Alle som har vært borti en håndballspiller vet hvordan det føles.
Du sitter i klisteret.
Nå er både idrettslag som eier sine egne haller og Bergen kommune gått lei. Klisterbruken i håndballen virker å være mer utbredt enn noensinne. Det merkes på driftskostnadene.
For klisteret må vaskes vekk. Hver dag.
Det koster millioner av kroner.
Ny bruk overrasker
– Vi bruker mye ressurser på å fjerne klister. Det har vi alltid gjort, sier Per Fedje, driftssjef i idrettsetaten i Bergen kommune.
I samarbeid med håndballregionen vil kommunen nå innføre nye regler i sine haller der klister er tillatt, omkring 30 i tallet. De fleste reglene vil være basert på håndballens eget regelverk, men én ting vil skille seg ut:
Spillerne vil som hovedregel ikke lenger få lov å ha klister på skoene sine.

Guttene forsvinner fra håndballen: – Det er bare trist
– Vi kan ikke stritte imot klisterbruk, det blir feil. Det er en del av håndballen. I stedet for å problematisere det har vi i alle år valgt å innfinne oss med det, sier driftssjef Fedje, som har merket seg inn endring.
– Klister på sko tror jeg var forbeholdt topphåndballen, men vi har sett at flere og flere ungdommer gjør det samme. Det blir store ansamlinger av klister som renner ned på gulvflaten og fester seg overalt, fortsetter han.
– Utfordringen er at det går i hvert fall halvannen time hver dag på å fjerne klister i hver hall. Kanskje mer.
Det er umulig å si nøyaktig, men Bergen kommune bruker trolig noen millioner ekstra hvert eneste år på renhold på grunn av klisterbruken.
Irritasjon i Fana
I Fana Arena er også frustrasjonen stor. Daglig leder i Fana IL, Hans Dankertsen, etterlyser en holdningsendring i håndballen.
– Vi prøver å jobbe med dem, men vi må se en endringsvilje. Det går ikke på håndballgruppen i Fana IL, men på hele håndballfamilien. Utgiftene til å vaske vekk klister kunne vært brukt til aktivitet, mener Dankertsen, som anslår at vaskingen koster Fana IL flere hundretusener i året.
Driftssjef i arenaen, Pål Nord, er selv en gammel eliteseriespiller i håndball. Han mener bruken har tatt av, selv om det egentlig er 15 års aldersgrense for bruk i kamper.
– Spillere langt under 15 år bruker det på trening. Det er merkelig. De blir ikke bedre håndballspillere av det. Hun som vasker her er helt sjokkert, det er klister overalt. Det handler litt om oppdragelse, også, tror Nord.

– Denne juleferien trengte jeg!
– Forstår det
Daglig leder i håndballregionen Vest, Trine Dalland, forstår godt at halleierne vil ta grep.
– Vi må bli mer bevisste på bruken og få trenere, spillere og ledere til å ta diskusjonen og ha en god kommunikasjon med halleierne, sier Dalland.
– Bruker utøvere yngre enn 15 år også klister i treningene?
– Det kan nok skje, det er mange av 14-årslagene som spiller i 15-årsserier. Jeg har selv vært trener for et lag som spilte i både 14- og 15-årsserien, og vi trente med klister én gang i uken for å bli vant med det, svarer Dalland, som er enig i at klisterbruk på skoene bør begrenses.
– Personlig tror jeg det er mulig å unngå mye av det. Halleierne får innføre sine regler, og så må vi forholde oss til dem.