Det er uvisst om det er snørekord på Folgefonna, men daglig leder ved skisenteret, Andreas Skogseth kan aldri huske å ha sett mer snø.

– Jeg tør ikke anslå eksakt antall meter, men det er godt over 12 meter enkelte steder der vinden har stått på, sier Skogseth.

Breen flytter seg

Nå har arbeidet med å grave frem skiheisen startet.

– Det er en enormt stor jobb. Enkelte steder kan vi ikke se de 10 meter høye mastene, da sier det seg selv at det er tidkrevende arbeid.

Tre tråkkemaskiner og en gravemaskin er i disse dager i full sving på fonna, for det er mye som skal til for å drive et lite sommerskisenter.

– I og med at vi er lokalisert på en isbre er det ekstra mye jobb. Breen flytter seg hele tiden, derfor må vi montere ned drivvaieren etter hver sesong, den må settes opp på nytt i april. Vi har 5-6 mann i full sving, det vil vi ha hele måneden.

Ekstreme brøytekanter

For det er et spektakulært syn som vil møte skientusiaster når skisenteret åpner 1. mai.

– Det er vanskelig å forklare hvordan det ser ut her, folk må nesten bare komme og se selv, sier Skogseth.

Og det er ikke bare skiopplevelsen som blir spektakulær i år.

Jondal kommune er i full sving med å få åpnet veien opp til senteret. De bruker en hjullaster med en diger snøfreser montert i front.

– Jeg tviler på at folk har sett brøytekanter av en slik dimensjon. Hjullasteren må komme seg gjennom mer enn 12 meter dyp snø enkelte steder, det er helt spesielt.

Tror på 1. mai-åpning

Teknisk sjef i Jondal kommune, Sigbjørn Haugen bekrefter at snømengdene er helt utenom det vanlige i år.

– Vi bruker utstyr som blir brukt på høyfjellet, akkurat nå har vi en stor fres i arbeid og en i backup.

Haugen har tro på åpning 1. mai til tross for de enorme snømengdene.

– Vi har alltid klart å åpne veien til sesongåpningen, det satser vi på i år også.

Kjemper for å bevare fonna

Skogseth er også rimelig sikker på åpningen 1. mai.

– Med mindre det blir snøstorm og helt spesielle værforhold åpner vi fredag 1. mai. Vi er allerede i gang med å bygge fristyleparken, samtidig som vi brøyter frem skiverksted og driftsbygninger.

Skogseth har hatt folk i arbeid gjennom hele vinteren for å flytte på snøen.

– Vi prøver å ta best mulig vare på Folgefonna. Som andre isbreer krymper den for hvert år, derfor er det viktig å bevare breen best mulig. Vi legger for eksempel på mye snø i enden av breen gjennom hele vinteren, for å hindre at den krymper mer enn nødvendig.

Puddersnø

Når andre skisentre, som for eksempel snøsikre Røldal må stenge dørene i slutten av april, håper Skogseth å tilby skientusiastene helt spesielle sommerforhold.

– I fjor hadde vi puddersnø gjennom store deler av mai. Vi satser på det samme i år.

Lang sesong

I motsetning til på Folgefonna, begynner sesongen å gå mot slutten for andre skisentre i Hordaland. Det gjelder også i Eikedalen.

– Vi har faktisk 1,5 meter snø i nedre del av anlegget, så forholdene er veldig gode. Vi holder åpent hver dag denne uken til og med søndag, men så blir det bare helgeåpent et par uker til, sier daglig leder Fredrik Tønjum.

Erfaringsmessig begynner skiinteressen å dale etter påsken.

– Ja, det er helt vanlig at folk har fått litt nok etter at påsken er ferdig, slik er det hvert år.

Årets sesong ser imidlertid ut til å bli meget god.

– Vi åpnet allerede 13. desember så vi fikk med oss hele julen, 2014/2015-sesongen ser derfor ut til å bli en av de beste vi har hatt besøksmessig.