Onsdag ettermiddag sto to leilighetsbygg i Hemsedal i full fyr.

Ifølge ordføreren i Hemsedal Pål Terje Rørby skal det være 30 leiligheter som skal ha blitt skadet i brannen. Over 100 personer ble evakuert.

Først natt til torsdag fikk brannvesenet kontroll over brannen.

– Dette oppleves nok som surrealistisk og fortvilende for folk i Hemsedal, sier ordføreren til BA.

Mens situasjonen sto på som verst, og flammene slukte leilighet etter leilighet, satt eieren av en av leilighetene, Bjørn Sture i Bergen å spiste middag med sin kone og sitt barnebarn.

– Vi satt å spiste middag, og fikk plutselig en telefon om at det brant i bygget, hvor vi har, eller hadde leilighet, sier han til BA.

Sture satt på nyhetene på TVen.

– På nyhetene kunne vi se bygget og leiligheten vår brenne. Vi satt og så på at brannvesenet spylte vann rett inn i leiligheten vår. Det var en veldig spesiell følelse, sier Sture fortvilet.

– Det er bra at liv ikke gikk tapt. Vi ble tidlig ringt opp av politiet og kommunen, som ville forsikre seg om at vi hadde det bra.

– Alt er ødelagt

Sture har snakket med naboene, som hadde leilighet i samme bygg som han.

– Alle er like fortvilet, og i samme situasjon. Vi pleier alle å bruke leilighetene ofte, og hele året. Dette er bare trist og kjedelig, sier han til BA.

Sture og konen har hatt leilighet i bygget i ni år, og har eid leiligheten som nå er brent til grunne i tre.

– Vi fulgte med på nyhetssendingen, og situasjonen ble bare verre og verre. Det var fortvilende å se at leiligheten som man bruker hele året, og som er et samlingspunkt for familien bare forsvinne. Jeg har vært på jobb i hele dag, så det har ikke sunket helt inn enda.

Han forteller at leiligheten er totalt nedbrent.

– Vi tar nok en tur opp i helgen, for å se på skadene. Men det blir nok en dagstur. Vi har jo ikke noe sted å bo, sier Sture fortvilet.

– Jeg er redd hele bygget må rives. Alt vi hadde av ski- og turutstyr er jo ødelagt. Nå ryker påsketuren.

– En bragd

Innsats fra redningsmannskaper og en velfungerende brannvegg gjorde at brannen ikke spredte seg til flere bygninger, opplyser Hemsedal kommune torsdag formiddag.

– Dette er en bragd. Det så veldig skummelt ut en tid. Brannen flyttet seg veldig raskt over takene, sier brannkonstabel Ole Tvedt til Hallingdølen.

Det tok sju timer før brannen kom under kontroll, og det var fryktet at brannen ville spre seg til enda et leilighetsbygg og et utested.

– Vindretningen sto den veien, så det var svært knappe marginer, sier innsatsleder Atle Strandos.

Brannvesen og politi arbeider med å avklare når nabobygningene kan tas i bruk igjen.

Det var i 16-tiden onsdag at det brøt ut brann i et leilighetsbygg som var under oppføring like ved skibakkene i Hemsedal. Brannvesenet fikk først kontroll på brannen like over midnatt.

Leilighetsbygget som brannen startet i, har fått store skader etter brannen. Brannen spredte seg til et nærliggende leilighetsbygg, der flere ble evakuert. Også dette bygget fikk store skader. Mennesker fra 45 boenheter måtte evakueres, skriver Hallingdølen.

Ordfører Pål Rørby i Hemsedal sier til NRK at disse blir tatt hånd om.

– Alle har nå fått andre leiligheter å oppholde seg i. Vi åpnet en dagligvareforretning som ligger i skisenteret. Skistar åpnet også skisjappen sin for dem som hadde behov for klær og annet. Så alle skal bli godt tatt vare på, sier Rørby.

Ingen personer er skadd, opplyser kommunen.