Gå til sidens hovedinnhold

Vårens maktdemonstrasjon

Artikkelen er over 4 år gammel

– Jeg simpelthen elsker den lyden. Det tror jeg de fleste bergensere gjør. Da vet vi at det er vår, sier Per Stensrud.

Det ljomer i gatene. De tre største buekorpsene, Nygaards Bataljon, Dræggens Buekorps og Nordnæs Bataillon har sin årlige maktdemonstrasjon i Bergen sentrum.

Slagerne hamrer løs på trommene sine mens de marsjerer taktfast over brosteinen. Det er nesten som de sier «her er det vi som bestemmer». 

– Maktdemonstrasjonen er en årlig tradisjon som vi har. Det er den første dagen lørdagskorpsene møtes. Vi viser oss frem for byen og for å fortelle bergenserne at vi fortsatt eksisterer, sier Chef Johan Fredrik Thorsen i Dræggens Buekorps.

Eksistere gjør buekorpsene i aller høyeste grad.

Om det var noen som trodde de skulle ha en fredelig bytur lørdag formiddag, må de tro om igjen.

Etter å ha tråkket og trommet seg over hele Torgallmenningen, bukter de tre buekorpsene nedover Jon Smørs gate og stiller seg rett under Smørsbroen.

 

Det høylytte ekkoet av trommene treffer bergenserne helt inn i hjerteroten.

For noen kan lyden være vel høy, men for gamle buekorpsgutter kommer gamle minner strømmende tilbake.

Gamle buekorpsgutter klør i fingrene

– Jeg klør i fingrene. Det gjør jeg hver eneste vår, sier Per Stensrud.

Han var slager i Nygaards Bataljon fra 1973 til 1983, og derfor måtte han til sentrum for å få med seg årets maktdemonstrasjon.

– Buekorpslivet var en flott tid som jeg aldri kommer til å glemme. Det var her jeg fikk kamerater for livet. De treffer jeg jevnlig den dag i dag, forteller Stensrud gjennom trommevirvelen.

– Jeg simpelten elsker den lyden. Det tror jeg de fleste bergensere gjør. Da vet vi at det er vår. Det er bare en og annen østlending som må klage, men det er helt greit, sier Stensrud.

 

Han gleder seg stort til 160 års jubileet som de tre buekorpsene skal feire 22. april.

– Jeg skal snart av gårde for å øve til jubileet. Den dagen skal alle slagerne hamre løs, uansett alder, smiler Stensrud.

Mens Stensrud mimrer om tiden som buekorpsgutt, treffer BA en rævedilter som ser frem til å marsjere med de store guttene om noen år.

Utålmodig rævedilter på pappas skuldre

Yngve Elias Eidset (3) har uniformen til Dræggens Buekorps trygt på under regnjakken. Han sitter på skuldrene til sin far og ser med store øyne på guttene som står sirlig på rekke nedover Torgallmenningen.

– Bare han hører lyden av en tromme, så kommer han løpende, forteller pappa Yngve Eidset.

Det nærmer seg slutten av den såkalte maktdemonstrasjonen. De tre buekorpsene har igjen inntatt Torgallmenningen.

 

Arlind (12) i Nygaards Bataljon holder hardt på buen sin. Han er blitt litt våt av duskregnet, men påpeker at det ikke er så nøye.

– Buekorps er ikke bare marsjering, slik mange tror. Det er også bowling og bading. Vi har det skikkelig gøy sammen. Det er altfor mange som tror vi bare går og går, men det stemmer ikke, sier han.

Gleder seg til jubileet

Sjef i Nygaards Bataljon, Jørgen Moldestad (21) er fornøyd med arrangementet.

– Vi har fått vist oss frem på en bra måte i dag. Buekorps er noe jeg brenner for hele året. Jeg lærer så mye av å være med her, påpeker Moldestad som har gått gradene.

 – Jeg har vært hornblåser, tamburmajor, løytnant og kompanisjef. Alt har egentlig vært like kjekt. Akkurat nå er vi med på å stemme trommer med gamlekargjengen. De gleder seg veldig til jubileet. Da kommer vi till å bli nesten 60 slagere. Det kommer til å bli helt vanvittig bra. 

Kommentarer til denne saken