Ny seier på svak dag

Brann - Lillestrøm 1-0

DEL

MeningerDet ble seier og tre poeng. Det er tross alt det viktigste.Men så mye mer var det vel ikke å glede seg over?

Det er to måter å være svake offensivt på. Den ene er hvis man er dårlig til å skape sjanser. Den andre er hvis man er dårlig til å omsette dem i mål. Mot Lillestrøm var Brann lenge begge deler.

For det var ikke akkurat en sjansebonanza det vi fikk se på Stadion Sankthansaften. Vi slet med å komme til mulighetene. Men de få vi fikk, var store. Som da Gilbert Koomson skjøt i stolpen fra seks-syv meter før kvarteret var gått. Eller Vito Wormgoors skudd fra elleve meter, som ble bokset vekk etter drøye 25 minutter.  Ja altså, det tok ikke 25 minutter før det ble bokset vekk. SÅ treigt gikk det ikke utpå der. Dette til orientering.

Spesielt Koomsons mulighet skulle så absolutt blitt vekslet inn i noe mer håndfast. 

Selv om Brann hadde mye ball, og Lillestrøm skapte enda mindre enn oss, var det noe tafatt og treigt over oss. Igjen. Ingen skal påstå Brann har sprudlet denne våren.

Fredrik Haugen var tilbake for første gang siden han ble skadet på Alfheim for snart to måneder siden. Dessuten var Kristoffer Barmen tilbake i startoppstillingen for første gang i serien siden samme kamp. Ingen av dem var noen umiddelbar suksess mot gultrøyene, og førstnevnte gjorde seg først og fremst bemerket med flere svake skuddforsøk. Han er vel ikke helt i kampform ennå. 

I tillegg var Ruben Kristiansen var på banen for første gang siden kampen i Bodø for over en måned siden. 

Tilbake var også Gilbert Koomson, som ble utelatt fra troppen til onsdagens cupkamp mot sin gamle klubb. Det så ut til å ha gjort godt. Nå er alle parter glade og Koomson fikk en sportslig «revansje» etter både skuffende prestasjoner og den nylige «konflikten» med Lars Arne Nilsen.

For da klokken begynte å tikke faretruende mot enda et svakt hjemmeresultat og mer eller mindre farvel til toppstriden, så fant Koomson ut at det fikk være nok tull og tøys for i aften. Petter Strand, som antagelig av rulleringsårsaker startet på benken, var akkurat kommet inn. Det ga umiddelbart resultater. Bergenseren slo en lang pasning frem til ghaneseren som klinket ballen i krysset fra utenfor femmeterhjørnet. En nydelig scoring og lettelse på tribunene. For øvrig hans første seriemål siden 6. august i fjor da han scoret 3-1-målet i 4-1-kampen mot Start på Stadion.

Koomsons vakre mål gjorde også at vi unngikk å få vårt laveste antall scoringer i løpet av de syv første hjemmekampene, på 31 år! Vi må nemlig helt tilbake til 1988 for å finne sist sesong der Brann fikk bare seks mål på de syv første seriekampene på Stadion. Men nå har vi syv nettkjenninger, og det må vi bare tilbake til skandalesesongen 2014 for å finne… (For øvrig gjorde også denne scoringen at vi fremdeles har scoret i alle hjemmekamper mot Lillestrøm etter år 2000).

Det virket som om ledermålet ble en energi-innsprøytning, for vi kunne fort økt til 2-0 etter dette. Men sjansesløseriet hadde ikke tatt helt slutt, og ti minutter før slutt, etter fint samspill med Veton Berisha, traff Koomson (eller ballen han skjøt) stolpen for andre gang denne fine søndagskvelden.

Men som så ofte før, så ble vi presset bakover i en periode mot slutten. Plutselig kom Lillestrøm, som ikke hadde hatt en eneste avslutning i feltet til da, til tre av sorten på drøye tre og et halvt minutt. Ja faktisk fire slike, hvis man regner dobbeltsjanse som to. 

Og aller størst var sjansen til Kanarifuglene som kom fem og et halvt minutt før slutt: Først fikk Ebiye Moses et skuddforsøk blokkert, så skjøt Fredrik Krogstad fra 22 meter - via Håkon Opdals fingertupper og i stolpen, før Moses fikk en ny mulighet som gikk rett på Opdal. Her var oddingen glimrende!

På overtid fikk Amer Ordagic en sjanse etter å ha lurt både Krogstad og Simen Rafn samtidig, men valgte å sentre i stedet for å skyte. Dermed kunne den muligheten kastes på sankthansbålet.

Det endte imidlertid 1-0 til oss, og dette ble dermed vår første hjemmekamp i år der vi holdt nullen - på syvende forsøk. Offensivt er det verre: Vi har nå spilt 15 seriekamper på rad uten å score mer enn to mål i noen av dem, og også uten å vinne med mer enn ett. Sist vi klarte noe av dette, var hjemme mot Godset i 28. runde i fjor da vi vant 3-1 og dermed fikset begge deler.

Dette var en svak kamp av Brann, men ironisk nok likevel en fortjent seier. For Lillestrøm skapte enda mindre. Det var rett og slett det minst dårlige laget som vant. 

Fremdeles er ikke tabellen mye å bli klok på, all den tid kampantallet er så ulikt. Vi er altså nummer fire, og er syv poeng bak Molde som har har likt kampantall som oss. Moldenserne slo tilbake etter cupfadesen i Ålesund, og vant like godt 4-0 borte over Godset. 

Odd på andre har to kamper til gode på oss, er fire poeng foran, og vil med seier i hengekampene (Stabæk hjemme og Mjøndalen borte) øke til ti poengs forsprang på oss. Skienslaget reiste seg i helgen etter forrige helgs tap. 

Bodø/Glimt er to foran, og med to kamper til gode. Deres hengekamper er Ranheim hjemme og Kristiansund borte, og de vil med seier i begge øke til et åtte poengs gap ned til oss. Nordlendingene har to seire etter tapet mot oss. 

Videre kan både Vålerengen (hengekamp mot Stabæk borte) og Kristiansund (hengekamp hjemme mot Glimt) komme likt med oss. 

Viking er fire poeng bak og med to kamper til gode; Rosenborg borte og Sarpsborg hjemme. I teorien kan altså siddisene komme to poeng foran.

Men mange av disse hengekampene er langt frem i tid, så mye kan endre seg før de blir spilt.  Derfor gjør jegsom etter forrige serierunde, og ser på poengsnitt pr kamp:

    Poeng pr kamp
1 Odd 2,27
2 Molde 2,15
3 Bodø/Glimt 2,09
4 Brann 1,62
5 Viking 1,55
6 Vålerengen 1,50
6 Kristiansund 1,50
8 Haugesund 1,33
9 Rosenborg 1,25
10 Ranheim 1,17
11 Tromsø 1,08
12 Lillestrøm 1,00
12 Sarpsborg 08 1,00
12 Stabæk 1,00
15 Mjøndalen 0,92
16 Strømsgodset 0,75

Her er vi fremdeles nummer fire, som på den virkelige tabellen. Men her ser man tydelig hvor mye svakere vi er enn topp tre.

PS! I pausen tok vi farvel med Ludcinio Marengo. Litt trist, for på sitt beste var han en spiller det var gøy å se på. Men en blanding av skader og at dette nok ikke er av Lars Arne Nilsens foretrukne typer spillere, gjorde at Brann-karrieren ikke ble så god som vi hadde håpet og trodd da han kom i august for to år siden; 24 seriekamper - hvorav 17 fra start, og seks cupkamper - hvorav fire fra start, på de under to årene. Han fikk tre seriemål og ett cupmål. Debuten var mot Viking borte 20. august 2017.

-

Rimet:

*

Lillestrøm på Stadda,

ja denne må vi vinne!

For ellers vil de tre på topp

luke og forsvinne

Det er et stykke opp,

og selvsagt vant jo disse tre

seier, det var påkrevd,

skulle vi få henge med

*

I første dominerte vi,

men sjansene var få

Men de vi fikk, var store,

en i stolpen fikk vi og

Det fortsatte i andre,

men til slutt fant Gilbert på

å sikte oppi krysset

- og der skulle den jo gå!

*

Vi kunne vunnet mer,

men så skjøt Lillestrøm i stangen

Den og Håkon Opdal

ble vår redning denne gangen

Ikke noe nytt 

at det er nære på å glippe

Når kampen skulle vært helt kjørt,

og ikke stå og vippe

*

Vi vinner på en dårlig dag,

vi skru oss PÅ!

For dårlig spill av Brann,

ja det skjer litt for ofte nå!

Det oser ikke kamp

om gjevt metall av dette her.

Til helgen er det Molde-tur;

har Brann en sjanse der?

*

-

Publikum: 9523 solgte billetter, men veldig glissent. 6-7000 reelt tilstede? Vi får la skolefeire, St. Hans og sent avspark, står for bortforklaringene denne gang. Slett stemning. 

Snittet til nå er 12032, men da har vi allerede hatt de to desidert største publikumsoppgjørene. Vi må ha 9030 i snitt på resten for å klare fjorårets snitt på 10431. Skal vi klare 11000 i snitt i år, må vi ha 10097 i snitt på resten. 

Kanarifansen var mellom 40 og 50. Mye tromming og store klappebevegelser. Ellers la vi ikke så mye merke til dem borte hos oss på Store Stå.

(Fortsetter under bildene)

Glissent og flagg.

Glissent og flagg. Foto:

Glissent og regnbuekonfetti.

Glissent og regnbuekonfetti. Foto:

Hendelsene:

I tillegg til at Thomas Grøgaard måtte vike plass for Ruben Kristiansen som var kommet tilbake etter et skadeavbrekk på to seriekamper, var det gjort noen smått mystiske endringer siden forrige seriekamp, for både Ruben Yttergård Jenssen og Petter Strand var benket. De skulle vel sikkert hviles i dette tette kampprogrammet. Inn for dem kom to som har hatt et skadeavbrekk på forsommeren. Den ene med mindre kamptrening enn den andre. Her er «den ene» Fredrik Haugen, og «den andre» er Kristoffer Barmen. Sistnevnte hadde i det minste 111 minutter med spilletid i cup og serie etter skaden, en Haugen hadde nada og niks. Både nada og niks, faktisk.

04:05 - Brann: Fredrik Haugen med frispark fra skrått hold noen meter utenfor feltet. Det går rett i muren.

05:00 - Brann: Mats Haakenstad header til corner før et innlegg fra Haugen når frem til Veton Berisha på bakerste.

13:10 - Brann: Enorm sjanse for Brann! Berisha legger inn fra venstre, Gilbert Koomson flikker videre med hælen og Frode Kippe får stoppet ballen rett foran Daouda Bamba like utenfor femmeteren. Men Bamba får ballen tilbake på siden av femmeteren og sender ut til Koomson som skyter fra seks-syv meter når keeper er på bærtur, og det kun er en LSK-utespiller til å forsvare målet på streken. Men Koomson setter ballen i stolpen og ut!

14:30 - Brann: Haugen skyter fra atten meter, men langt over.

15:40 - LSK: Bortelaget kombinerer fint på deres venstrekant og kommer til innlegg. Aleksander Melgavis kommer løpende inn og det blir litt kaotisk i femmeteren, men vi får jaget dem vekk.

16:50 - Brann: Vi kontrer og Bamba sender ut til Berisha på venstrekanten. Rogalendingen sender på tvers til Koomson som får ballen på sekstenmeteren. Han vender og sender videre til Haugen på høyresiden. Haugen skyter fra vel tyve meter, men det går over en meter eller to over igjen.

20:25 - LSK: Arnór Smarason med frispark fra rett utenfor siden sekstenmeteren. Bamba klarerer.

25:50 - Brann: Kristoffer Barmen legger høyt inn mot bakerste hvor Berisha header inn igjen fra dødlinjen og nesten stuper over reklameplakatene bak mål. Ballen havner hos Vito Wormgoor som er helt umarkert og skyter fra elleve meter. Keeper Marko Maria bokser vekk. Stor mulighet!

29:10 - LSK: Barmen med en horribel feilpasning rett utenfor egen sekstenmeter hvor han slår rett til Daniel Gustafsson som står tre meter fra ham. Heldigvis går ballen bare videre og lenger bak til Melgavis. Etter hvert får Daniel Pedersen skutt fra 23 meter, men ballen går rett i Smárason med samme farge på trøyen, og vi får kontroll.

35:25 - Brann: Taijo Teniste kaster langt inn fra høyre, Vito stusser videre, men Maric snapper ballen over hodet på Berisha.

37:35 - Brann: Haugen med frispark fra venstre. Frode Kippe header vekk.

44:40 - Brann: Ruben Kristiansen kommer seg til skudd fra 12-13 meters skrått hold, men det går i kast!

45:00 + 1:05: Pause. 0-0 i mål, 3-0 til Brann i angrep med avslutninger i feltet.

- 2. omgang: -

45:00 + 0:35 - Brann: Berisha slår inn fra venstre, og Maric fomler ballen ut til corner.

46:00 - Brann: Haugen slår en corner fra høyre og Simen Rafn header tilsynelatende til ny corner, men det fikk ikke dommerne med seg.

48:50 - Brann: Teniste skjærer inn på høyresiden og finner nesten Haugen med en lur stikker, men ballen går inn til Maric. 

50:20 - gult kort, LSK: Daniel Pedersen for armbruk mot Bamba.

50:50 - Brann: I en frisparksituasjon, der LSK ikke får headet skikkelig vekk, kommer til slutt Berisha til avslutning fra rett innenfor hjørnet av femmeteren, men ballen forandrer retning og går til corner. 

54:00 - Brann: Berisha slår frem mot Bamba, men Maric er ute og avverger.

57:30 - Brann: Corner fra høyre ved Haugen, Vito får hodet på den på ti meters hold, men LSK klarerer. Jeg velger å ikke telle det som avslutningsforsøk. 

60:25 -> bytte Brann: Ruben Yttergård Jenssen inn for Kristoffer Barmen.

61:55 - Brann: Kristiansen forsøker å finne Koomson på motsatt i feltet, men lykkes ikke.

62:45 - Brann: Berisha legger inn fra venstre, men Kippe header vekk.

64:45 - Brann: Haugen med frispark fra venstre, men Acosta når ikke frem på bakerste.

66:40 - Brann: Haugen skyter fra like utenfor sekstenmeteren, men det går nok en gang over.

70:20 -> bytte Brann: Petter Strand inn for Daouda Bamba.

72:03 - 1-0, SCORING BRANN; GILBERT KOOMSON: Nyinnbyttede Petter Strand trekker litt innover fra venstresiden på midtbanen og slår langt og lavt frem til Koomson som sniker seg bak Rafn på motsatt. Fra noen meter utenfor femmeterhjørnet, skyter han på direkten og til venstre for Maric som kommer ut. Koomson limer den nydelig helt oppe i motsatt kryss! ENDELIG!

Dette kom på vårt femte avslutningsforsøk i feltet. Lillestrøm hadde hatt null. 

73:40 - LSK: Bortelaget har corner og Kippe vinner på hodet ved straffemerket. Ballen går ned utenfor femmeteren, og Ordagic får klarert. Heller ikke denne regner jeg som avslutningsforsøk. 

74:15 - Brann: Koomson utfordrer Rafn og legger inn fra dødlinjen, men over alle i feltet.

75:00 - Brann: Berisha skyter fra akkurat innenfor sekstenmeterhjørnet, men skuddet går i kast!

78:15 - LSK: Arnór Smárason slår et frispark inn i feltet, men Teniste header vekk.

78:30 - Brann: Vi får en kontring og Koomson skyter fra tyve meters noe skrått hold. Det går rett på Maric, som av en eller annen grunn gir retur. Den snapper en feilvendt Yttergård Jenssen på siden av femmeteren. Han får imidlertid ikke gitt ut til Koomson, for ballen går rett i Tobias Salquist og til kast.

78:55 -> bytte LSK: Ebiye Moses inn for Daniel Gustafsson.

79:20 - Brann: Teniste legger inn fra høyre mot bakerste, men Haakestad vinner hodeduellen mot Strand.

79:50 - Brann: Berisha spiller vegg med Koomson på venstresiden av feltet, Koomson får så ballen enda en gang og skyter fra elleve meter. Maric slår ballen i stolpen!

80:20 - LSK: Kristoffer Ødemarksbakken skyter fra 22 meter, via en Brann-spiller til corner.

80:55 - LSK: Moses stusser videre en corner og på tolv meter vinner Kippe på hodet mot Acosta. Rett på Opdal.

Dette var LSKs første avslutningsforsøk i feltet. Vi hadde hatt syv!

81:05 - Brann: Vi kontrer og Koomson slår langt frem i bakrommet mot Berisha, men Maric er langt utenfor feltet og avverger.

84:05 - LSK: Vi får ikke klarert skikkelig og Fredrik Krogstad skyter fra sekstenmeteren. Acosta blokkerer. 

84:30 - LSK: Moses avslutter fra tolv meter, men det blokkeres av Teniste i skuddøyeblikket. Returen tar Krogstad fra 22 meter - Opdal får noen fingre på skuddet og sender ballen i stolpen. Og så setter umarkerte Moses - med fri bane til mål - retur nummer to rett på Opdal fra åtte-ti meters skrått hold. 

Nå hadde kanarifuglene hatt tre angrep med avslutninger i feltet på bare drøye tre og et halvt minutt!

85:20 -> bytte Brann: Christian Eggen Rismark inn for Fredrik Haugen.

89:05 - LSK: Krogstad slår motsatt og i retning Haakenstad på høyresiden av feltet, men sistnevnte når ikke frem.

90:00 + 0:50 - Brann: Ordagic lurer både Krogstad og Rafn samtidig ved å løpe mellom dem og kommer fri på høyresiden av feltet. Der kan han avslutte selv fra like utenfor femmeteren, men velger å slå ut i feltet mot Strand i stedet. Salquist kommer først og klarerer.

90:00 + 1:55 - LSK: Opdal måker vekk et småfarlig fremspill i feltet.

90:00 + 3:00: Kampen er over. Vi har vunnet 1-0 etter 7-3 til oss i angrep med avslutninger i feltet. Alle LSKs kom i løpet av vel tre og et halvt minutt fra det 81. minutt. 

(Fortsetter under bildet)

-

Hjemmeseier igjen.

Hjemmeseier igjen. Foto:

Kuriosa:

* Brann hadde før søndag to strake seriekamper uten seier (0-1-1). Forrige serieseier kom 19. mai da vi slo Glimt 2-1 i Bodø. 

* På Stadion har Brann bare vunnet to av de siste fem seriekampene (2-1-2). 

* Brann hadde før søndag sluppet inn mål i fire strake seriekamper. Forrige gang vi holdt nullen, var da vi slo Stabæk 1-0 på Nadderud 12. mai.

* På Stadion har Brann bare scoret i to av de siste fire seriekampene. Totalt tre mål på disse. 

* På Stadion hadde Brann før søndag sluppet inn mål i seks strake seriekamper. Forrige gang vi holdt nullen hjemme, var da vi slo Odd 1-0 24. november i fjor. Før dette slapp vi inn i fire til, slik at vi  hadde baklengs i ti av de siste elleve hjemmekampene før LSK-kampen. 

* Brann har 21 poeng. Det er det minste vi har hatt etter 13 kamper siden vi hadde åtte i nedrykksesongen 2014. I fjor hadde vi 31, mens vi i sølvsesongen 2016 hadde 23.

* Brann har elleve hjemmepoeng. Det er det minste vi har hatt etter syv hjemmekamper siden vi hadde tre i 2014. I fjor hadde vi 14.

* Brann har scoret 16 mål. Det er det minste vi har hatt etter 13 kamper siden vi hadde elleve i 2016. I fjor hadde vi 20, mens vi i 2017 hadde 29!

* Brann har scoret syv mål hjemme. Det er det minste vi har hatt etter syv hjemmekamper siden vi hadde det samme i 2014. I fjor hadde vi ti, mens vi i 2017 hadde hele 22!

* Brann har sluppet inn 14 mål. Det er det meste vi har hatt etter 13 kamper siden vi hadde 27 i 2014. I fjor hadde vi kun fem.

* Brann har sluppet inn seks mål hjemme. Det er det meste vi har hatt etter syv hjemmekamper siden vi hadde tolv i 2014. I fjor hadde vi fem, mens vi i 2016 kun hadde ett.

* Brann har +2 i målforskjell. Det er det dårligste vi har hatt etter 13 kamper siden +1 i 2016. I fjor hadde vi +15, mens vi i forfjor hadde +19.

* Brann har +1 i målforskjell hjemme. Det er det dårligste vi har hatt etter syv hjemmekamper siden vi hadde minus fem i 2014. I fjor hadde vi +5, mens vi i forfjor hadde +18.

Brann innbyrdes mot LSK i serien:

Sted: K S U T Mål Bak
Bergen 42 18 8 16 65 53
Lillestrøm 41 9 10 22 55 79
Totalt 83 27 18 38 120 132

* Vi har fem seriekamper på rad uten tap mot LSK (3-2-0). Siste tap mot dem kom 16. oktober 2016 da vi tapte 1-2 på Stadion.

* På Stadion har vi tre på rad i serien uten tap mot LSK (2-1-0). Forrige hjemmetap mot dem var altså i 2016.

* Vi har scoret i de seks siste seriekampene mot LSK. Sist vi ikke scoret mot dem, var da vi tapte 0-1 på Åråsen 11. mai 2016.

* På Stadion har Brann scoret i de 18 siste seriekampene mot LSK. Sist vi ikke scoret mot dem hjemme, var da vi tapte 0-2 5. juli 2000. Før det scoret vi i syv til, slik at vi nå har scoret i 25 av de siste 26 hjemmekampene i serien mot LSK. 

* Vi hadde før søndag sluppet inn mål mot LSK i de to siste seriekampene. Forrige gang vi holdt nullen mot dem, var da vi slo dem 2-0 på Stadion 5. november 2017.

-

KAMPFAKTA

Brann - Lillestrøm 1-0 (0-0)

Eliteserien fotball, menn. Brann stadion, 9.523 tilskuere. Dommer: Rohit Saggi, Drafn SBK.

Mål: 1-0: Gilbert Koomson (72:03).

Gule Kort: Daniel Pedersen, Lillestrøm.

Brann (4-3-3): Håkon Opdal – Taijo Teniste, Bismar Acosta, Vito Wormgoor, Ruben Kristiansen – Amer Ordagic, Kristoffer Barmen (Ruben Yttergård Jenssen fra 61.), Fredrik Haugen (Christian Eggen Rismark fra 86.) – Gilbert Koomson, Daouda Bamba (Petter Strand fra 71.), Veton Berisha

Lillestrøm (4-4-1-1): Marko Maric - Mats Haakenstad, Tobias Salquist, Frode Kippe, Simen Rafn - Alexander Melgavis, Fredrik Krogstad, Daniel Pedersen, Kristoffer Ødemarksbakken - Arnór Smarason - Daniel Gustafsson (Ebiye Moses fra 79.)

-

Kampstatistikk:

Sjanser: 5-2 til Brann (BT), 5-1 til Brann (VG Live)

Ballinnehav: 64 % til Brann (NTB), 57 % til Brann (VG Live)

Avslutninger: 11-4 til Brann (NTB), 10-2 til Brann (VG Live)

Avslutninger på mål: 4-2 til Brann (NTB), 5-1 til Brann (VG Live)

Angrep med avslutninger i feltet: 7-3 til Brann (mine tall). 1. omg.: 3-0 til Brann, 2. omg.: 4-3 til Brann. Alle LSKs kom etter vår siste.

-

Foto:

Foto:

Foto:

Mediene om kampen:

BA

BA Live

VG

VG Live

TV2

NRK

Brann.no

Artikkeltags