på siden av femmeteren til corner.

22:50 - Brann: Strand legger inn etter en kort corner og Friedrich slår til ny corner.

23:20 - Brann: Yttergård Jenssen med en blanding av innlegg eller skudd fra utenfor siden av sekstenmeteren, men det går over.

24:40 - Glimt: Zinckernagel trekker innover og skyter fra skrått hold noen centimetere utenfor feltet. Det går via Bismar Acosta og til corner.

27:10 - 0-1, SCORING BRANN; DAOUDA BAMBA: Acosta måker ballen langt fremover, Lode bommer når han skal klarere med hodet utenfor feltet, og ballen spretter videre til Bamba som såvidt kommer seg forbi keeper. Vegard Bergan kommer ilende til, men Bamba setter ballen enkelt inn i det tomme målet. 1-0 til oss!

Dette var vår første avslutning i feltet denne kampen. Også Glimt hadde hatt en.

30:26 - 0-2, SCORING BRANN; BISMAR ACOSTA:  Her skjedde det mye i forkant: 

Bergan header vekk en corner. Ballen havner hos Ordagic som kommer seg ned til høyre dødlinje og legger inn. Det går imidlerid via Layouni, Koomson gir ballen tilbake til Ordagic som kommer seg forbi Layouni og til et nytt innlegg fra dødlinjen. Denne gangen går det rett i Reitan, men Ordagic får ballen nok en gang tilbake og forsøker å legge inn for tredje gang - denne gang fra der hvor femmeteren møter dødlinjen. 

Bergan header vekk inne i femmeteren, Berisha header inn igjen fra ti meter og Acosta forsøker å hælsparke lenger inne. Ballen går rett opp luften, Bergan forsøker for tredje gang å heade vekk igjen... og så går Acosta pinadø for et sidelengs brassespark fra tretten meter...over keeper, men under tverrligger! 2-0 til oss!

32:10 - Brann: Bamba skyter fra 23 meter, men det blokkeres.

34:30 - Glimt: Nordlendingene har våknet etter 2-0, og Bjørkan legger skummelt inn fra deres venstreside. Vito får klarert.

35:35 - Glimt: Bjørkan med innlegg fra Glimts venstreside igjen. Det er nære på å nå Herrems hode utenfor femmeteren.

36:10 - Glimt: Zinckernagel skyter fra fem meter utenfor sekstenmeterhjørnet, men Opdal redder.

39:55 - Glimt: Patrick Berg med en meget skummel corner som går rett gjennom femmeteren. Og via Bamba og til ny corner.

40:25 - Glimt: Ny skummel corner fra motsatt som går via ryggen til Acosta og til enda en corner.

40:45 - Glimt: Ulrik Saltnes header utenfor fra fem meter på en corner fra Berg.

42:05 - Glimt: Bare hjemmelaget nå, og Håkon Evjen får både snudd seg og skutt på ti-tolv meters skrått hold i feltet. Via Vito og til enda en corner.

42:27 - 1-2, SCORING GLIMT; FREDRIK ANDRÉ BJØRKAN: Corner fra Berg, Det oppstår fullstendig kaos i femmeteren og til slutt banker Bjørkan ballen inn fra tre meter.

45:00 + 0:05: Pause. 2-1 til oss, men 4-2 til Glimt i antall angrep med avslutninger i feltet.

- 2. omgang; -

47:00 - Glimt: Zinckernagel kommer til innlegg, men det går over Herrem inne i feltet.

49:35 - Glimt: Evjen skyter fra 16 meter, men Opdal redder uten for store problemer.

51:40 - Glimt: Evjen forsøker å spille gjennom Herrem, men treffer ikke helt og ballen går inn til Opdal.

53:15 - Brann: Vi kommer med et sjeldent kontringsforsøk når Strand gir ut til Berisha på venstresiden. Sistnevnte kommer inn på siden i feltet og forsøker antagelig å legge inn til Bamba, men er ikke i nærheten av å treffe.

57:10 - Glimt: Layouni med en blanding av skudd og innlegg fra rett utenfor siden av sekstenmteren. Opdal bokser til corner.

57:50 -> bytte Brann: Gilli Rólantsson inn for Daouda Bamba.

58:35 - Brann: Koomson vinner ballen på egen halvdel og vi kontrer. Midt på motsatt banehalvdel gir han over til Berisha som har Lode og Bergan på seg når han skyter fra 17 meter. Skuddet går via Lode og til corner.

59:25 - Brann: I cornersituasjonen kommer etter hvert Acosta til skudd fra elleve meter, men det går langt utenfor.

61:45 - gult kort, Brann: Ruben Yttergård Jenssen når han legger Evjen i bakken på midtbanen.

62:10 -> bytte Glimt: Endre Kupen inn for Geir André Herrem.

62:20 -> bytte Glimt: Vegard Leikvoll Moberg inn for Vegard Bergan.

66:15 - Glimt: Layouni skyter fra tyve meters skrått hold. Det går via Gillis fot og til corner.

68:30 - Brann: Vi får en sjelden kontringsmulighet når Koomson løfter frem til Berisha i bakrommet, men det blir avvinket for en hårfin offside. 

69:10 - Glimt: Berg skyter fra 25 meter. Det går via en Brann-spiller og til corner.

70:55 - Glimt: Layouni slår inn mot Kupen på nærmeste, men sistnevnte klarer ikke å få kontroll og ballen går ut over dødlinjen.

72:30 - Brann: Koomson får ballen på venstresiden og har tre mann med seg inne feltet, men somler for lenge og kommer til slutt med et elendig innlegg som går over alt og alle.

74:20 - Brann: Vi får en kontringsmulighet ved Koomson på venstresiden, men kun Berisha er med ham. Resten av laget er stort sett inne på egen banehalvdel. Da stopper det helt opp før Koomson til slutt slår en krosser over til Berisha på høyresiden. Endelig kommer Gilli til, og han får da også ballen på høyresiden i feltet og skyter fra et par meter utenfor femmeterhjørnet. Saltnes blokkerer til corner.

75:40 -> bytte Glimt: Jens Petter Hauge inn for Philip Zinckernagel.

77:00 - Brann: Mer Brann nå, og Strand legger inn fra venstre dødlinje. Det går høyt inn mot bakerste hvor Acosta header inn igjen foran mål. Friedrich plukker det ned.

82:10 - Glimt: Bjørkan med et høyt innlegg som Opdal glipper. Han når ballen akkurat igjen før den ellers hadde gått til corner.

84:10 - Brann: Koomson forsøker å finne Berisha på nærmeste med en såkalt «45-graders», men det blir mer 22,5-graders og Friederich fanger innlegget.

87:20 - Glimt: Berg forsøker å slå høyt inn mot bakerste, men Opdal plukker det ned.

87:30: Ruben Kristiansen setter seg ned og er skadet. 

88:45: Spillet er igang igjen, men vi er bare ti mann for øyeblikket. 

89:20 - Glimt: Hauge med skumle hensikter på deres høyre side av Branns felt, og Strand kommer inn på en måte som gjør at han lett kan løpe Hauge over ende og gi gultrøyene straffespark. Men Strand får i hvert fall hindret Hauge i å legge inn, og det blir corner.

89:30 -> bytte Brann: Christian Eggen Rismark inn for en skadet Ruben Kristiansen. Heldigvis får vi elleve mann på banen før corneren.

89:55 - Glimt: Livsfarlig corner som går gjennom femmeteren til bakerste hvor vi får klarert.

90:00 + 0:20 - Glimt: Bjørkan legger inn fra venstre, men det treffer heldigvis ingen i gult, og går ut av feltet på motsatt.

90:00 + 1:10 - Glimt: Moberg skyter fra noen meter innenfor sekstenmeterhjørnet, Han treffer Kupen som er noen meter unna, ballen forandrer retning, men Opdal redder uten for store problemer.

90:00 + 1:50 -> bytte Brann: Henrik Kjelsrud Johansen inn for Veton Berisha.

90:00 + 2:25 - Brann: Kjelsrud Johansen holder nesten på å nå ballen før Friedrich som kommer ti meter utenfor feltet. Men bare nesten.

90:00 + 2:45 - Glimt: Layouni med et innlegg fra deres venstre side, Acosta klarerer rett opp i luften, og Opdal bokser vekk. Til slutt skyter Berg fra 20 meter, men høyt over og til side for mål.

90:00 + 4:30: Kampen er over! 2-1 til oss, men 6-4 til Glimt i angrep med avslutning i feltet.

(Fortsetter under bildet)

Poengene eller livet!

Poengene eller livet! Foto:

-

Kuriosa:

* Brann har tre serieseire på rad. Sist vi ikke vant i seiren, var da vi tapte 0-1 for Ranheim på Stadion 5. mai. Forrige gang vi fikk tre serieseire på rad, var da vi vant syv på rad i april og mai i fjor.

* Brann har tre borteseire på rad i serien. Sist vi ikke vant en bortekamp i serien, var da vi ble ranet 1-2 i Stavanger 13. april. Forrige gang vi vant tre bortekamper på rad i serien, var da vikk fire strake i april og mai i fjor.

* Vi har scoret i 19 av de siste 20 seriekampene. Eneste unntak er hjemmekampen mot Ranheim for to uker siden der vi tapte 0-1. 

* På bortebane har vi scoret i de ni siste seriekampene. Sist vi ikke scoret borte, var da vi tapte 0-2 for VIF 26. august. Forrige gang vi scoret i ni strake bortekamper, var i de tolv før det. Dermed har vi scoret i 21 av de siste 22 bortekampene i serien.

* Vi har sluppet inn mål i ni av de ti seriekampene i år. Eneste unntak er bortekampen mot Stabæk forrige helg.

* Vi klarte altså ikke å holde nullen. Sist vi holdt nullen i to bortekamper på rad i serien, var i april og mai i fjor da vi gjorde det i tre strake. Og vi klarte det altså ikke denne gangen heller. 

* Heller ikke denne seieren var på mer enn ett mål. Sist Brann vant med mer enn ett mål, eller scoret minst tre, var i 28. runde den 4. november i fjor da vi vant 3-1 over Godset. Gangen før der var 3-1-seieren over Haugesund i 22. runde 15. september i fjor. På de siste 18 seriekampene har vi altså bare en eneste kamp med seier på minst to mål, eller med minst tre scorede mål.

* Brann har 17 poeng. Det er det minste vi har hatt etter ti seriekamper siden vi hadde det samme i 2016. Det året tok vi sølv.I fjor hadde vi 26.

* Brann har ni bortepoeng. Det er det minste vi har hatt etter fem bortekamper siden vi hadde syv i 2017. I fjor hadde vi 13.

* Brann har scoret 14 mål. Det er det minste vi har hatt etter ti kamper siden vi hadde ni i 2016. I fjor hadde vi 17.

* Brann har scoret åtte bortemål. Det er det meste vi har hatt etter fem bortekamper siden vi hadde ni i 2011.I fjor hadde vi syv.

* Brann har sluppet inn tolv mål. Det er det meste vi har hatt etter ti kamper i eliteserien siden vi hadde 19 i 2014. (Vi hadde for øvrig 13 baklengs etter ti kamper i 1.divisjon 2015). I fjor hadde vi kun tre! 

* Brann har sluppet inn syv mål borte. Det er det meste vi har hatt etter fem bortekamper siden vi slapp inn det samme i 2016. I fjor hadde vi kun to!

* Brann har to plussmål. Det er det dårligste vi har hatt etter ti kamper siden vi hadde +1 i 2016. I fjor hadde vi +14.

* Brann har ett plussmål borte. Det er det dårligste vi har hatt etter fem bortekamper siden vi hadde det samme i 2017. I fjor hadde vi +5.

-

Brann innbyrdes mot Glimt i serien:

Sted: K S U T Mål Bak
Bergen 21 11 2 8 40 29
Bodø 22 7 4 11 33 47
Totalt 43 18 6 19 73 76

* Brann har fem seriekamper på rad mot Glimt siden forrige tap mot dem (4-1-0). Det kom 26. oktober 2014 da de slo oss 2-1 på Aspmyra.

* Brann har tre bortekamper på rad mot Glimt i serien, siden forrige tap (2-1-0). Forrige bortetap mot dem kom i kampen nevnt over.

* Brann har scoret i de femten siste seriekampene mot Glimt. Sist vi ikke scoret mot dem, var da vi tapte 0-3 på Aspmyra 21. september 2003. Av disse har åtte vært på Aspmyra

* Brann har sluppet inn mål i de fire siste bortekampene mot Glimt i serien. Sist vi holdt nullen mot dem på Aspmyra, var da vi slo dem 2-0 der 27. april 2009.

* Dette var Branns syvende borteseier i serien på Aspmyra. De seks foregående har kommet i 1996, 1997, 1999, 2002, 2009 og 2016. 

-

Kampfakta:

Bodø/Glimt - Brann 1-2 (1-2)

Eliteserien fotball, menn. Aspmyra stadion, 3721 tilskuere. Dommer: Dag Vidar Hafsås, Kolstad Fotball.

Mål: 0-1: Daouda Bamba (27:10). 0-2: Bismar Acosta (30:26). 1-2: Fredrik André Bjørkan (42:27).

Gule kort: Ruben Yttergård Jenssen.

Bodø/Glimt (4-3-3): Ricardo Friedrich - Erlend Dahl Reitan, Vegard Bergan (Vegard Leikvoll Moberg fra 63.), Marius Lode, Fredrik André Bjørkan - Ulrik Saltnes, Patrick Berg, Håkon Evjen - Philip Zinckernagel (Jens Petter Hauge fra 76.), Geir André Herrem (Endre Kupen fra 63.), Amor Layouni

Brann (4-3-3): Håkon Opdal - Taijo Teniste, Bismar Acosta, Vito Wormgoor, Ruben Kristiansen (Christian Eggen Rismark fra 90.) - Amer Ordagic, Ruben Yttergård Jenssen, Petter Strand - Gilbert Koomson, Daouda Bamba (Gilli Rolantsson fra 58.), Veton Berisha (Henrik Kjelsrud Johansen fra 90.)

Kampstatistikk:

Ballinnehav: 52 % til Brann (VG Live), 55 % til Glimt (NTB) - Pussig uenighet...

Sjanser: 4-3 til Brann (VG Live)

Avslutninger: 8-5 til Glimt (VG Live), 8-7 til Glimt (NTB)

Avslutninger på mål: 6-3 til Glimt (VG Live), 5-3 til Glimt (NTB)

Angrep med avslutninger i feltet: 6-4 til Glimt (mine tall). 1. omg.: 4-2 til Glimt. 2. omg.: 2-2. 

Stats 19

Stats 19

Stats 19

Stats 19

Stats 19

Stats 19

Andre medier om kampen:

BA

BA Live

VG

VG Live

Dagbladet

TV2

Brann.no

Artikkeltags