Bedre start enn i gullsesongen!

Endelig seier på Åråsen, skriver Brannbloggeren denne uken.

Endelig seier på Åråsen, skriver Brannbloggeren denne uken. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Det var også første gang siden 2003 at vi holdt nullen bak på denne banen, skriver BAs Brannblogger Alex Osdal.

DEL

SpaltistÅråsen BLIR ofte kriging og slit

Det GÅR sjelden bra når vi reiser bort dit

Med tap i de tre siste kampene der

vi fryktet det verste for Nilsen sin hær

I første så hadde vi plenty med ball

Men sjanser var verre; kun én og en halv

Så kunne no dette gå veien til seier?

I stedet for tap der, og sånn som det pleier?

Men Lillestrøm é ikkje KA de har vært

Vi GREP tak fra pause, og nektet dem tvert

å styre oss inn i den tralten de ville

INGEN ska slå oss fordi vi er snille!

For DA tok vi over, og skapte de største

Og Braaten fikk endelig scoret sitt første

Det GIKK ikkje lenge før Brann hadde TO

da Gilli tok PÅ sine magiske sko

Stasjonsbyens gutter ble greit satt på plass

da Børven og Braaten og Gilli ga gass

De gule fikk strømbrudd – for dem ble det stopp

Vi feide dem vekk, for vi VA’ som en mopp

Og målet til Gilli; tilbake til DET:

Det KOM på et angrep der alle var med

Barca, Ronaldo, Brasil… eg må le..;

for Gilli og Braaten é ka vi vil se!

***

Nå ligner det noe her! Dette var gøy! Igjen!

En deilig 2-0-seier på en bane der vi sjelden vinner – og en enda bedre seriestart enn i gullåret 2007.

Første omgang var ikke mye å skryte av. Vi hadde mye ball, men slet med å komme til skikkelige muligheter. Heller ikke LSK skapte så mye, men de kom til flesteparten av de få som var i den ikke voldsomt underholdende eller sjanserike første omgangen. 

Etter pause fortsatte et visst LSK-press i starten, men SÅ…. så scoret endelig Daniel Braaten sitt første Brann-mål. Det var jaggu på tide for 34-åringen som bare har sett bedre og bedre ut i det siste. Dermed 1–0 til Brann og vi øynet muligheten for en sjelden Åråsen-trepoenger.  

Og drøye syv minutter senere kom selve Høydepunktet med stor H og liten ø: 2-0-målet. Og da tenker jeg ikke bare på den sexy avslutningen til Gilli Rólantsson, men også alt som skjedde i forkant: For fra Amin Nouri erobret ballen til vi scoret 62 sekunder senere, var ballen innom samtlige elleve Brann-spillere på banen. Ingen LSK-spiller var borti ballen i løpet av de atten trekkene. Et klasseangrep (i hvert fall klasse-pasningsspill) med en klasseavslutning. Skjønt, man kan selvsagt innvende at selve angrepet egentlig bare var den siste tredelen av de atten trekkene. Likevel: Dette var noe spesielt.

Så fulgte en periode der LSK var skumle og Piotr Leciejewski reddet oss fra en ubehagelig redusering. 

Det var ikke fritt for at tankene gikk tilbake til kampene mot Tromsø og Kristiansund, der vi rotet vekk poeng de siste atten minuttene. For selv om LSK etter hvert roet seg kraftig ned, så vet man jo at scoringer kan komme ut fra ingenting og at en tilsynelatende trygg tomålsledelse ikke trenger å være så trygg likevel når reduseringsmålet kommer. Ting kan skje fort i fotball. Men fra det 70. til det 86. minutt var det kun Brann ute på Åråsen. 

Så kom det noen krampetrekninger fra undulatene mot slutten, men vi holdt stand og vant fortjent 2–0 og fikk våre første poeng på Åråsen siden 4-3-kampen i 2012. Og ikke nok med det; det var også første gang siden 2003 at vi holdt nullen bak på denne banen, og første gang siden 2002 vi BÅDE vant og holdt nullen bak der.

Slik det ser ut etter fem runder, så er Brann enda mer solide enn i fjor. Vi virker ikke svekket defensivt, vi virker bedre offensivt, og i tre av årets seriekamper har vi hatt en imponerende ro og kontroll. Dessverre har vi ikke fått uttelling for sjanseovertaket vi har hatt i alle fem kampene, for det hadde faktisk ikke vært urimelig med 15 poeng nå, selv om vi  for den del heller ikke har vært kjempeoverlegne i bortekampene. I det minste skulle vi hatt 13 poeng, hvis vi beliter oss lite grann og er litt sjenerøse overfor KBK i kampen på Nordmøre.

Uansett; vi har altså fått en hårfint bedre seriestart enn i gullsesongen 2007. Også den gang sto vi med ti poeng etter de fem første kampene. Men for ti år siden hadde vi bare tre plussmål. I år har vi seks! Derfor må vi helt tilbake til 2006 for å finne en sesongstart som var like bra eller bedre enn årets. I sølvsesongen før gullsesongen sto vi nemlig med elleve poeng. Videre må vi helt tilbake til år 2000 for å finne sist Brann hadde så god målforskjell etter de fem første. I millenniumsåret hadde vi syv plussmål på denne tiden. Og alle disse gode prestasjonene til tross for at vi har spilt tre av fem kamper på bortebane. I 2007 hadde vi allerede spilt tre hjemmekamper på denne tiden.

Like morsomt hver gang. Foto: Alexander Osdal

Nå håper jeg bergenspublikumet våkner til neste hjemmekamp mot Viking kommende lørdag. Jada, det er nettopp lørdag og det er langhelg – noe som sjelden er en god kombinasjon for å trekke folk; men å reise på hytten er ikke noe vits i: Det blir sikkert strømbrudd og så blir det krangling fordi det er så trangt på hytten at dere går hverandre på nervene. Og så blir det surmuling fordi noen (hvem, krangler dere om) har glemt å kjøpe øl og dopapir. Og hvem vil vel være på hytten i tre dager når det er krangling, og det mangler øl og dopapir? Nei, gå heller på Stadion! Dette Brann-laget er verd å se. Og det er verdt å se dem fra tribuneplass. Unnskyldninger om at de er for kjedelige, holder ikke lenger. 

Publikum:

Lillestrøm hadde 5777 tilskuere – eller i hvert fall over 5000 egne. Det er i grunn ikke så verst det på et sånt sted, klokken 2000 om kvelden, og etter tre strake tap. Kanarifansen har i likhet med mange andre supportergjenger, krympet de siste årene. De sang i den samme tralten som alltid. Mye gjentakelse.

Ifølge arrangøren var vi 574 på bortefeltet. Det må kunne sies å være greit på en kamp med sent avspark. Pussig nok likevel ikke så mange som da vi spilte på Strømmen i 1. divisjon for to år siden. Jeg syns vi gjorde en bra stemningsmessig innsats denne gang, til tross for at det er (som det ofte er på østlandskampene våre) en stor del Brann-supportere som neppe kan kobles direkte til det tradisjonelle supportermiljøet. Men folk er i stor grad med likevel. Og ikke minst; i motsetning til en del av dem som kommer på Brann Stadions bortefelt på våre hjemmekamper, så har også Branns bortesupportere utenom den harde kjerne av syngende supportere, skjønt at man STÅR på bortefeltet. Veldig bra!

Hendelsene:

06:25 – LSK: Vito Wormgoor blokkerer et innleggsforsøk fra Simen Rafn. Det går via sistnevnte og ut over dødlinjen, slik at det ikke blir corner.

14:30 – LSK: Hjemmelaget kommer til dagens første avslutning når Erling Knudtzon vender av Ruben Kristiansen og skyter fra vel fem meter innenfor sekstenmeterhjørnet. Det skuddet går utenfor lengste stolpe.

16:45 – LSK: Fredrik Krogstad løfter et frispark inn i feltet hvor Simen Kind Mikalsen vinner på hodet mot Kristoffer Barmen på femmeteren. Han header skrått utover, men vi får klarert.

19:45 – Brann: Fredrik Haugen slår et frispark inn i feltet, men Marius Amundsen får headet vekk.

21:50 – LSK: Ifeanyi Matthew mottar ballen på 25 meters hold etter en corner. Han kommer seg forbi Amin Nouri og skyter fra over tyve meter. Det går via beinet til Haugen og til corner.

26:20 – Brann: Haugen prøver å finne Torgeir Børven i bakrom, men sistnevnte avblåses for offside.

28:30 – LSK: Chigozie Udoji kommer seg til avslutning fra ti meters spiss vinkel, men skyter over. 

29:50 – LSK: Hjemmelaget med en stor sjanse når det legges inn og Tomáš Malec får stå helt umarkert på syv meter og heade nedover. Heldigvis får han ikke skikkelig treff og Piotr får avverget til corner.

31:50 – LSK: Sivert Heltne Nilsen får akkurat avverget tidsnok til å unngå at Malec får avsluttet fra ti meter i en frisparksituasjon.

32:05 – Brann: Vi kontrer og Gilli Rólantsson har med seg Børven som er helt alene til høyre for seg. Dessverre når ikke pasningen frem, men vi får corner.

33:35 – gult kort, Brann: Sivert Heltne Nilsen for munnbruk.

36:05 – Brann: Daniel Braaten utfordrer og kommer til innlegg fra siden av sekstenmeteren. Det går over lengste hjørne.

38:55 – gult kort, Brann: Daniel Braaten for å legge Mats Haakenstad i bakken.

41:05 – LSK: Rafn slår et innlegg mot bakerste stolpe. Piotr plukker det.

42:25 – Brann: Braaten gir til Nouri som legger inn fra høyre. LSK får klarert.

44:35 – Brann: Stor mulighet for oss når det slås mot Braaten på bakerste. Fra fire meters spiss vinkel skyter han på direkten. Over. Her kunne han også sentret til Børven som sto helt alene på motsatt. 

45:00 + 0:55 – LSK: Rafn får lagt inn fra vår høyreside. På syv meter vinner Mikalsen mot Barmen på hodet. Piotr tar den. 

45:00 + 1:10: Pause.

– 2. omgang: –

47:00 – LSK: åpnet andre omgang best.

49:00 – LSK: Mathew skyter høyt over fra 23 meter.

52:15 – 0-1, SCORING BRANN: DANIEL BRAATEN: Nouri får ballen vel 30 meter fra mål etter to mislykkede LSK-forsøk på å få ballen vekk fra deres sone. Han snur seg og gir til Vito som legger høyt inn i feltet. Børven har ryggen mot mål og er litt på siden av feltet, så han header inn foran mål. På fire meters hold lander ballen ned i beina på Daniel Braaten som i kamp mot Mikalsen og Marius Amundsen setter frem en fot og beiner inn 1–0 via keepers hanske. 

Fra vi fikk ballen tilbake siste gang, var den innom fire røde og det tok ni sekunder før den lå i mål.

57:50 – BRANN: Kristiansen avanserer inn i feltet når han lurer av Mathew, så kommer han seg nesten til dødlinjen før han legger på skrått ut til Gilli som ikke får avsluttet med en gang, men til slutt skyter han fra åtte meter, men det blokkeres inne i femmeteren. Så får Barmen sjansen på returen, men skuddforsøket fra sytten meter blokkeres umiddelbart av Mikalsen. Til slutt får en feilvendt Haugen ballen. Han snur seg rundt så Haakenstad fyker på ræv, og skyter fra tretten meters hold. Rett på keeper. 

59:28 – 0-2, SCORING BRANN: GILLI RÓLANTSSON: Et langt Brann-angrep ender med at Barmen får ballen midt på LSKs banehalvdel og vender spillet ut mot Braaten som legger inn fra høyre. På nærmeste stolpe finner han Gilli som akkurat unngår offsiden og på nydelig vis utfører et stykke hæl-magi og setter ballen i mål fra fire meter.

I dette angrepet hadde vi ballen i 62 sekunder før det ble mål, og ballen gikk som følger: Nouri, Vito, Ruben, Acosta, Sivert, Haugen, Braaten, Haugen, Vito, Acosta, Ruben, Acosta, Piotr, Barmen, Børven, Barmen, Braaten og Gilli. 18 trekk og samtlige elleve røde spillere hadde ballen – uten at noen LSK-spillere var borti, før den gikk i mål.

60:30 – bytte LSK: Bajram Ajeti inn for Chigozie Udoji

63:10 – LSK: Piotr er ute og måker vekk noe som kunne blitt farlig.

63:30 – LSK: Rafn skyter fra tretten meter, men Piotr redder med en beinparade.

64:55 – LSK: Knudtzon med et raid inn i feltet, der han kommer seg forbi både Ruben, Vito og Acosta, før han til slutt er alene med Piotr som er mesterlig ute og avverger hans avslutningsforsøk fra åtte meter. Det blir corner. Der var det jaggu nære redusering!

65:25 – LSK: Etter corneren får Knudtzon en ny mulighet, men skuddet hans fra ti meter blokkeres og Braaten får klarert.

69:45 – Brann: Braaten herjer på høyresiden, og så får Nouri lagt inn. Amundsen klarerer.

70:55 – Brann: Nouri kommer seg til innlegg fra høyre. Haugen stuper frem, men når ikke ballen. Til slutt får Børven vendt seg rundt og skutt fra seksten meter. Like over. Børven mente seg dessuten snytt for corner, og ting kan tyde på at ballen var innom Aleksander Melgalvis på veien.

71:35 – Brann: Braaten herjer igjen på høyresiden, og Nouri lurer seg inn i feltet bak ryggen på Haakenstad. Nouri skyter fra åtte meters spiss vinkel, liiiike utenfor lengste stolpe hvor Barmen kommer for sent. Via Mikalsen, så det blir corner.

72:40 – Brann: Braaten kriger seg inn i feltet, men har to mann på seg og må gi tilbake til Gilli. Og så renner det ut i sanden.

74:45 – Brann: Barmen skyter fra tyve meter. Via en LSK-spiller til corner.

75:30 – Brann: Haugen slår corneren mot nærmeste hvor Børven skyter fra fire meters spiss vinkel, via en LSK-spiller og til ny corner.

78:45 – bytte Brann: Azar Karadas inn for Gilli Rólantsson

79:05 – Brann: Azar vinner selvsagt på hodet på corner, men LSK får avverget headingen fra ti meter. 

79:40 – bytte LSK: Michal Skoda inn for Tomáš Malec

80:05 – Brann: Børven er nære på å treffe ballen på åtte meter, men i stedet går den videre til Haugen som forsøker å plassere i nærmeste kryss fra ti meters spiss vinkel. Det gikk over. 

80:55 – Brann: Børven finner Haugen som plutselig er nesten alene inne i feltet. Han forsøker å plassere den i lengste hjørne, men det går utenfor. Det var uansett avvinket for offside. Noe som antakelig var feil, og noe som linjedommeren heller ikke fant ut at han skulle flagge for før avslutningen var gjort. Altså flere sekunder senere.

81:30 – bytte LSK: Petter Mathias Olsen inn for Simen Rafn

85:45 – LSK: Skoda misser på mottaket og mister ballen ut over dødlinjen på et innlegg fra Melgalvis.

86:35 – LSK: Bajram Ajeti kommer seg etter hvert til avslutning fra ti meter, og Piotr får bare så vidt slått den til corner. 

89:45 – LSK: Melgalvis legger inn foran mål, men Acosta avverger til corner.

90:00 + 0:55 – LSK: Petter Mathias Olsen forsøker en avslutning fra tretten meters skrå vinkel, men det blokkeres. 

90:00 + 1:30 – LSK: Knudtzon og Ajeti har skumle hensikter inne i feltet, men Vito får klarert til kast.

90:00 + 4:05: Kampen er over.

Kuriosa:

* Brann har ti poeng, og det er det meste vi har hatt etter fem eliteserierunder siden 2007 da vi også hadde ti poeng.

* Brann har tatt fire bortepoeng. Det er det samme som vi hadde etter tre bortekamper i fjor.

* Brann har scoret ni mål. Det er det meste vi har hatt etter fem runder siden vi hadde ti mål i 2011. 

* Brann har scoret tre bortemål. Det er ett mindre enn etter tre bortekamper i fjor.

* Brann har kun tre baklengs. Det er det minste vi har hatt etter fem runder siden 2006 da vi også hadde tre.

* Brann har to baklengs borte. Det er det minste vi har hatt etter tre bortekamper siden vi hadde bare ett i 2006.

* Brann har seks plussmål i målforskjell. Det er det beste vi har hatt etter fem runder siden 2000 da vi hadde syv. 

* Brann har ett plussmål på bortebane. Det er det beste vi har hatt etter tre bortekamper siden 2011 da vi hadde fem.

* Forrige gang Brann fikk to strake seire i serien, var da vi vant de tre siste i fjor.

* Sist Brann tapte to strake bortekamper, var da vi tapte 2-3 for både VIF og FKH i august i fjor. Vi unngikk dette igjen.

* Sist Brann tapte poeng i tre strake bortekamper i serien, var da vi fikk 0-1-4 på fem bortekamper fra mai til juli i fjor. Vi unngikk også dette.

* Sist Brann gikk målløse av banen i to strake bortekamper i serien, var fra mai til juli i fjor da vi gjorde det i fire på rad. Enda en ting vi unngikk.

* Brann hadde før søndag sluppet inn mål i de to siste eliteseriekampene. Sist Brann slapp inn mål i tre strake seriekamper, var i i fjor da vi slapp inn mål i de fire siste. Dette unngikk vi også.

* Brann hadde før søndag sluppet inn mål i tre strake bortekamper i serien. Sist Brann holdt nullen bak i en bortekamp var da vi spilte 0-0 mot Sogndal 1. oktober i fjor.

Brann mot LSK i serien:

Branns tall først

  K S U T Mål Bakl
I Bergen 39 16 7 16 61 52
På Lillestrøm 40 9 9 22 54 78
Totalt 79 25 16 38 115 130

* Brann hadde før søndag tapt de tre siste seriekampene mot LSK. Forrige gang vi tok poeng mot dem, var da vi vant 2–0 på Stadion i 2014.

* Brann hadde før søndag tapt de tre siste seriekampene på Åråsen. Forrige gang vi tok poeng mot dem borte, var da vi vant 4–3 der i 2012.

* Brann hadde før søndag sluppet inn mål i tre strake seriekamper mot LSK. Forrige gang vi holdt nullen mot dem, var da vi vant 2–0 på Stadion i 2014.

* Brann hadde før søndag sluppet inn mål i tolv strake seriekamper på Åråsen. Forrige gang vi holdt nullen mot dem på Åråsen, var i 2003 da vi spilte 0–0. Forrige gang Brann både vant og holdt nullen mot dem på Åråsen, var da vi vant 1–0 i 2002.

KAMPFAKTA:

Lillestrøm - Brann 0-2 (0-0) 

0-1: Daniel Braaten (53.)
0-2: Gilli Rólantsson (60.)

5. serierunde Eliteserien, Åråsen stadion. 5777 tilskuere. Dommer: Tom Harald Hagen, Grue IL. Gult kort: Sivert Heltne Nilsen og Daniel Braaten, Brann.

Lillestrøm (4-4-2): Arnold Origi - Aleksander Melgalvis, Marius Amundsen, Simen Kind Mikalsen, Mats Haakenstad - E. Knudtzon (k), Ifeanyi Mathew, Fredrik Krogstad, Simen Rafn (Petter Mathias Olsen fra 82.), Chigozie Udoji (Bajram Ajeti fra 61.), Tomas Malec (Michal Skoda fra 80).

Brann (4-3-3): Piotr Leciejewski - Amin Nouri, Bismar Acosta, Vito Wormgoor, Ruben Kristiansen - Fredrik Haugen, Sivert Heltne Nilsen, Kristoffer Barmen - Daniel Braaten, Torgeir Børven, Gilli Rólantsson (Azar Karadas fra 79.).

(kilde: brann.no)

Kampstatistikk:

Ballbesittelse: 59 % til Brann (VG)

Avslutninger: 13-9 til Brann (VG), 14-11 til Brann (NTB)

Avslutninger på mål: 4-4 (VG), 5-3 til LSK (NTB)

Sjanser: 9-6 til Brann (VG), 6-4 til Brann (BT)

Antall angrep med avslutninger inne i feltet: 9-9 (mine egne tall). Ett av Branns angrep hadde to avslutninger, så totalt hadde vi 10 avslutninger inne i feltet. 1. omgang: 4-1 til LSK. 2. omgang: 8-5 til Brann.

Innmarsj til første og innmarsj til andre. 0–0 begge ganger. Foto: Alexander Osdal

Endelig seier på Åråsen. Foto: Alexander Osdal

Gjerdet foran bortesupporterne på Åråsen, har blitt høyt. Og de har fått Mexico til å betale for det. Foto: Alexander Osdal

Spillerstatistikk:

  Acos Barm Braa Børv Grøn Haug Horw Jons Kara Kris Leci
TIL b 90 90 90 14 90 76       90 90
God h 90 90   63 10 90       90 90
KBK b 90 90 45 24   90     13 90 90
FKH h 90 90 90 84   75     6 90 90
LSK b 90 90 90 90   90     12 90 90
                       
Totalt 450 450 315 275 100 421 0 0 31 450 450
Kamp 5 5 4 5 2 5 0 0 3 5 5
Starte 5 5 4 3 1 5 0 0 0 5 5
Mål   1 1 2              
Gule 2   1   1       1    
2 gule                      
Røde                      
  Nils Nour Orlo Orry Pett Rola Skaa Skål Sten Vega Worm
TIL b 90 90 76     87 14 3      
God h 90 90 27     90   27   63 80
KBK b 90 77 66     90       45 90
FKH h 90 90       66 15     24 90
LSK b 90 90       78         90
                       
Totalt 450 437 169 0 0 411 29 30 0 132 350
Kamp 5 5 3 0 0 5 2 2 0 3 4
Starte 5 5 2 0 0 5 0 0 0 1 4
Mål 1   2     1          
Gule 2                 1 1
2 gule                      
Røde                      

Lenker:

Høydepunkter

BA om kampen

BT om kampen

VG om kampen

VGs livedekning

Dagbladet om kampen

TV2 om kampen

NRK om kampen

Brann.no om kampen

Flashscore.nu

Artikkeltags