– Det har vært stille og rolig gjennom hele natten. Vi begynner å trekke oss tilbake nå, forteller vakthavende brannsjef ved Øygarden brann- og redning, Nils Meland.

Torsdag ettermiddag, like før klokken 1430, ble det full utrykning til Franzefoss sitt gjenvinningsanlegg på Eide. Det hadde begynt å brenne kraftig i produksjonshallen, hvor det oppbevares boreslam.

Fire mann på stedet

Da brannvesenet kom til stedet, var det full overtenning. Det ble opprettet en sikkerhetsavstand på 300 meter, og røyken fra brannen var antatt giftig. Beboere i området ble bedt om å holde vinduer lukket og ikke oppsøke området.

Etter omfattende slukkearbeid over flere timer, ble det meldt at brannen var slukket og under kontroll i 20-tiden torsdag kveld.

– Etter det var det en del uavklarte gassflasker som vi måtte sjekke. De var det ingen fare med, så vi besluttet etter hvert å sende hjem mannskap fra Bergen og Bjørnafjorden, sier Meland til BA.

Øygarden brann- og redning hadde fire mann på stedet gjennom natten, som fulgte med på situasjonen. I morgentimene fredag ble området overlatt til politiet.

– Ikke trygt ennå

– Vi har selvfølgelig en del opprydningsarbeid, og en mulig oljeforurensning i sjøen ved anlegget som vi følger med på. Men nå er det politiets åsted.

Brannvesenet har foreløpig ikke tatt seg inn i den brente delen av gjenvinningsanlegget.

– Der er det ikke klarert at det er trygt ennå, og vi kommer ikke til å gå inn i restene av bygget. Noen andre må ta en vurdering på når det er stabilt nok, fastslår Meland.

Risikovurdering

Fungerende stasjonssjef ved Øygarden politistasjon, Sven Erik Midthjell, forteller til BA at området fortsatt vil være sperret av fredag.

– Vi vil ta en vurdering i løpet av dagen hvordan vi skal gå frem på brannåstedet, sier Midthjell.

Han understreker at de ikke vil gå inn i bygget før det har blitt kaldt.

– Det må tas en risikovurdering på når det er forsvarlig å gå inn der. Vi ber om at folk holder seg unna stedet.