Rundt klokken 14 søndag melder 110-sentralen at Bybanen har sporet av i Kaigaten.

Tre timer etter glir Bybanevognen sakte og forsiktig inn på Byparken bybanestopp, mens Bergen Brannvesen følger nøye med for å se at alt går i orden.

– Det er vårt ansvar sammen med Bybanen å få vognene på sporet igjen når slikt skjer, sier brigadeleder på stedet, Per Sherling. Siden Bybanen sporet av har de brukt alle tilgjengelige triks for å få den på gli.

Ukjent type hendelse

– I utgangspunktet var det ikke en avsporing som var årsak til stansen, men at Bybanen stod på feil sted. Avsporingen der det ene hjulet kom i et annet spor enn resten, skjedde da vi skulle få Bybanen tilbake i spor 1, der den skulle være, forklarer beredskapsvakt ved Bybanen, Trond Magne Målsnes.

For Bybanen i Bergen er det første gang de opplever en hendelse av akkurat denne typen, så dermed vil det kreve noen undersøkelser før man kan slå fast hva som var årsaken til problemet i utgangspunktet.

Komplisert oppgave

At det tok tre timer å få Bybanen i gang igjen, er ifølge Per Sherling ikke overraskende.

– Dette er en veldig komplisert veksling, og vognsettet veier 40 tonn. Dessuten er det viktig å få dette til uten å skade selve vognsettet, sier Sherling.

Hva som var årsaken til avsporingen lar brannvesenet det være opp til Bybanen selv å vurdere.

Dette har skjedd:

Klokken tre søndag er det drift på strekningen Nonneseter til Lagunen, etter at hele Bybanetraseen stod stille en periode etter avsporingen, som skjedde noe før klokken to.

– Bybanen er ikke sporet helt av, men står på en plass den ikke skal stå. Vi jobber med å finne ut hvordan vi skal løse dette, sa beredskapsvakt Trond Magne Målsnes.

Hvor lang tid det vil ta før Bybanen er tilbake i normalt gjenge tør han ikke love, utover at det nok tar en stund, og at de jobber med saken.

Klokken 1700 klarte de å få Bybanen tilbake på sporet.

Andre stans på 24 timer

Også lørdag kveld i 23-tiden var det stans på Bybanen i sentrum. Da var det kun drift fra Nygård til Lagunen.

– Det er ingen sammenheng mellom disse to driftsstansene. Driftsstansen lørdag var forårsaket av en vognfeil, sier Målsnes.

Venter på transport

Bybanevognen som sporet av står fredag kl 18 fortsatt i spor 1 ved Byparken, i påvente av transport tilbake til vognhallen på Kronstad.

– I hvilken grad vognen er skadet er uvisst, så foreløbig er bare spor 2 nærmest Telegrafen i bruk ved Byparken, sier Målsnes.