Bergen Musikkteater er ikke fremmed for å gyve løs på store Broadway-musikaler. I fjor slo teatergruppen til med musikalen «Shrek». Leder for teateret, Grete Michelsen, innrømmer at det riktignok ble litt vel mye styr med kostymene.

I år er kostymene noe nedtonet og fargekoden har gått fra grønn til rosa. BA har fått følge en av prøvene til musikkteaterets oppsetning av «Legally Blonde The Musical».

Viktig budskap i rosa innpakning

Det er en entusiastisk gjeng vi møter når vi går inn dørene til Åsane Kulturhus. I et hjørne står noen ungdommer og øver på et dansenummer. Andre leser replikker eller går gjennom strofer til en sang. Det er åpenbart at ungdommene gleder seg til å så på scenen i mai.

– Dette blir en rosa forestilling, sier Aurora Sæverot (14) med et stort smil.

Hun spiller hovedrollen som den moteglade karakteren Elle Woods, som prøver å vinne ekskjæresten tilbake ved å begynne på Harvard. Musikalen er basert på filmen fra 2001, med samme navn.

Hovedrollen deler hun med Iris Dinh Pham (13), som mener publikum kan lære noe av forestillingen.

– Elle oppfattes kanskje som litt dum og overfladisk, men hun er egentlig ganske smart. Jeg håper publikum sitter igjen med at man ikke må dømme noen på grunnlag av førsteinntrykket.

Iris syns det beste med teater er å kunne vise ulike sider av seg selv. Hun innrømmer at det å bli skuespiller er en stor drøm, men at det viktigste for henne er å nyte det å drive med teater, her og nå.


– Barna minner oss om viktigheten av å leke

Musikkteatret i Bergen består av flere grupper, både for barn, ungdom og voksne. I år er det 25 ungdommer og 28 voksne som setter opp hver sin versjon av musikalen.

Malene Pedersen Dale (23) har rollen som «Elle» i voksengruppen, sammen med Julie Tetlie. Hun mener ungdomsgruppen er en god påminner om viktigheten av å leke.

– Noen ganger kan vi i voksengruppen kjenne på litt mye press. Da er det fint å se til ungdomsgruppene, og hvor gøy de har det med å stå på scenen. Alle har jo et indre barn som vil leke, uansett hvor gammel du er, mener Malene og påpeker at det ikke er noen øvrig aldersgrense for voksengruppen og at også hundreåringer er velkomne.

Teateret er ingen ny arena for Malene. Hun har lang erfaring fra Nye Fyllingsdalen Teater og har spilt i flere kortfilmer. Hun har også vært elev ved dramalinjen ved Fyllingsdalen VGS, i likhet med instruktørene for ungdomsgruppen, Tiril Tveit Michelsen (21) og Cornelia Tellefsen (21).

De to har vært en del av Bergen Musikkteater i flere år, og har naturlig glidd inn i instruktørrollene. I tillegg til å drive med teaterinstruksjon på fritiden, tar Michelsen også en utdanning til å bli dramapedagog ved siden av.

Instruktørene tror publikum kan forvente mye latter, og et personlig preg på oppsetningen.

– Vi har latt ungdommene være med å ta mange av beslutningene. Det er viktig for oss å oppmuntre til å tenke selv og være delaktig i kreative avgjørelser. Vi holder oss heller litt på siden og kommer med kommentarer som «litt større», «litt mer volum», forteller instruktørene til BA.

Sterkt samhold

Gruppene har jobbet med forestillingen helt siden september, og har uten tvil blitt en sammensveiset gjeng. Malene Pedersen Dale mener at følelsen av fellesskapet i teatergruppen er viktigere enn noen gang

– Før pandemien tok vi kanskje samholdet litt for gitt, men nå er vi ekstra takknemlige for å kunne møtes en gang i uken og jobbe mot et felles prosjekt.

Pedersen tror teateret kan få en oppblomstring nå som landet har åpnet igjen, og håper publikum vil kjenne på viktigheten av å kunne oppleve noe i samme rom.

– Teateret er unikt når det kommer til at det skjer her og nå. Du kan ikke bare spole tilbake og se det på nytt, som med filmen. Går du glipp av øyeblikket, så er det borte.