NM til helgen: – Vi er vel egentlig et utskudd

Eikanger-Bjørsvik er her avbildet fra NM i fjor, som de endte opp med å vinne. De jakter på enda en seier i år. arkivfoto: Jonas Johnsen

Eikanger-Bjørsvik er her avbildet fra NM i fjor, som de endte opp med å vinne. De jakter på enda en seier i år. arkivfoto: Jonas Johnsen

Artikkelen er over 2 år gammel

Norges Musikkorps Forbund (NMF) og Forsvarets musikk feirer hvert sitt jubileum sammen.

DEL

I år fyller NMF 100 år. Dette skal feires under årets NM i Brass. Forsvarets musikk fyller også år, og det er også et hundreårsjubileum. 200 år har gått siden Forsvarets musikk ble dannet. I den anledning har NMF invitert Sjøforsvarets musikkorps til å spille årets festkonsert under mesterskapet.

– Vi spurte om de ville komme og spille årets festkonsert. Det er en fin markering fordi vi har hundreårsjubileum, og de har to hundreårsjubileum. I tillegg får vi vist at vi har et godt samarbeid sammen, sier Randi Kvinge, daglig leder i NMF Hordaland.

I tillegg til bursdager er det også andre tall i fokus under helgens arrangement. NM i Brass blir arrangert for 40 gang, og i løpet av helgen passerer de deltakelse nummer 2000 i NMs historie.

Underholdning

Sjøforsvarets Musikkorps skal på lørdag kveld underholde under festen i Grieghallen. Dette vil bli første gangen et Janitsjarkorps spiller på festkonserten.

– Vi er vel egentlig et utskudd i NM Brass sammenheng. Under et slikt arrangement finner man ikke fløyter eller saxonetter, forteller Jan René Lie, som er daglig leder ved Sjøforsvarets Musikkorps.

– Det kommer til å bli et annerledes innslag, men det håper vi kan være forfriskende, legger han til.

Som det profesjonelle korpset i byen, kjenner Lie at det er naturlig at de kan komme inn å kaste glans og sette deres preg på festkonserten. Han forteller at de ikke kommer til å forberede seg på en spesiell måte bare fordi de skal opptre på NM.

– Det er som en vanlig konsert. Vi må finne ut av hva vi må ta hensyn til her. Hver konsert utformes kunstnerisk ut ifra den settingen vi befinner oss i. Hva slags lokale er det? Hvem er målgruppen? Nå består publikum av korpsentusiaster, så da utfordrer vi programmet etter dette, sier Lie.

Strømmes på nett

NMF har i mange år strømmet NM Brass på nettet i samarbeid med TV2. Sendingene har så blitt lagt ut på TV2 Sumo der folk fra hele verden har hatt muligheten til å gå inn og se.

I år har NMF valgt å finne en egen løsning på streamingen.

– I år er første gang vi har laget en egen kanal der vi har tv-sendinger fra hele helgen. Her har vi programledere, ekspertkommentatorer og masse innslag. Det blir en full TV-sending for begge dagene, meddeler Kvinge.

Brass-nivået i Norge er høyt og siden Norge har vunnet mesterskap som EM og VM er interessen rundt norsk Brass stor. Dette er en av grunnene til at NMF vil ha senkningene ute på nett.

– Det er veldig stor interesse for arrangementet både i Norge og i utlandet. De beste korpsene i Norge holder et veldig høyt nivå, og det er mange som følger med på det som foregår i NM, sier Kvinge. Hun legger til at opptaket av disse sendingene er veldig viktig fordi folk gjerne vil gå tilbake og se på dette flere ganger. Siden konkurransen går over flere dager er det ikke realistisk å få TV-dekning, men Kvinge mener ikke det er et problem.

– De siste årene har vi fått veldig god pressedekning av arrangementet, både av NRK og TV2, og det har vært laget nyhetsinnslag og reportasjer. Vi håper også det blir like god dekning i år.

Ekstra markeringer

Under NM i Grieghallen vil det være et par ekstra markeringer. NMF lanserer sin egen jubileumsbok.

– Boken tar opp sentrale temaer og hendelser i NMFs innholdsrike historie – fra de første musikkorpsene på 1800-tallet og frem til dagens mangfoldige korpsbevegelse. Viktige stemmer i bevegelsen forteller og forklarer fremgang og utvikling, sier Berit Handegard, prosjektansvarlig i NMF.

I tillegg til jubileumsboken vil det være en fotoutstilling. Randi Kvinge opplyser at Vidar Alvik har tatt en del bilder som vil vises frem.

– Han var til stede på NM i fjor og tok bilder både når korpsene spilte i konsertsalene og av stemningen generelt i Grieghallen. Vår grafiske designer har plukket ut bilder herfra som skal gjenspeile NM-stemningen, sier Kvinge.

NM i Brass

NM i Brass arrangeres i Bergen hvert år.

Festkonsert med Sjøforsvarets Musikkorps og premieutdeling – lørdag klokken 2045.

Det er 76 korps som deltar i årets NM.

Artikkeltags