Grei skuring ved havet

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

Vi reiste fra bompenge-motstander-køen

til Austevolls knauser der ute i sjøen

Et mulig bananskall, der fiskerne bor

Vi husker jo godt det som skjedde i fjor

-

Av stallens reserver, vi prøvde de fleste

For laget vi stilte, var ikkje det beste

Og sånn var det også med Førde-fadesen

Da stilte vi svekket, og landet på nesen

-

Men også reserver med stolthet og ære

bør klare å vinne mot lag i fra fjerde

Det gjorde de også, Brann hadde kontroll

på kunstgresset langt uti pokker i vold

-

Det gikk tjuefem før vi ledet for godt

Men DA sluttet Austevolls eventyr brått:

Karadas og Jonas, de økte jo på

Så da var det klart at vi slo AIK

-

Så skjedde det lite, men løsnet til slutt:

Det fjerde ble scoret av øyen sin gutt

Og så ble en straffe ved Bildøy det femte

Og så fikk de andre en sjanse eg glemte

-

Men Steffen fikk scoret sitt andre for kampen

Og Vega fikk scoret det siste på tampen

Så syv ble det scoret, det e’kkje så gale

Reisen é booket til høstens finale

--

Tidlige cuprunder… Det er alltid litt ekkelt med sånne kamper. Sånne kamper der man har absolutt alt å tape, og der et tap er en skandale. Og i de siste sesongene har det vært en god del nesten-flauser - og et par ikke-bare-nesten-flauser for Brann i de innledende cuprundene. For eksempel i fjor da vi mistet den nesten sensasjonelt  sterke rekorden i å være eneste lag i Norge som ikke hadde røket i første runde av cupen siden 1939. Det klarte vi ved å ryke for 2.divisjonslaget Førde som i løpet av hele fjorårssesongen bare fikk fire serieseire og endte sist i sin avdeling. 

Og for ikke å snakke om det utrolig pinlige andre runde-tapet mot tredjedivisjonslaget Fyllingen for syv år siden. I tillegg til et knippe nær-døden-opplevelser i nyere tids tidlige cuprunder mot både Fana, Bjarg, Varegg, Stord, Vard, osv.

Det er jaggu mye trist man skal se på vei til bortekamp rett utenfor Bergen. Foto: Alexander Osdal

Det er jaggu mye trist man skal se på vei til bortekamp rett utenfor Bergen. Foto: Alexander Osdal

Og også mot årets første runde-motstander, Austevoll, hadde vi slitt tidligere. For ni år siden var vi nemlig heldige som unngikk noe som ville vært en fortjent AIK-utligning mot slutten av kampen. Den gang var det fire spillere ved navn Storebø som bidro mot oss (Øystein, Brede, Stig og Frode), mens det denne gang bare var to av den sorten (Øystein og Frode). Til gjengjeld heter treneren Stig Storebø nå.

Mellom bakkar og berg ut med havet. Foto: Alexander Osdal

Mellom bakkar og berg ut med havet. Foto: Alexander Osdal

Det var et fjerdedivisjonslag vi møtte på Austevoll denne gang. Og sist gang vi møtte et lag fra den divisjonen (Hovding i 2013), vant vi like godt 14-0. Men seriesystemets femte høyeste nivå er nok ikke hva det var. Nå som divisjonene over er slanket, måtte man være forberedt på at denne divisjonen holder et høyere nivå enn før. 

Mindre nervøs ble jeg ikke av at Lars Arne Nilsen gjorde det samme som i fjorårets førsterunde-fadese; byttet ut nesten hele laget til cupkampen. Kun Amin Nouri startet både siste seriekamp mot LSK og cupkampen mot Austevoll, og totalt hadde startelleveren mot øyfolket kun 102 minutters spill i helgens seriekamp. Ja de elleve som startet mot Austevoll hadde bare utgjort 18,7 % av Brann-spillernes totale spilletid i årets fem seriekamper. Blant annet fikk Halldor Stenevik sin første obligatoriske Brann-kamp fra start, og årets første obligatoriske spilleminutter. Også tre andre startende spillere stod med null minutter til nå i årets serie. Ny formasjon hadde vi også. 

Tribune hadde de også bygget. Foto: Alexander Osdal

Tribune hadde de også bygget. Foto: Alexander Osdal

I nesten en halvtime på onsdag, slet vi da også med å få hull på byllen. Vi hadde mye ball, men ikke så voldsomt mange muligheter. Skulle dette bli enda en «Førde-kamp»? Men i det 25. minutt fikk vi endelig det viktige første målet da Steffen Lie Skålevik ble spilt fri av Deyver Vega, og satte 1-0-ledelsen inn. 

Og da løsnet det, slik det gjerne gjør i slike kamper der underdogen spiller på seg mer og mer selvtillit så lenge de holder nullen. Først headet Azar Karadas inn 2-0 på en corner vel åtte minutter senere, før Jonas Grønner like før hvilen headet inn en tverrligger-retur etter en Azar-heading - også det på et hjørnespark. Dermed 3-0 til pause, og avansementet var i praksis i boks.

I store deler av andre omgang skjedde det ikke så mye spennende egentlig - Brann virket lenge mest interesserte i å kontrollere kampen uten å bruke altfor mye krefter, før vi endelig begynte å score igjen det siste kvarteret. Men da rant det inn…

De gikk og gikk. Foto: Alexander Osdal

De gikk og gikk. Foto: Alexander Osdal

Og det var langt å gå. Foto: Alexander Osdal

Og det var langt å gå. Foto: Alexander Osdal

4-0 kom ved øyens egen gutt, 17-årige Halldor Stenevik, som fikk stå alene på tolv meters hold i sin start-debut. Og vel syv minutter senere ble Azar lagt i plasten, og noe overraskende fikk Marius Bildøy sjansen fra straffemerket bare en halvtime etter at han kom inn i sin første obligatoriske Brann-kamp. 16-åringen som nå har blitt 17, beholdt roen og satte straffen sikkert inn til 5-0. 

Og like etter at Alex Horwath glimrende avverget en sjelden - men stor - AIK-mulighet til skape spenning igjen…. (neida, det med «spenning» var tøys), så økte Skålevik til 6-0 med sin andre scoring for dagen med fem minutter igjen. Minuttet senere var det Vega sin tur til å sette ballen i fiskenettet på pent vis, og dermed endte det med en komfortabel 7-0-seier til et effektivt Brann-lag. 

Og såpass bør det jo nesten være når vi møter et lag fra nivå fem, selv om vi etter de tidligere nevnte fadeser og nesten-fadeser i utgangspunktet skal være glade om vi i det hele tatt avanserer uten dramatikk fra de tidlige rundene. Og spesielt dramatisk var det da heller ikke. Uten å imponere, hadde vi likevel grei kontroll på kampen. I hvert fall den siste timen. Austevoll kom til få virkelige sjanser mot Branns reservespekkede mannskap. 

Med 7-0 ble dette vår største seier i en obligatorisk kamp siden 17. april 2013 da vi slo Hovding 14-0, og nå har vi 12-1 i målforskjell på våre tre siste kamper i serie og cup.

Når det gjelder neste runde, vil jeg mene sannsynligheten taler for at det blir Lysekloster som blir Branns neste motstander. Dem har vi nemlig aldri møtt før. Men det er slett ikke alltid det er den mest åpenbare motstanderen vi blir satt opp mot. 

Publikum:

Det var selvsagt folkefest på Austevoll, selv om jeg tror flesteparten av oss 1200 småfrøs i den sure vinden. Slik sett var det en solid kontrast fra tilsvarede cupkamp samme sted i stekende sol en junidag for ni år siden. Noen titalls Brann-supportere hadde tatt turen fra Bergen i år. Heller ikke det på samme nivå som i 2008 da det var lørdagskamp, organisert båttur og sikkert over hundre rødkledde på bortefeltet. Til og med ny bane hadde de fått siden sist, og de siste dagene hadde det også dukket opp en ny liten sittetribune med tak. 

Men speakeren deres var på plass, og akkurat like mye tøysekopp som sist. 

Målene:

Det har denne gang ikke vært mulig å se kampen om igjen i ettertid, så kampreferatet er derfor basert på egen hukommelse og de få tv-bilder som er tilgjengelige. (Nei, jeg noterer ikke mens jeg er på kampen). Dermed blir ikke kampreferatet like detaljert som vanlig. Kanskje like greit, vil noen si. De er frekke. Men slik kom i hvert fall målene:

25. minutt: 0-1, STEFFEN LIE SKÅLEVIK: Deyver Vega spiller Skålevik fri, og krepsefiskeren kommer inn i feltet og setter 1-0-ledelsen inn i venstre hjørne.

33. minutt: 0-2, AZAR KARADAS: Azar header fra fire meters hold en corner fra Vidar Jónsson som slås mot bakerste.

44. minutt: 0-3, JONAS GRØNNER: Karadas header på en ny corner fra Jónsson, denne gang fra motsatt side og mot nærmeste stolpe. Headingen går i tverrligger, men Grønner tar returen og nikker i mål fra to meter.

76. minutt: 0-4, HALLDOR STENEVIK: Øyens egen Brann-sønn får også et mål. Skålevik stjeler ballen fra en oransje spiller like utenfor feltet, og finner Stenevik umarkert på tolv meters hold, og sistnevnte setter ballen i høyre hjørne. 

83. minutt: 0-5, MARIUS BILDØY, STR.: Karadas blir lagt i bakken inne i feltet, og vi får straffe. Unge Bildøy setter den oppe i høyre hjørne når keeper går andre veien.

85. minutt: 0-6, STEFFEN LIE SKÅLEVIK: Brann kontrer ved Vega. Han gir videre til Jakob Orlov som legger inn fra venstre. På tre meter finner han Skålevik som setter inn sitt andre for kvelden.

86. minutt: 0-7, DEYVER VEGA: Skålevik vinner ballen vel tredve meter fra mål og gir over til Orlov som slår frem til Vega. Costaricaneren skyter på halvspretten fra noen meter utenfor femmeterhjørnet, og ballen går inn i lengste hjørne.

Kampen er over. Avansementet er i boks. Foto: Alexander Osdal

Kampen er over. Avansementet er i boks. Foto: Alexander Osdal

KAMPFAKTA: 

Austevoll - Brann 0-7 (0-3)

0-1: Steffen Lie Skålevik (25.)

0-2: Azar Karadas (33.)

0-3: Jonas Grønner (44.)

0-4: Halldor Stenevik (76.)

0-5: Marius Bildøy (str. 83.)

0-6: Steffen Lie Skålevik (85.)

0-7: Deyver Vega (86.)

Kuriosa:

* Brann har ikke tapt en cupkamp etter ordinært spill (90 eller 120 minutter) siden 1-3 for Odd i Skien 14. august 2014. Både i 2015 og 2016 røk vi ut på straffer.

* Brann har ikke tapt en 1.runde-kamp etter ordinært spill (fremdeles etter 90 eller 120 minutter) siden 1939.

* Brann har aldri noen gang tapt en cupkamp på bortebane mot et ikke-bergensk lag fra Hordaland.

Kampfakta

1. runde NM Telenor Cup. Austevoll nye Kunstgress. Dommer: Jan Morten Tennøy (Nore Neset IL). Gult kort: Martin Veivåg, Austevoll og Vidar Ari Jónsson, Brann.

Austevoll (4-5-1): Simen Bratten Gjøvåg - Martin Veivåg, Øystein Aarnes Storebø, Alexander Dale, Øystein Eidsheim (Emil Økland fra 46.) - Frode Storebø, Kurt Hovland (Paal Mangor-Jensen fra 66.), Inge André Rabben, Joachim Bjånesøy, Steffen Skår (Christian Møgster fra 46.) - Tord Harald Skår. 

Brann (3-5-2): Alex Horwath - Jonas Grønner, Azar Karadas, Amin Nouri - Vidar Ari Jónsson, Peter Orry Larsen, Kasper Skaanes (Marius Bildøy fra 53.), Deyver Vega, Halldor Stenevik - Jakob Orlov, Steffen Lie Skålevik.

Kampstatistikk:

Sjanser: 13-2 til Brann (BT)

Skudd: 25-7 til Brann (NTB)

Skudd på mål: 12-2 til Brann (NTB)

Linker:

Høydepunkter: http://www.brann.no/nyheter/tv-se-alle-syv-malene

BA om kampen: https://www.ba.no/sport/fotball/sk-brann/brann-knuste-austevoll-7-0/s/5-8-561558

BT om kampen: http://www.bt.no/100Sport/fotball/Halldor-17-scoret-sitt-forste-Brann-mal-i-storseier-234593b.html

NRK om kampen: https://www.nrk.no/hordaland/brann-vant-7_0-mot-austevoll-1.13490002

Brann.no om kampen: http://www.brann.no/nyheter/austevoll-brann-0-7

Artikkeltags